Βελτίωση κατά 35 θέσεις εμφάνισε φέτος η κατάταξη της Ελλάδας στον «δείκτη μιζέριας» που εκδίδει κάθε χρόνο ο καθηγητής οικονομικών του Johns Hopkins University, Steve Hanke.
Στην οικονομία, ο υψηλός πληθωρισμός, το υψηλό κόστος δανεισμού και η ανεργία φέρνουν μιζέρια, ενώ το «αντίδοτο» είναι η οικονομική ανάπτυξη, σημειώνει ο Hanke. Ο Annual Misery Index του Hanke υπολογίζεται από την ανεργία, τον πληθωρισμό και τα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού, μείον την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ κατά κεφαλήν.Με βάση αυτή τη μέθοδο, η λιγότερο μίζερη χώρα του κόσμου είναι –απροσδόκητα- η Λιβύη. Όπως εξηγεί ο Hanke, ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη ήταν θερμός το 2020 αλλά «σιγοέβραζε» το 2021. Αυτό επέτρεψε στη Λιβύη να αυξήσει τα πετρελαϊκά της έσοδα κατά 3,7 φορές πέρυσι. Και για αυτό, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά κεφαλήν εκτοξεύτηκε στο 62,6%, φέρνοντας τη Λιβύη στην τελευταία θέση ανάμεσα στις πιο μίζερες χώρες του κόσμου (όσο πιο χαμηλά στη λίστα, τόσο καλύτερα).
Ακολουθεί η Μάλτα, η οποία εμφάνισε σημαντική βελτίωση σε σχέση με την περασμένη χρονιά και παρουσιάζει αρνητικά επιτόκια δανεισμού, ισχυρή ανάπτυξη και τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Την τριάδα των λιγότερο μίζερων χωρών συμπληρώνει η Ιρλανδία. Στο άλλο άκρο βρίσκεται η Κούβα, κυρίως εξαιτίας του πληθωρισμού που άγγιξε το 1.221,8%, καθώς το πέσο υποτιμήθηκε κατά 95% μέσα στο 2021. Ακολουθούν η Βενεζουέλα, το Σουδάν και ο Λίβανος.
Η Ελλάδα βρέθηκε φέτος στην 88η θέση της λίστας, βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση της σε σχέση με πέρυσι, όταν βρισκόταν στην 53η θέση. Στην λίστα πάντως που έχουμε δεν εμφανίζεται πουθενά η Κύπρος άρα μπορούμε να πούμε ότι δεν είμαστε μίζεροι…
Πηγή: moneyreview, Skai.gr