9.8 C
Nicosia
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήNEWSΔΡ.ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΣΟΥΡΑΣ: «ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ»

ΔΡ.ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΣΟΥΡΑΣ: «ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ»

-

Το πρώτο νομικό κέντρο κατά του «μπούλινγκ» θα έχει το δικό του χώρο με στόχο να υπάρξει η κατάλληλη στήριξη στο έντονο κοινωνικό πρόβλημα που υφίσταται στην εποχή μας. Ο καθηγητής Πανεπιστημίου και Δικηγόρος Δρ. Ανδρέας Μασούρας στην συνέντευξή του, μας μιλά για τον εκφοβισμό, το γνωστό σε όλους «μπούλινγκ» και μας αναφέρει τους λόγους της ιδέας για την ίδρυση της πρώτης νομικής ομάδας – οργανισμού στην Κύπρο κατά του μπούλινγκ, της Anti-Bullying Legal Clinic.

Από πού προήλθε η ιδέα για την δημιουργία της νομικής κλινικής για θέματα μπούλινγκ;

Η ιδέα αποτελεί ανάγκη της ίδιας της κοινωνίας. Δεν είναι κάτι εκτός του κοινωνικού συνόλου ή της κοινωνικής πραγματικότητας. Δυστυχώς, το «μπούλινγκ» δηλαδή τον εκφοβισμό τον βιώνουμε καθημερινά σε διάφορους μορφές. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκφοβισμού και εκδηλώνεται σε διάφορους τρόπους. Ο εκφοβισμός, για παράδειγμα, μπορεί να είναι και σιωπηρός κάτι το οποίο αποτελεί το χειρότερο είδος. Δυστυχώς συμβαίνει. Στο σχολείο, σε εργασιακούς χώρους, στον κοινωνικό περίγυρο, στην παρέα, λεκτικά, ψυχολογικό και σωματικά. Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσω, διότι με ρωτάνε πολλοί για την ελληνική μετάφραση της ορολογίας της «Νομικής Κλινικής», ουσιαστικά αποτελεί μια απλοϊκή και κοινή μετάφραση της αγγλικής ορολογίας “Legal Clinic”, έννοια που χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό και συχνά αναφέρεται σε πανεπιστημιακά νομικά εργαστήρια ή γενικότερα σε εργαστήρια που σκοπό έχουν πρωτίστως την επιμόρφωση, την εκπαίδευση και την πρακτική άσκηση των φοιτητών νομικής με τρόπο τέτοιο έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται τις πραγματικές συνθήκες. Εμείς προχωράμε ένα βήμα παραπέρα και της αποδίδουμε και την κοινωνική διάσταση μέσω της συνεισφοράς στον συνάνθρωπο.

Που ακριβώς θα στεγάζεται ο οργανισμός Anti-Bullying Legal Clinic;

Στην Πάφο. Σε ένα κεντρικό σημείο ακριβώς δίπλα από το Επαρχιακό Δικαστήριο. Ένας χώρος όπου θα μπορεί κάποιος να μας επισκεφθεί και με εχεμύθεια και εμπιστοσύνη να λάβει την νομική καθοδήγηση που χρειάζεται χωρίς κανένα κόστος.

Τι είδους στήριξης θα παρέχει η Anti-Bullying Legal Clinic;

Θα ήθελα να τονίσω ότι η όποια στήριξη θα είναι εντός των πλαισίων της νομικής συμβουλής και νομικής καθοδήγησης. Αρά αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Δεν θα διαθέτουμε ψυχολογική στήριξη. Το τονίζω διότι ίσως να υπάρξει παρερμηνεία. Η όποια στήριξη θα είναι νομικής συμβουλευτικής φύσεως και μόνο.

«Δεν θέλουμε και δεν ενδιαφερόμαστε για κάποια βοήθεια από το κράτος. Το μόνο που μας ενδιαφέρει, και σε κάποια στιγμή θα προβούμε στην ετοιμασία προτάσεων και εισηγήσεων, είναι η θέσπιση πιο αυστηρών και κυρίως πιο αποδοτικών νόμων για το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Ήταν ένα όραμα που είχατε από παλιά;

Μπορώ να πω ότι ως πρόβλημα το σκεφτόμουν, ναι. Όχι μόνο εγώ αλλά πολλοί συνάδελφοι και πολλοί ενεργεί πολίτες συζητούσαν και συζητούν και προβληματίζονται για το θέμα του εκφοβισμού. Ας μην γελιόμαστε. Το βιώνουμε στην «διπλανή πόρτα». Το βλέπουμε, το παρατηρούμε, κάποτε μας είναι και αδιάφορα. Εξαρτάται κυρίως από τις εκφάνσεις του. Είναι κρίμα όμως. Η πολιτεία έχει τα εργαλεία να το αντιμετωπίσει. Φτάνει να ενεργοποιηθούν.  

Πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των ατόμων που έχουν υπέστη μπούλινγκ στην ζωή τους;

Σίγουρα υπάρχει έντονο κοινωνικό πρόβλημα. Θεωρώ ότι το 1/3 του πληθυσμού βίωσε ή βιώνει κάποιας μορφής εκφοβισμού. Υπάρχουν διάφορες στατιστικές που μας δείχνουν το πρόβλημα. Σύμφωνα με έρευνα του National Children’s Home στη Βρετανία, ένας στους τέσσερις νέους ηλικίας 11 έως 19 ετών, έχει δεχθεί απειλές μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου ακόμη και για τη ζωή του. Άρα, έχουμε να κάνουμε με ακόμα ένα τύπο εκφοβισμού, το Cyberbullying, δηλαδή τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια περιστατικά που έχετε ακούσει;

Αρκετά περιστατικά στην καθημερινότητα. Κάποια παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης τα περισσότερα όμως όχι. Ίσως από φόβο ή από άγνοια των νομικών εργαλείων.

Υπάρχουν περιστατικά μπούλινγκ που έχουν οδηγηθεί στην δικαιοσύνη;

Φυσικά. Έχουμε πολλές τέτοιες υποθέσεις. Οι περισσότερες σε συνδυασμό με άλλες κατηγορίες και αδικήματα.

Πώς αντιμετωπίζει αυτού του είδους τα περιστατικά η Αστυνομία;

Θεωρώ με ευαισθησία. Προσωπικά έχω μια άψογη συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές και πραγματικά κάνουν εξαιρετική δουλειά. Βελτιώνεται το επίπεδο, υπάρχει επαγγελματισμός και κυρίως ανθρώπινη προσέγγιση. Σίγουρα χρειάζεται δουλειά και συνεχής κατάρτιση. Όχι μόνο εκ μέρους των ανακριτών αλλά και εκ μέρους των δικηγόρων. 

Συνήθως σε ποιες ηλικίες μπορεί κάποιος να υποστεί μπούλινγκ;

Δεν έχει καμία σχέση η ηλικία. Αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις και υποθέσεις σε όλες τις ηλικίες. Απλά η κάθε περίπτωση χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης.

Ποια θα είναι η δική σας θέση ως δικηγορικό γραφείο και ως άτομο;

Δεν είναι θέμα ενός γραφείου μόνο. Ευχή μου να ενεργοποιηθούν πολλά δικηγορικά γραφεία, όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά για πολλά και διάφορα κοινωνικά προβλήματα. Ο νομικός και δικηγορικός κόσμος μπορεί να προσφέρει πολλά στην κοινωνία. Χρειάζεται όρεξη, διάθεση και πράξεις.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΜΗΤΕΡΑ: Ποιους είδαμε στην επίσημη πρεμιέρα που ανέβηκε στη νέα σκηνή...

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία εκλεκτών καλεσμένων πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της θεατρικής παραγωγής Μητέρα του διακεκριμένου Λιβανο-Καναδού δημιουργού Ουαζντί Μουαουάντ.Η Νέα Σκηνή «Νίκος...