ΕΡΕΥΝΑ: Όσοι πέρασαν κορονoϊό κινδυνεύουν περισσότερο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις

Οι άνθρωποι που πέρασαν Covid-19, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, σε σχέση με όσους δεν έχουν μολυνθεί από τον κορονoϊό, συμπέρανε μια νέα δανική επιστημονική έρευνα. Όμως ο κίνδυνος δεν είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο κίνδυνο για όσους πέρασαν γρίπη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Παρντίς Ζαριφκάρ του Τμήματος Νευρολογίας του νοσοκομείου Rigshospitalet της Κοπεγχάγης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο 8ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βιέννη, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 920.000 άτομα, εκ των οποίων 43.375 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κοροναϊό. Διαπιστώθηκε ότι οι τελευταίοι, μετά την Covid-19, είχαν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για διάγνωση Αλτσχάιμερ, 2,6 φορές για Πάρκινσον, 2,7 για ισχαιμικό εγκεφαλικό και 4,8 φορές για ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Όμως, ο αυξημένος κίνδυνος για τις περισσότερες νευρολογικές παθήσεις δεν ήταν υψηλότερος στους ασθενείς με Covid-19 από ό,τι σε εκείνους που είχαν διαγνωστεί με γρίπη. Μόνο οι ασθενείς άνω των 80 ετών με κορονoϊό είχαν 1,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για ισχαιμικό εγκεφαλικό σε σχέση με όσους είχαν περάσει γρίπη ή πνευμονία βακτηριακής αιτιολογίας. Επίσης, η συχνότητα άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως πολλαπλής σκλήρυνσης, μυασθένειας, συνδρόμου Guillain-Barre ή ναρκοληψίας, δεν φάνηκε να αυξάνει μετά από Covid-19, γρίπη ή πνευμονία.

Ο δρ Ζαριφκάρ δήλωσε: «Βρήκαμε στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης νευροεκφυλιστικών και εγκεφαλοαγγειακών διαταραχών στους ασθενείς με Covid-19. Όμως, με εξαίρεση το ισχαιμικό εγκεφαλικό, οι περισσότερες νευρολογικές διαταραχές δεν φαίνεται να είναι συχνότερες μετά από Covid-19 από ό,τι μετά από γρίπη ή βακτηριακή πνευμονία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hot this week

ΜΕΞΙΚΟ: Έβαλαν φωτιά στο Κυβερνητικό Παλάτι–Βίαια επεισόδια σε διαδήλωση για το μολυσμένο νερό -(Βίντεο)

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού, όταν διαδηλωτές...

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ: Πεινούσε, αλλά φύλαγε το φαγητό του για τα αδέλφια του – Συγκλονίζει η κατάθεση του δασκάλου του

Μια εικόνα που δύσκολα μπορεί να αφήσει κάποιον ασυγκίνητο...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Αυτοκίνητο κατέληξε σε καφετέρια στην Πινδάρου – Δύο τραυματίες

Αναστάτωση προκλήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην οδό Πινδάρου,...

Topics

ΜΕΞΙΚΟ: Έβαλαν φωτιά στο Κυβερνητικό Παλάτι–Βίαια επεισόδια σε διαδήλωση για το μολυσμένο νερό -(Βίντεο)

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού, όταν διαδηλωτές...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Αυτοκίνητο κατέληξε σε καφετέρια στην Πινδάρου – Δύο τραυματίες

Αναστάτωση προκλήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην οδό Πινδάρου,...

ΟΜΟΝΟΙΑ: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε από τον 4ο όροφο ξενοδοχείου – Φώναζε «βοήθεια»

Τραγική κατάληξη είχε το περιστατικό στην Ομόνοια, όπου άνδρας,...

ΕΟΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ: Ο «Αστυνομικός του Νερού» με μήνυμα εξοικονόμησης

Με έναν διαφορετικό και πιο ευχάριστο τρόπο επιλέγει ο...

Related Articles

Popular Categories