fbpx
23.8 C
Nicosia
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΘΟΚ: Αποσπάσματα από θεατρικές παραγωγές για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας-(Βίντεο)

ΘΟΚ: Αποσπάσματα από θεατρικές παραγωγές για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας-(Βίντεο)

-

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου δημοσίευσε αποσπάσματα από θεατρικές παραγωγές που ανέβηκαν με επιτυχία στο θεατρικό σανίδι. Άλλωστε, οι γυναίκες στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης και της επιτυχίας του.

Η παρουσία των γυναικών στο θέατρο έχει εξελιχτεί μέσα στους αιώνες. Με την καλλιέργεια και διάδοση του θεάτρου, οι γυναίκες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της θεωρίας και πράξης του. Σήμερα ο ρόλος των γυναικών μέσω της τέχνης του θεάτρου είναι πολύ πιο καθοριστικός, επιδραστικός και πολυδιάστατος. Μέσα από τους γυναικείους θεατρικούς χαρακτήρες, ακούγεται μέχρι σήμερα άμεσα ή έμμεσα η ξεχωριστή φωνή κάθε γυναίκας: παιδιού, έφηβης, εργαζόμενης, συζύγου, μητέρας, γιαγιάς, ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της, την ισότητα και τη χειραφέτηση της.

Στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου οι γυναίκες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης και της επιτυχίας του.

* Στις 8 Μαρτίου 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ θεσπίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Σκοπός της είναι να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας. Η αρχή βέβαια πάει πολύ πιο πίσω. Στις 28 Φεβρουαρίου το 1909 στη Νέα Υόρκη γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, μετά από πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης-διαμαρτυρίας εργατριών κλωστοϋφαντουργίας για τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας τους. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα στις 8 Μαρτίου 1857.

Στο βίντεο περιλαμβάνονται αποσπάσματα από θεατρικές παραγωγές του ΘΟΚ (2022-23, 2023-24) με τα έργα (με σειρά εμφάνισης στο βίντεο): «Λυσσασμένη Γάτα» του Τέννεσση Ουίλλιαμς, «Τρεις αδερφές» του Άντον Τσέχωφ, «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Φρήντριχ Ντύρενματ, «Αμφιβολία» του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ, «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» του Γιώργου Καπουτζίδη, «Το τέρας έρχεται» βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πάτρικ Νες, «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, «Ο μολυβένιος στρατιώτης» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

©️ Αρχείο ΘΟΚ

Επιμέλεια Βίντεο: Χριστόδουλος Ανδρέου

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: