ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ: Εισήγηση για κατάργηση του 13ου μισθού στη δημόσια υπηρεσία-Οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται κατά μέσο όρο 27% περισσότερο από τους αντίστοιχους στον ιδιωτικό τομέα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σήμανε καμπανάκι για τις «αντοχές» του κρατικού μισθολογίου και επανήλθε με εισηγήσεις που, αν εφαρμοστούν, προμηνύουν αλυσιδωτές κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις.

Στην τελευταία του έκθεση για την κυπριακή οικονομία, το ΔΝΤ ζήτησε ευθέως την κατάργηση του 13ου μισθού στη δημόσια υπηρεσία, στο πλαίσιο περιορισμού των κρατικών δαπανών και ενίσχυσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οι τεχνοκράτες του Ταμείου κάλεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, θέτοντας στο επίκεντρο τη συγκράτηση του μισθολογικού κόστους.

Η εισήγηση έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συντεχνιών, που δηλώνουν έτοιμες να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο τα κεκτημένα των εργαζομένων. Παράλληλα, πολιτικά κόμματα προειδοποιούν ότι μια τέτοια απόφαση θα διαταράξει την κοινωνική συνοχή και θα επιβαρύνει περαιτέρω τη μεσαία τάξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα λαμβάνουν κατά μέσο όρο 27% υψηλότερες απολαβές από τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, οι μισθοί στο Δημόσιο συνδέονται άμεσα με τον πληθωρισμό – κάτι που δεν ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, ούτε σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Για να περιορίσει την αύξηση των δαπανών, το ΔΝΤ εισηγείται τη διεύρυνση της περιόδου μισθολογικής αναπροσαρμογής από ετήσια σε διετή ή τριετή, τον περιορισμό των υπερωριών και την κατάργηση θέσεων μετά την κένωση τους. Παράλληλα, το Ταμείο εισηγείται ακόμη την αποσύνδεση των μισθολογικών κλιμάκων και τη χορήγηση προαγωγών μέσω διαγωνισμών. Στόχος είναι η ενίσχυση της αποδοτικότητας και η σύνδεση των απολαβών με την απόδοση και όχι με την αρχαιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΚΟΡΝΟΣ: Θεσμός οι Πασχαλινές εκδηλώσεις με μαζική συμμετοχή – Η«καρδιά της Κύπρου» ζωντανεύει-(Βίντεο)

Θεσμό έχουν πλέον καθιερωθεί οι Πασχαλινές εκδηλώσεις στην κοινότητα...

SAMSUNG: Γιορτάζει 20 χρόνια ως το Νο.1 brand τηλεοράσεων παγκοσμίως με τον θρύλο του ποδοσφαίρου Thierry Henry

Η Samsung Electronics Co., Ltd. Ανακοινώνει μια νέα συνεργασία...

«FAILURE IS POWER»: Τα επαγγελματικά λάθη ως ευκαιρία εξέλιξης

Η δεύτερη εκδήλωση της σειράς «Failure is Power» εστιάζει...

Δράσεις προσφοράς σε όλο τον κόσμο από την Exinity και το Andrey & Julia Dashin’s Foundation

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, κοινότητες σε όλο...

Topics

ΚΟΡΝΟΣ: Θεσμός οι Πασχαλινές εκδηλώσεις με μαζική συμμετοχή – Η«καρδιά της Κύπρου» ζωντανεύει-(Βίντεο)

Θεσμό έχουν πλέον καθιερωθεί οι Πασχαλινές εκδηλώσεις στην κοινότητα...

«FAILURE IS POWER»: Τα επαγγελματικά λάθη ως ευκαιρία εξέλιξης

Η δεύτερη εκδήλωση της σειράς «Failure is Power» εστιάζει...

Δράσεις προσφοράς σε όλο τον κόσμο από την Exinity και το Andrey & Julia Dashin’s Foundation

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, κοινότητες σε όλο...

LΙDL ΚΥΠΡΟΥ: Δυναμική παρουσία και ουσιαστική στήριξη στο Ayia Napa Youth Soccer Festival 2026

Ως Platinum Sponsor, η Lidl Κύπρου συνέβαλε καθοριστικά στην...

Related Articles

Popular Categories