ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Η προσωρινή λύση απέφερε προβλήματα αλλά και ερωτηματικά

Η μεταφορά των 20 ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών στη στέγη ηλικιωμένων στη Λάρνακα, αν και χαρακτηρίστηκε ως προσωρινή λύση από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και σοβαρά ερωτηματικά.

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ

Παρά τη φύση της λύσης αυτής, οι ανήλικοι διαμένουν στον χώρο όπου υπάρχουν ηλικιωμένοι για περισσότερους από τρεις μήνες, δημιουργώντας προβλήματα στη λειτουργία της στέγης και επηρεάζοντας αρνητικά τους υφιστάμενους ένοικους που φιλοξενούνται εκεί.

Η απόφαση να συνυπάρξουν ηλικιωμένοι, με σοβαρά προβλήματα υγείας, με ασυνόδευτους ανήλικους, χωρίς προηγούμενη συνεργασία με τον Δήμο, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα παράπονα από τους κατοίκους της περιοχής και το προσωπικό της στέγης. Η συμπεριφορά των ανηλίκων, που περιλαμβάνει βανδαλισμούς, κλοπές και άσεμνες συμπεριφορές, οδήγησε σε έντονη κοινωνική αναταραχή.

«Συνολικά 1300 ανήλικοι βρίσκονται σε διάφορες κοινότητες και έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που κατά καιρούς αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα»

Οι αρχές έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη μεταφοράς των ανηλίκων σε καταλληλότερους χώρους. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη μετακίνηση ορισμένων από αυτούς σε άλλες δομές, με στόχο την καλύτερη κατανομή τους σε διάφορες κοινότητες της Κύπρου, ενώ λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στη στέγη ηλικιωμένων.

Η Αστυνομία συνέλαβε 17χρονο, αναφορικά με τα τελευταία επεισόδια στη στέγη ηλικιωμένων στη Λάρνακα

Παράλληλα, το Γραφείο Ευημερίας τονίζει ότι η κατάσταση δεν μπορεί να επιλυθεί άμεσα, καθώς απαιτείται χρόνος για την εξατομικευμένη φροντίδα των ανηλίκων και την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Μαρία Κυρατζή, Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας «η τοποθέτηση των παιδιών αυτών στο ίδιο κτίριο αλλά σε διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό των ηλικιωμένων, είναι μια προσωρινή διευθέτηση προκειμένου να γίνουν οι ανάλογες προετοιμασίες για να τοποθετηθούν, όπως και οι άλλοι 1300 ασυνόδευτοι ανήλικοι που υπάρχουν στη Δημοκρατία, σε μικρότερου αριθμού δομές σε όλες τις κοινότητες ανά την Κύπρο. Τέσσερα παιδιά έχουν ήδη μετακινηθεί από τον συγκεκριμένο χώρο και είναι σε εξέλιξη η μετακίνηση και των υπολοίπων,

Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι απαιτείται άμεση αναθεώρηση της στρατηγικής για τη φροντίδα και στέγαση των ανηλίκων μεταναστών, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά παρόμοιες κρίσεις.

Λήφθηκαν κάποια μέτρα προς αντιμετώπιση ορισμένων συμπεριφορών που εξελίχθηκαν κλιμακωτά, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση προσωπικού, η περαιτέρω συνεργασία με την Αστυνομία και η τοποθέτηση ιδιωτικής φρούρησης. Όσον αφορά ζητήματα παραβατικότητας γίνονται μεν κάποιες ενέργειες αλλά αυτά τα προβλήματα δεν εξαλείφονται αμέσως, αφού χρειάζεται κάποιος χρόνος»..

Ανάμεσα στα άλλα υποβλήθηκε καταγγελία για απόπειρα βιασμού φροντίστριας από ασυνόδευτο μετανάστη η οποία τελικά εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Η έλλειψη κατάλληλων υποδομών για τη στέγαση και την υποστήριξη αυτών των παιδιών αναδεικνύει σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα διαχείρισης των μεταναστών.Εγείρονται ερωτήματα για την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη των ανηλίκων, καθώς φαίνεται ότι δεν έχει υπάρξει επαρκής μέριμνα για τη συμπεριφορά τους ή για προγράμματα που θα τους βοηθήσουν να ενσωματωθούν στο κοινωνικό σύνολο.

Hot this week

ΗΠΑ: Πότε θα εκτελεστεί ο βαρυποινίτης και είναι νόμιμη η απόφαση Τραμπ για ζωντανή μετάδοση;

Η απόφαση του Πενταγώνου να μεταδώσει ζωντανά την εκτέλεση...

ΒΑΒΛΑ: Νεκρές γάτες και σκύλος, ξανά στο ίδιο έργο – «Πόσα ακόμη ζώα πρέπει να πεθάνουν;»

Νεκρές γάτες και ένας αδέσποτος σκύλος βρέθηκαν στη Βάβλα...

ΛΑΡΝΑΚΑ: Η Άννα έφυγε νωρίς, αλλά δεν ξεχάστηκε – «Περπατώ με τον σκύλο μου για την Άννα»

Κάποιοι άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή πολύ νωρίς, αφήνοντας...

ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΥΓΕΙ: Μαθητής πέταξε παπούτσι στον οδηγό σχολικού λεωφορείου – Τραυματίστηκε και μαθήτρια

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σε σχολικό...

ΕΛΕΝΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Μιλά για όσα έζησε στη μάχη με τον καρκίνο-Σε μια διαδικτυακή συνομιλία με το κοινό-(Βίντεο)

Τη δυνατότητα να μοιραστεί την προσωπική της διαδρομή με...

Topics

ΒΑΒΛΑ: Νεκρές γάτες και σκύλος, ξανά στο ίδιο έργο – «Πόσα ακόμη ζώα πρέπει να πεθάνουν;»

Νεκρές γάτες και ένας αδέσποτος σκύλος βρέθηκαν στη Βάβλα...

ΛΑΡΝΑΚΑ: Η Άννα έφυγε νωρίς, αλλά δεν ξεχάστηκε – «Περπατώ με τον σκύλο μου για την Άννα»

Κάποιοι άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή πολύ νωρίς, αφήνοντας...

ΜΥΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: «Το προαιρετικό ολοήμερο σχολείο βρίσκεται στον αναπνευστήρα» – 163 κενές θέσεις εκπαιδευτικών

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν τα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία στην...

BLUE ISLAND: Τραγανοί αθερινοκεφτέδες από τη Χρύσω Λέφου – Η γεύση της θάλασσας στο πιάτο μας

Οι Αθερινοκεφτέδες είναι από εκείνους τους μεζέδες που δύσκολα...

Related Articles

Popular Categories