fbpx
16.9 C
Nicosia
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΕKΛΕΙΨΗ ΣΕΛΗΝΗΣ: Η μεγαλύτερη των τελευταίων 580 ετών – Εντυπωσιακές εικόνες (Φώτο)

ΕKΛΕΙΨΗ ΣΕΛΗΝΗΣ: Η μεγαλύτερη των τελευταίων 580 ετών – Εντυπωσιακές εικόνες (Φώτο)

-

Το βράδυ της Παρασκευής 19 Νοεμβρίου ξεκίνησε μια μερική έκλειψη Σελήνης, η οποία όμως δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η έκλειψη θα περάσει από την ανατολική Ρωσία, την Ιαπωνία, τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη. Η μερική έκλειψη συμβαίνει 1,7 μέρες προτού το φεγγάρι φθάσει στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του από τη Γη, κάτι που αυξάνει τη διάρκεια της έκλειψης. Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι θα πρόκειται όχι μόνο για τη μεγαλύτερης διάρκειας μερική σεληνιακή έκλειψη του αιώνα μας, αλλά για αυτήν με τη μεγαλύτερη διάρκεια έως το 2669, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Holcomb της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη NASA, η διάρκεια της έκλειψης ήταν 3 ώρες και 28 λεπτά, καλύπτοντας το 97% της Πανσελήνου και ήταν ορατή από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς και από την Αυστραλία αλλά και αρκετά μέρη της Ασίας και της Δυτικής Ευρώπης.Το φαινόμενο ξεκίνησε στη 1.02 π.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ (EST) και έφθασε στο αποκορύφωμά του στις 2.19 π.μ. με τη σκιά της Γης να καλύπτει σχεδόν εξ ολοκλήρου τη Σελήνη.Στις 3.45 π.μ. η Σελήνη πήρε το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, το οποίο ήταν ορατό μέχρι τις 4.20 π.μ.. Τυπικά το φαινόμεο ολοκληρώθηκε στις 7.04 το πρωί ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ.Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχεδόν ευθυγραμμίζονται (έχουμε συζυγία δηλαδή), με αποτέλεσμα το φεγγάρι να περνάει μέσα από τη σκιά της Γης και έτσι να παίρνει ένα κόκκινο χρώμα.

Πηγή: KΥΠΕ/ΑΠΕ

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: