16.3 C
Nicosia
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ: Με ποιο τρόπο κατανέμονται οι χρεώσεις του; - Φθηνότερο ρεύμα, αλλά...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ: Με ποιο τρόπο κατανέμονται οι χρεώσεις του; – Φθηνότερο ρεύμα, αλλά και η έκπληξη του καταναλωτή της ΑΗΚ

-

Η αυξημένη ζήτηση για φωτοβολταϊκά συστήματα βασίζεται στην υπόσχεση χαμηλότερων λογαριασμών ρεύματος και στην προώθηση της καθαρής ενέργειας. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη καταγγελία, οι χρεώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν δυσανάλογες, δημιουργώντας αμφιβολίες για την αποδοτικότητα και τη διαφάνεια στον υπολογισμό των χρεώσεων.

Πολίτης και πελάτης της ΑΗΚ, ο οποίος εγκατέστησε φωτοβολταϊκό σύστημα στο σπίτι του από το 2019, ανέφερε ότι για έξι και πλέον χρόνια οι λογαριασμοί του ήταν ιδιαίτερα χαμηλοί, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στα 30-70 ευρώ, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως τον είχε ενημερώσει η ΑΗΚ, οι χρεώσεις ήταν αναλογικές και υπολογίζονταν βάσει της ενέργειας που καταναλωνόταν και παρήγαγε το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Προς έκπληξή του, έλαβε τον λογαριασμό για το καλοκαίρι του 2024 (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος) με χρέωση 436 ευρώ, ποσό σημαντικά υψηλότερο από τους προηγούμενους καλοκαιρινούς λογαριασμούς στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο καταναλωτής αμφισβητεί την ακρίβεια του τρόπου με τον οποίο υπολογίζεται η χρέωση, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προηγούμενοι λογαριασμοί, τόσο καλοκαιρινοί όσο και χειμερινοί, ήταν πολύ χαμηλότεροι.

Το γεγονός ότι αυτός ο υπερβολικός λογαριασμός χρεώθηκε τον Σεπτέμβριο, αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, όπου οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι αυξημένες, θεωρείται παράλογο. Ο καταναλωτής υποστηρίζει ότι θα ήταν πιο δίκαιο να καταμεριστεί το ποσό αυτό αναλογικά στους προσεχείς μήνες, ώστε να μην επιβαρυνθεί δυσανάλογα ένας συγκεκριμένος μήνας.

Αντίστοιχη περσινή κατανάλωση

Η εμπειρία αυτού του καταναλωτή εγείρει το ερώτημα κατά πόσο τα φωτοβολταϊκά συστήματα γίνεται σωστή κατανομή. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μας αυτή τη στιγμή λόγω αφυπηρέτησεων της ΑΗΚ οι υπάλληλοι που ελέγχουν τους μετρητές ανέρχονται μόνο σε πέντε άτομα στην Λευκωσία. Κάτι φυσικά αδύνατον να ελεγχθούν ικανοποιητικά όλες οι κατοικίες που έχουν φωτοβολταϊκά.

Ενώ τα φωτοβολταϊκά συστήματα παραμένουν μια αξιόλογη επιλογή για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, ο τρόπος με τον οποίο οι πάροχοι ενέργειας διαχειρίζονται τις χρεώσεις μπορεί να διαμορφώσει την αντίληψη των καταναλωτών. Είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια και σαφήνεια στον υπολογισμό των χρεώσεων, προκειμένου οι καταναλωτές να συνεχίσουν να εμπιστεύονται τα συστήματα που επέλεξαν για την ενεργειακή τους αυτονομία.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διευθύντρια απομάκρυνε καθηγητή με κινητικά προβλήματα λόγω μπούλιγκ που δέχονταν...

Απαράδεκτο περιστατικό σημειώθηκε σε Γυμνάσιο της Λευκωσίας, όπου διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης φέρεται να απομάκρυνε θεολόγο καθηγητή-αντικαταστάτη με κινητικά προβλήματα, έπειτα από περιστατικά μπούλινγκ σε...