2.8 C
Nicosia
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήNEWSΕΡΕΥΝΑ ΕΣΚ: Από τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τηλεόραση ενημερώνονται περισσότερο...

ΕΡΕΥΝΑ ΕΣΚ: Από τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τηλεόραση ενημερώνονται περισσότερο οι νέοι

-

Την πρωτοκαθεδρία της τηλεόρασης ως μέσου ενημέρωσης αλλά και την κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για σκοπούς ενημέρωσης στις νεαρότερες ηλικίες, κατέδειξε η έρευνα της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) για την κυπριακή δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ για το 2022. Καταγράφεται επίσης άνοδος στα ποσοστά του ραδιοφώνου και των ξένων ΜΜΕ.

Την έρευνα πραγματοποίησε για δεύτερη συνεχή χρονιά η CMRC – Cypronetwork Ltd σε δείγμα 1001 ατόμων από τις 12-29 Ιουλίου με τη μέθοδο της τυχαίας πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Χορηγός της έρευνας ήταν η Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ως μέσο ενημέρωσης για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν, τρεις στους τέσσερεις Κύπριους επιλέγουν την τηλεόραση (74%) και επτά στους δέκα τα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης (68%). Περίπου ένας στου δύο επιλέγουν το Ραδιόφωνο και τις Διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης (46% και 44% αντίστοιχα) και αναλογία 15% τα Ελληνικά ΜΜΕ. Επιπλέον, ένας στους δέκα ενημερώνονται από Αμερικάνικα και Αγγλικά ΜΜΕ, τις Εφημερίδες και τα Περιοδικά.

«Συγκριτικά με τα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς, αύξηση εμφανίζουν τα ποσοστά του ραδιοφώνου, των περιοδικών καθώς και των αμερικάνικων και αγγλικών ΜΜΕ», ανέφερε παρουσιάζοντας την έρευνα ο διευθυντής της Cypronetwork Χρίστος Μιχαηλίδης.

Όσον αφορά το μέσο ενημέρωσης που προτιμούν περισσότερο η τηλεόραση παραμένει σταθερή στην πρώτη θέση χωρίς μεταβολή στο ποσοστό της σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2021 (37%), με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να καταγράφουν μείωση 5 ποσοστιαίων μονάδων (28% το 2022 έναντι 33% του 2021). Το ποσοστό για τις διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης ανήλθε στο 14%. Το ραδιόφωνο με αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων αναφέρθηκε από το 8% των ερωτηθέντων, τα ελληνικά και τα ξένα (αγγλικά και αμερικάνικα) ΜΜΕ από το 3% και από μόλις 2% οι εφημερίδες και τα περιοδικά αντίστοιχα.

Ηλικιακά, προκύπτει ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα ενημερώνονται από την τηλεόραση και από το ραδιόφωνο. Η διείσδυση της τηλεόρασης στα άτομα 65+ ήταν 89% όσον αφορά την ενημέρωση για θέματα που τους ενδιαφέρουν είναι 88% στις ηλικίες 55-64, 77% στις ηλικίες 45-54, 69% στις ηλικίες 35-44 65% στις ηλικίες 25-34 και 54% στις ηλικίες 18-24. Τα ποσοστά αυτά αντιστρέφονται όσον αφορά την ενημέρωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα οποία ενημερώνονται για θέματα που τους ενδιαφέρουν κατά 89% οι ηλικίες 18-24, κατά 87% οι ηλικίες 25-34, κατά 76% οι ηλικίες 35-44 κατά 73% οι ηλικίες 45-54 κατά 55% οι ηλικίες 55-64 και κατά 25% οι ηλικίες 65+.

Σε σχέση με τη γενική αξιολόγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τους ψηλότερους δείκτες θετικής τοποθέτησης παρουσιάζουν η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, με έναν στους δύο Κύπριους να τα αξιολογούν θετικά (49% και 48% αντίστοιχα). Ακολουθούν οι διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης (38%), οι εφημερίδες (33%), τα κοινωνικά δίκτυα (31%) και με αρκετή διαφορά τα περιοδικά (19%). Αναφορικά με την αξιολόγηση της δημοσιογραφίας στην Κύπρο, περίπου ένας στους δύο Κύπριους αξιολογούν θετική τη συμπεριφορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το ήθος/δεοντολογία, την εγκυρότητα των ειδήσεων και την εξειδίκευση/γνώση αντικειμένου (ποσοστό θετικών τοποθετήσεων που κυμαίνονται μεταξύ 48% και 54%). Οι αρνητικές αξιολογήσεις περιορίστηκαν μεταξύ 13% και 10% με έναν στους τρεις περίπου να εκφράζει μέτρια άποψη σε όλα τα υπό εξέταση χαρακτηριστικά.

Τέσσερις στους δέκα περίπου θεωρούν πως υπάρχει οικονομική εξάρτηση (41%) καθώς και πολιτική επιρροή (45%) στα κυπριακά ΜΜΕ, με την ποιότητα και αντικειμενικότητα να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα (47% και 45% αντίστοιχα) σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Παράλληλα τέσσερις στους δέκα Κύπριους, δηλώνουν ότι είναι ψηλός ο βαθμός διείσδυσης των ψευδών ειδήσεων στην Κύπρο. Η άποψη αυτή επικρατεί κυρίως στους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις ηλικίες 25-54. Το 44% πιστεύει ότι είναι μέτρια η διείσδυση των ψευδών ειδήσεων και 13% θεωρεί πως υπάρχει σε πολύ μικρό βαθμό έως και καθόλου. Όσον αφορά το μέσο ενημέρωσης με τις περισσότερες ψευδείς ειδήσεις, το 49% υπέδειξε τα κοινωνικά δίκτυα (έναντι 53% της περασμένης χρονιάς) και το 13% τις διαδικτυακές πύλες.


Πηγή: ΚΥΠΕ

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: