fbpx
25.3 C
Nicosia
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΑΜΑΜΟΥΝΑ: Τιμήθηκε με το Κυπριακό Βραβείο Έρευνας - νέος Ερευνητής-...

ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΑΜΑΜΟΥΝΑ: Τιμήθηκε με το Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – νέος Ερευνητής- Η Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών και άλλων Κακοηθειών του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος

-

Με το τιμητικό Κυπριακό Βραβείο Έρευνας -Διακεκριμένος Ερευνητής» τιμήθηκε η Δρ. Βασιλεία Ταμαμουνά, η οποία είναι Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών και άλλων Κακοηθειών , όπου ίδρυσε το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα ως μετεξέλιξη του το 2009.


Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Διακεκριμένος Ερευνητής» απονέμεται σε άριστους επιστήμονες με μακροχρόνια ερευνητική εμπειρία, που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στην Κύπρο και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν πρόσφατα, σημαντικά και διεθνώς αναγνωρισμένα επιτεύγματα στον τομέα της έρευνας. Το Βραβείο έχει ως στόχο την ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας των διακεκριμένων αυτών επιστημόνων, οι οποίοι με την υψηλής ποιότητας και υψηλού αντίκτυπου ερευνητική τους δραστηριότητα τιμούν την Κύπρο. Η Δρ. Βασιλεία Ταμαμουνά είναι Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών και άλλων Κακοηθειών (CSHM), όπου ίδρυσε το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα ως μετεξέλιξη του το 2009.

Η Δρ. Ταμαμουνά εντάχθηκε στην ομάδα του Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών και άλλων Κακοηθειών το 2021, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της από το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η έρευνά της εστιάζεται στους μηχανισμούς της καρκινογένεσης με έμφαση στην αγγειογένεση των όγκων και τη μετάσταση καθώς και στο ρόλο που διαδραματίζει η κυτταρική γήρανση στην ανάπτυξη και εξέλιξη της λευχαιμίας. Η Δρ. Ταμαμουνά με ακλόνητη αφοσίωση και επιδιώκοντας την αριστεία, κατάφερε να εισαγάγει και να εφαρμόσει τεχνολογίες αιχμής. Καθιέρωσε την τεχνολογία επεμβατικής γονιδιωματικής CRISPR-Cas9 στο Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών και άλλων Κακοηθειών, με στόχο την ανακάλυψη τρωτών σημείων του καρκίνου και την εξεύρεση νέων θεραπειών. Έχει αναπτύξει σημαντικές
συνεργασίες με διεθνή ερευνητικά ιδρύματα, όπως το Huntsman Cancer Institute στη Utah των ΗΠΑ, και το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Πρόσφατα μεταφέρθηκε στο Wellcome – MRC Cambridge Stem Cell Institute, για διερεύνηση των μοριακών οδών της λευχαιμογένεσης ενώ στοχεύει στην εξεύρεση υποσχόμενων θεραπευτικών στόχων για τη θεραπεία της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας. Η Δρ. Ταμαμουνά διαθέτει πλούσια συγγραφική δραστηριότητα και έντονη παρουσία ως ομιλήτρια σε ευρωπαϊκά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση ανταγωνιστικών χρηματοδοτήσεων και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία κατά την Πανεπιστημιακή της σταδιοδρομία.

Μελλοντικές έρευνες, όπως αυτή της Δρ. Ταμαμουνά, αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των «Επιστημών Ζωής» στην Κύπρο. Η βράβευση της Δρ. Ταμαμουνά είναι μεγάλη τιμή τόσο για την ίδια όσο και για το Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών και άλλων Κακοηθειών (ΚΕΜΑΚ) του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος για το οποίο εργάζεται, αναδυκνύοντας τις αρχές, το όραμα και τους στόχους ενός κέντρου με έντονη ερευνητική δραστηριότητα. Θερμές ευχαριστίες στο ΙδΕΚ για την προώθηση του θεσμού της έρευνας και της αναγνώρισης του έργου των νέων ερευνητών, δίνοντας τους ακόμα ένα κίνητρο να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο με μεγαλύτερο ζήλο, ενθουσιασμό και αφοσίωση.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: