3.8 C
Nicosia
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήNEWSΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Γίνεται τo πρώτο επίσημο κέντρο εκπαίδευσης για κορωνοϊο στην...

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Γίνεται τo πρώτο επίσημο κέντρο εκπαίδευσης για κορωνοϊο στην Ευρώπη

-

Ιστορία γράφει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αφού γίνεται το πρώτο επίσημο κέντρο εκπαίδευσης για την ανίχνευση και τη μελέτη του κορωνοϊου στην Ευρώπη.

Από σήμερα Δευτέρα 2 Μαΐου, 12 επιστήμονες από όλη την Ευρώπη θα εκπαιδευθούν στο  Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης της Β. Ελλάδος, το οποίο εδρεύει στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ και θα εξειδικευθούν στην ανίχνευση και τη μελέτη των δύο ιών: μαθαίνοντας και εφαρμόζοντας είτε μοριακές μεθόδους, είτε μεθόδους καλλιέργειας του ιού. Πίσω από αυτή την επιτυχία βρίσκονται τρεις γυναίκες. Η Συντονίστρια του Εργαστηρίου και Καθηγήτρια του ΑΠΘ, Άννα-Παπά Κονιδάρη και οι Αναπληρώτριες Καθηγήτριες του ΑΠΘ Γεωργία Γκιούλα και Μαρία Εξηντάρη που «τρέχουν» το συγκεκριμένο πρόγραμμα μίλησαν στο ethnos.gr για το πρόγραμμα

«Είμαστε το επίσημο κέντρο εκπαίδευσης γρίπης του ECDC σε ολόκληρη την Ευρώπη από το 2017, ενώ φέτος η εκπαίδευση θα αφορά και τον ιό SARS–CoV-2 . Αναγνωρίζεται με αυτό τον τρόπο η υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών του εργαστηρίου, καθώς και το ερευνητικό επίπεδο που έχει. Έχουμε και ένα ακόμη πλεονέκτημα. Εκτός από εργαστήριο, είμαστε και πανεπιστήμιο, με πολυετή εμπειρία στα θέματα της ιατρικής εκπαίδευσης και αυτό κάνει ακόμη πιο εύκολο το κομμάτι της διδασκαλίας. Οι 12 επιστήμονες που θα εκπαιδευθούν από Έλληνες καθηγητές είναι εξειδικευμένοι και δουλεύουν σε κέντρα αναφοράς γρίπης του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Θα εκπαιδευθούν σε θέματα διάγνωσης, φυλογενετικής ανάλυσης, ελέγχου μεταλλάξεων και αντοχής σε αντιικά φάρμακα. Είναι μεγάλη επιτυχία. Αυτό το πρόγραμμα το είχαμε ούτως ή άλλως και τα προηγούμενα χρόνια για την εκπαίδευση της γρίπης  Μας ζητήθηκε να προσθέσουμε την εκπαίδευση για τον κορονοϊό όπως και κάναμε».

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί μέσω θεωρητικών μαθημάτων για τον ιό της γρίπης και τον κορονοϊό αλλά κυρίως μέσω πρακτικής εξάσκησης πάνω σε όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα. Μέσω εργαστηριακών ασκήσεων οι επιστήμονες θα δουν όλη την διαδικασία και τα στάδια της μοριακής ανίχνευσης, όπως στα PCR test. Θα απομονώσουν τον ιό της γρίπης μέσω του εμβολιασμού του σε εμβρυοφόρα αυγά όρνιθας. Θα κάνουν μοριακή ανάλυση και θα μάθουν πως γίνεται η ανίχνευση των μεταλλάξεων. Παράλληλα, θα γίνει και αλληλούχιση νουκλεοτιδίων και φυλογενετική ανάλυση μέχρι το τελευταίο στάδιο που ανακαλύπτει κανείς ποιες παραλλαγές του ιού υπάρχουν.

Σύμφωνα με την κ. Γκιούλα «αυτό που κάνει την διαφορά σε ότι αφορά την γρίπη είναι ότι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ είναι από τα λίγα κέντρα της Ευρώπης και το μοναδικό στη Ελλάδα, που απομονώνει τον ιό, τον ζωντανεύει και τον απομονώνει σε εμβρυοφόρα αυγά όρνιθας. Μια διαδικασία η οποία είναι απαραίτητη για να παρασκευαστεί το εμβόλιο του ιού γρίπης κάθε χρόνο. Σημειώνεται ότι το έχει εξετάσει τουλάχιστον 700.000 δείγματα κορονοϊού τα τελευταία δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει».

Πηγή:ethnos.gr

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: