ΚΥΠΡΟΣ: Διεκδικούν το αυτονόητο – 820 μαθητές σε κοινή διαμαρτυρία

Το αυτονόητο διεκδίκησαν σήμερα, σε κοινή τους διαμαρτυρία, 820 μαθητές, σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Γονέων. Οι μαθητές, κρατώντας πλακάτ, βγήκαν στους δρόμους με την απαίτηση να ικανοποιηθεί το δικαίωμά τους για την ανέγερση ενός Γυμνασίου που αφορά τις κοινότητες τους.

820 μαθητές από 14 Δημόσια Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια των 23 κοινοτήτων της Ανατολικής Λεμεσού και Δυτικής Λάρνακας, σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Γονέων, συμμετείχαν σήμερα σε διαμαρτυρία έξω από τα σχολεία τους, διεκδικώντας την ανέγερση ενός Γυμνασίου στην περιοχή.

Το αίτημα που παραμένει αναπάντητο για πάνω από 25 χρόνια αφορά την ανάγκη των μαθητών να έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν σε ένα τοπικό Γυμνάσιο, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύουν καθημερινά, υπό δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες.

Οι μαθητές που προέρχονται από περιοχές όπως Διερώνα, Αρακαπά, Εφταγώνεια, Ακαπνού, Κελλάκι, Πραστειό, Σανίδα, Βάσα, Ασγάτα, Μοναγρούλι, Μονή, Πύργο, Πεντάκωμο Ζύγι, Καλαβασό, Μαρί, Αρμενοχώρι, Αγ. Τύχωνα, Παρεκκλησιά, καθημερινά καλούνται να ξυπνούν στις 5 το πρωί και να διανύουν 40 χιλιόμετρα με το λεωφορείο για να φτάσουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια των Αγίων Αθανασίου, Λινοπέτρας, Νεάπολης και άλλων περιοχών. Το ταξίδι τους είναι γεμάτο κινδύνους, ειδικά το χειμώνα, όταν οι καιρικές συνθήκες καθιστούν την καθημερινή τους μετακίνηση ακόμη πιο δύσκολη.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, η απόφαση για την ανέγερση του νέου Γυμνασίου είχε ληφθεί από την προπροηγούμενη κυβέρνηση, επαναβεβαιώθηκε από την προηγούμενη, αλλά ακυρώθηκε από την τρέχουσα κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη εξευρεθεί ο χώρος ανέγερσης του σχολείου. Οι επιστολές των οργανωμένων γονέων και των κοινοτήτων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Παιδείας παραμένουν αναπάντητες, γεγονός που εντείνει την απογοήτευση και την ανησυχία των πολιτών.

Η διαμαρτυρία υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για δράση και αλλαγή. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν μπορεί να περιορίζεται από γεωγραφικές αποστάσεις και επικίνδυνες συνθήκες. Οι πολίτες της Ανατολικής Λεμεσού και Δυτικής Λάρνακας ζητούν την άμεση ικανοποίηση του αιτήματός τους, ώστε τα παιδιά τους να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε ποιοτική και ασφαλή εκπαίδευση, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Η υποστήριξη του αιτήματος αυτού είναι ζωτικής σημασίας και η Πολιτεία οφείλει να δείξει ανταπόκριση και να υλοποιήσει το έργο που έχει ήδη καθυστερήσει τόσο πολύ. Οι γονείς και οι μαθητές θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το αυτονόητο: το δικαίωμα σε μια εκπαίδευση που δεν θα τους θέτει σε κίνδυνο και που θα συμβαδίζει με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026: Ένας υποψήφιος για κάθε… γειτονιά – Στα ύψη ο αριθμός των διεκδικητών

Oι Βουλευτικές Εκλογές του 2026 φαίνεται πως θα μείνουν...

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2026: Η μεγάλη δημοσκόπηση που φέρνει ανατροπές – Ποια κόμματα μπαίνουν και ποια κινδυνεύουν

Πολιτικές ανατροπές, κόμματα που «κλειδώνουν» θέση στη νέα Βουλή,...

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Συγκίνηση στο τελευταίο δελτίο ειδήσεων – «Ήμουν 26 και έγινα 46 χρονών»-(Βίντεο)

Η Σία Κοσιώνη αποχαιρέτησε το τηλεοπτικό κοινό και τον...

ΣΟΦΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Από μια ιδέα καθημερινής οργάνωσης στη δημιουργία σύγχρονων ημερολογίων

Η Σοφία Ευθυμίου, μια νεαρή σύζυγος, μητέρα και επαγγελματίας,...

ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Η συγκινητική επιστροφή στο γήπεδο δίπλα στην Ομόνοια -(Φώτο)

Στο γήπεδο, εκεί που για εκείνον δεν είναι απλώς...

Topics

ΣΟΦΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Από μια ιδέα καθημερινής οργάνωσης στη δημιουργία σύγχρονων ημερολογίων

Η Σοφία Ευθυμίου, μια νεαρή σύζυγος, μητέρα και επαγγελματίας,...

ΑΠΟΚΟΠΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ: Ρεύμα υπάρχει, χώρος στο δίκτυο όχι – Τι απαντά ο αρμόδιος φορέας

Σαφείς διευκρινίσεις για το ζήτημα των αποκοπών σε φωτοβολταϊκά...

Related Articles

Popular Categories