Σε δημόσια παρέμβαση προχώρησε μητέρα παιδιού που νοσηλεύεται στο Παιδοογκολογικό Τμήμα του Μακαρίου Νοσοκομείου, μέσω επιστολής διαμαρτυρίας προς τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας. Η επιστολή, με ημερομηνία 30 Ιουλίου 2025, φέρνει στο προσκήνιο την πλήρη απουσία θεσμικής μέριμνας για τη νοσοκομειακή ή κατ’ οίκον εκπαίδευση παιδιών με σοβαρές παθήσεις, και αναδεικνύει τα βαθιά ελλείμματα ενός συστήματος που, όπως καταγγέλλεται, βασίζεται στο «φιλότιμο των λίγων» και όχι σε σαφή κρατική πολιτική.
Η μητέρα περιγράφει με συγκίνηση αλλά και αγανάκτηση την καθημερινότητα των παιδιών που, δίνοντας μάχη για τη ζωή τους, καλούνται παράλληλα να μείνουν «συνδεδεμένα» με τη μαθησιακή τους εξέλιξη – μια σύνδεση που, όπως αναφέρει, στηρίζεται σε ελάχιστους παιδαγωγούς χωρίς θεσμική υποστήριξη. ανεξαρτήτως των συνθηκών υγείας τους.

Η επιστολή δεν έμεινε αναπάντητη. Σε δημόσια τοποθέτησή του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων της Παιδοογκολογικής Μονάδας σχολίασε το περιεχόμενο της επιστολής, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στην αγωνία και τα αιτήματα της μητέρας, και καλώντας το κράτος να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικές και θεσμοθετημένες αλλαγές. Όπως υπογραμμίζει, η εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε παιδιού και δεν μπορεί να εξαρτάται από αποσπασματικές λύσεις ή το φιλότιμο μεμονωμένων εκπαιδευτικών, αλλά από συγκεκριμένο, σταθερό και οργανωμένο πλαίσιο στήριξης.

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι η συνέχιση της παρουσίας εξειδικευμένων εκπαιδευτικών, όπως η δασκάλα του παιδοογκολογικού τμήματος, είναι ζωτικής σημασίας για την εκπαιδευτική, συναισθηματική και ψυχολογική στήριξη των παιδιών, ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι το Υπουργείο Παιδείας θα επανεξετάσει τις πρόσφατες αποφάσεις και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: