Μια από τις πιο εμβληματικές Κύπριες γυναίκες του 1974, η Χαρίτα Μάντολες, τιμήθηκε χθες στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων του ΡΙΚ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά και τα 50 χρόνια της τουρκικής κατοχής.
Η Χαρίτα Μάντολες, η οποία έγραψε τη δική της ιστορία το 1974, τιμήθηκε με πλακέτα από την επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών θεμάτων, αγνοουμένων εγκλωβισμένων και παθόντων, Άννα Αριστοτέλους, και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ και πρόεδρο της Ad hoc επιτροπής του συμβουλίου για τις εκδηλώσεις των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, Έλενα Σταύρου.
Φανερά συγκινημένη, η Χαρίτα Μάντολες υπογράμμισε ότι ο αγώνας συνεχίζεται και πρέπει να διεκδικούμε το δίκαιο μας για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. «Ο αγώνας συνεχίζεται και πρέπει να διεκδικούμε το δίκαιο μας, γιατί διαφορετικά τι θα παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας».
Στην μουσικοποιητική-ποιητική βραδιά με τον τίτλο «Γυναίκα, Πατρίδα και Φως», παρουσιάστηκε αρχειακό υλικό του ΡΙΚ από τους αγώνες των γυναικών κατά της τουρκικής κατοχής, δραματοποιημένη αφήγηση από τις Αθηνά Βιολάρη και Γιάννα Λευκάτη, ποίηση και χορευτικό δρώμενο. Την τιμητική πλακέτα στη Χαρίτα Μάντολες επέδωσαν η επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών θεμάτων, Άννα Αριστοτέλους, και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ και πρόεδρος της Ad hoc επιτροπής του συμβουλίου για τις εκδηλώσεις των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, Έλενα Σταύρου.
Στο χαιρετισμό του, ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος, υπογράμμισε ότι η φετινή γιορτή της γυναίκας δεν θα μπορούσε να μην αφιερωθεί στη γυναίκα της Κύπρου και στη γυναίκα του 1974. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ρόλο της γυναίκας κατά τη διάρκεια της περιόδου του 1974, επισημαίνοντας το μεγαλείο, τη δράση, την προσφορά και την κατάθεση ψυχής της. Επιπλέον, υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη αγωνία της γυναίκας του 74 για τα δίκαια του λαού, ακόμη και σήμερα, 50 χρόνια μετά.
«Το ΡΙΚ, μέσα από την ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού της περιόδου του 1974, έχει καταγράψει το έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος του Κυπριακού λαού και τον ρόλο της γυναίκας την πολυτάραχη αυτή περίοδο. Η γυναίκα του 74 ξεπερνά σε μεγαλείο, δράση, προσφορά και κατάθεση ψυχής όλες τις άλλες γυναίκες όλων των εποχών. Είναι η γυναίκα που ακόμη και σήμερα, 50 χρόνια μετά, συνεχίζει να αγωνίζεται για τα δίκαια του λαού μας. Μέσα από αυτό τον αγώνα γεννήθηκαν εμβληματικές προσωπικότητες όπως η Χαρίτα Μάντολες, που έγραψε τη δική της ιστορία».
Από την πλευρά της, η Τμηματάρχης Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων, Κατερίνα Μηλιώτου, ανέφερε ότι η Χαρίτα Μάντολες δικαίως έχει χαρακτηριστεί γυναίκα σύμβολο.
«Έζησε όσο λίγες την κυπριακή τραγωδία, με έξι μέλη της οικογένειάς της, μεταξύ των οποίων ο πατέρας και ο σύζυγος της εκτελέστηκαν από τον τουρκικό στρατό. Και όμως, δεν έσκυψε το κεφάλι. Το πρόσωπο της Χαρίτας είναι χαραγμένο από ρυτίδες, όμως η ψυχή και η θέληση της φωνάζουν ότι σε αυτόν τον μικρό λαό δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από το να είναι ελεύθερος».
Η χθεσινοβραδινή εκδήλωση, διανθίστηκε με αρχειακό υλικό του ΡΙΚ, από τους
αγώνες των γυναικών της Κύπρου ενάντια στην τουρκική κατοχή, δραματοποιημένη αφήγηση από τις Αθηνά Βιολάρη και Γιάννα Λευκάτη, ποίηση, χορευτικό δρώμενο από την Άννα Κκαιλή καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τις Καίτη Οικονομίδου, Χρυσάνθη Σχίζα και Αννίτα Κωνσταντίνου .
Την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Μαρίνα Χαραλάμπους και την ευθύνη
της οργάνωσης και καλλιτεχνικής διεύθυνσης ο Χρήστος Φιλίππου.