Η αγάπη για το τραγούδι της Κύπριας σοπράνο Γεωργία Πολυνείκη, την οδήγησε να διακριθεί σε τρεις διαγωνισμούς στο εξωτερικό. Παρόλο, που το επάγγελμα της είναι στο χώρο της Αστυνομίας εδώ και δεκατρία χρόνια, εντούτοις πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της τραγούδι με τίτλο Shadows of Brightness. Στην αποκλειστική συνέντευξή της, αποκαλύπτει ότι για να λάβει μέρος στους διαγωνισμούς διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο η καραντίνα. Ωστόσο, ούτε η δύσκολη καθημερινότητα της, λόγω της εργασίας της δεν στάθηκε εμπόδιο να υλοποιήσει το όνειρο της. Η όρεξη να πετύχει αυτό που ονειρεύονταν από μικρή έχει εν μέρη υλοποιηθεί. Πατώντας γερά στα πόδια της και στις δικές της δυνάμεις γνωρίζει πολύ καλά ότι στην Κύπρο δεν μπορεί να αναδείξει το ταλέντο της, όσο πρέπει λόγω της ιδιότητας της ως σοπράνο, εντούτοις, όμως, συνεχίζει να ονειρεύεται ότι κάποτε και στην γενέτειρα της θα υπάρξει μια κρατική Όπερα ώστε να αξιοποιηθεί η δουλειά όλων των ταλαντούχων παιδιών.
Έχεις διακριθεί ήδη σε τρεις διαγωνισμούς στο εξωτερικό. Μίλησε μας λίγο για αυτούς τους διαγωνισμούς.
Για μένα προσωπικά το να διακριθώ σε παγκόσμιους διαγωνισμούς ήταν και είναι πολύ σημαντικό διότι με αυτό τον τρόπο νιώθω ότι αυτό που κάνω δεν μένει απαρατήρητο. Όλο αυτό ξεκίνησε μέσα στην καραντίνα. Έψαχνα μια διέξοδο μέσα από το σπίτι για να δημιουργήσω και έτσι ψάχνοντας μέσα στο διαδίκτυο «έπεσα» σε ανοιχτούς διαγωνισμούς ερμηνείας και λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊο οι περισσότεροι διαγωνισμοί διεξάγονταν μέσω διαδικτύου. Έτσι και εγώ είπα να δοκιμάσω χωρίς να σκεφτώ το αποτέλεσμα! Ο πρώτος διαγωνισμός ήταν ο International Fiestalonia Milenio που διεξάγεται στην Ισπανία και είχα στείλει την ερμηνεία μου με το τραγούδι «Κραυγή» το όποιο υπογράφω τους στίχους και τη μουσική η Αγγελική Πρέζα. Με την διάκριση μου σε αυτό το διαγωνισμό μπορούσα να συμμετέχω και στο διαγωνισμό ερμηνείας Talents of Europe όπου ερμήνευσα μία Άρια La mamma morta από την όπερα Andrea Chenier του Umberto Giordano. Και σε αυτό το διαγωνισμό απέσπασα το πρώτο βραβείο και με ψηλή βαθμολογία. Η τρίτη μου διάκριση ήταν στον International UK song contest όπου το κλασικό μου τραγούδι Angelo Bianco σε σύνθεση δική μου και στίχους του Θεοκλή Κουγιάλη μεταφρασμένο, στα Ιταλικά από το ποίημα Άγγελος Λευκός, πέρασε στα ημιτελικά και απέσπασε πέντε αστέρια σε τρεις κατηγορίες. Στο τραγούδι αυτό με συνοδεύει η Αγγελική Πρέζα.
Θεωρείς ότι στην Κύπρο μπορείς να δείξεις το πραγματικό σου ταλέντο στο χώρο της μουσικής;
Όχι δεν πιστεύω, ότι μπορώ να αναδείξω το ταλέντο μου στο χώρο της μουσικής στη Κύπρο και αυτό δεν το νιώθω μόνο εγώ ως καλλιτέχνης αλλά το νιώθουν και πολλοί άλλοι συνάδελφοι μου. Πόσο μάλλον εμείς οι πιο κλασικοί ερμηνευτές, που δεν υπάρχει μία Κρατική Όπερα ώστε να μπορούμε να αναδείξουμε τη δουλειά μας. Όμως νιώθω αρκετά ευτυχής που μπόρεσα να λάβω μέρος σε δύο κυπριακές παραγωγές, Όπερες του Πολύβιου Χαραλάμπους και η μία έχει γυριστεί σε κινηματογραφική ταινία που σύντομα θα προβληθεί. Είναι η Γέννηση της Θεάς Αφροδίτης και είναι μία υπερπαραγωγή με ζωντανή ορχήστρα(Commandaria Orchestra), με χορό, χορωδία, με αξιόλογους Κύπριους σολίστες και σκηνοθέτη τον Νίκο Ταμάσιο.
Με τι άλλο ασχολείσαι εκτός από την μουσική;
Ερχόμενη στην Κύπρο μετά τις σπουδές μου είχε μόλις ξεκινήσει στο τότε Ιntercollege ο κλάδος της μουσικής και ο Μιχάλης Σταυρίδης τότε διευθυντής του μουσικού τμήματος μου ζήτησε να διδάξω φωνητική και για τρία χρόνια δίδαξα τραγούδι εκεί. Όμως ζητούσα κάτι πιο σταθερό και βρέθηκα μετά από εξετάσεις να είμαι μέλος της Φιλαρμονικής Αστυνομίας Κύπρου. Είμαι εκεί εδώ και 13 χρόνια σχεδόν και παίζω κλαρινέτο και τραγουδάω.
Όταν ο άλλος ακούει ότι είσαι σοπράνο φαντάζεται μια γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας. Θεωρείς ότι αυτή την κλίση την είχες από μικρό παιδί;
Και όχι μόνο. Πιο παλιά πίστευαν ότι οι κλασικοί τραγουδιστές είναι μόνο εύσωμοι. Ευτυχώς έχει αλλάξει αυτό μετά την Μαρία Κάλλας! Από μικρό κορίτσι μου άρεσε να τραγουδώ και πίστευα ότι είχα την κλίση. Χαίρομαι που όταν ζήτησα στους γονείς μου ότι ήθελα να ξεκινήσω και φωνητική μαζί με το πιάνο και όλα τα μουσικά θεωρητικά μαθήματα ήταν δεκτικοί. Έτσι σε ηλικία 14 ετών ξεκίνησα φωνητική με την Ελένη Κάνθου.
Θα μπορούσες να ασχοληθείς με κάποιο άλλο είδος μουσικής;
Ως μουσικός αποδέχομαι όλα τα είδη μουσικής και έχω ερμηνεύσει αρκετά είδη. Έχω δημοσιεύσει δύο άλμπουμ, το 2006 τον Άγγελο Λευκό σε μουσική εξ ολοκλήρου του Γιούρι Στούπελ και εμπεριέχει αρκετά είδη από ζεμπέκικο μέχρι κλασικό και το 2020 ένα άλμπουμ με παραδοσιακό κυπριακό τραγούδι σε παραγωγή,ενορχήστρωση και επιμέλεια από τον Αδάμο Κατσαντώνη. Όμως το αγαπημένο μου είδος είναι το κλασικό τραγούδι.
Ποια είναι τα όνειρα σου όσον αφορά το χώρο όπου κινείσαι;
Τα όνειρα μου είναι να καταφέρω να ακουστεί η μουσική μου στην Κύπρο όσο δύσκολο και να είναι διότι όλοι ξέρουμε πως λειτουργεί πλέον η μουσική βιομηχανία και πόσο δύσκολο είναι οι ραδιοσταθμοί να παίξουν τραγούδια σου. Αυτό όμως δεν με πτοεί και θα συνεχίσω να το παλεύω.
Μέχρι που μπορεί να φτάσει η Γεωργία Πολυνείκη;
Η Γεωργία πάντα βάζει τον πήχη ψηλά, δεν απογοητεύεται από τις δυσκολίες και πάντα βρίσκει δύναμη να συνεχίσει γιατί δίπλα της έχει ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτήν και την στηρίζουν.
Είναι η πρώτη φορά που γράφεις τους στίχους ενός τραγουδιού, το οποίο ερμηνεύεις;
Όχι δεν είναι η πρώτη φορά. Έχω γράψει τους στίχους της «Κραυγής» που έχει κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2020 σε μουσική Αγγελικής Πρέζα.
Τι στοιχεία μουσικά έχει το Shadows of Brightness;
Στο Shadows of Brightness ήθελα να δημιουργήσω ένα πιο μοντέρνο τραγούδι και ρυθμούς ποπ αλλά ταυτόχρονα ήθελα να συνδυάσω και το κλασικό τραγούδι. Πάντα μου άρεσαν τα crossover τραγούδια όπου συνδυάζεται το μοντέρνο με το κλασικό. Με αυτό το τραγούδι είναι η αρχή για τη δημιουργία νέων τέτοιων τραγουδιών όπου βρίσκονται στα μελλοντικά μου σχέδια.
Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά σου;
Για μένα είναι ο γιος μου και ο άντρας μου. Όμως σίγουρα εννοείς μουσικά. Θεωρώ ό,τι έχω κάνει μέχρι στιγμής έχει ένα κομμάτι ξεχωριστό στην καρδιά μου, αλλά πιστεύω ότι το τραγούδι μου Angelo Bianco που πήγε τόσο καλά σε έναν διεθνές διαγωνισμό κρατά μια πολύ ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου αλλά ταυτόχρονα μου δίνει μία επιβεβαίωση ότι αυτό που κάνω έχει ανταπόκριση και στο εξωτερικό.
Ποιο είναι το δικό σου motto;
Dum spiro spero και το «τα καλά κόποις κτώνται»