Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου, 2026
4.6 C
Cyprus

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: «ΧΡΥΣΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ» ΤΩΝ ΦΑΡΑΩ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Είκοσι δύο άρματα, που μετέφεραν τις μούμιες βασιλιάδων και βασιλισσών της αρχαίας Αιγύπτου, παρέλασαν χθες βράδυ το Σάββατο 3 Απριλίου στους δρόμους του Καΐρου, σε ένα φαραωνικό θέαμα, για να πάνε στο καινούριο «σπίτι» τους, το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού (NMEC).

Τα πρώτα μαύρα άρματα, που έφεραν χρυσά μοτίβα και ήταν κατασκευασμένα έτσι ώστε να θυμίζουν τις ταφικές λέμβους της αρχαιότητας, αναχώρησαν στις 8 το βράδυ από την πλατεία Ταχρίρ και το Μουσείο του Καΐρου, όπου αναπαύονταν οι φαραώ εδώ και πάνω από έναν αιώνα.  Η πλατεία είχε κλείσει για την κυκλοφορία, τόσο των οχημάτων όσο και των πεζών. Απαγορευόταν επίσης η κυκλοφορία κατά μήκος της διαδρομής των επτά χιλιομέτρων που διέσχισε η πομπή, μέχρι το NMEC, στο Φουστάτ, στα νότια της πρωτεύουσας.

Ενώ ακούγονταν κανονιοβολισμοί, τα άρματα έφτασαν στο ολοκαίνουργιο μουσείο μισή ώρα αργότερα και τα υποδέχτηκε ο πρόεδρος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Με χρονολογική σειρά, ο φαραώ Σεκενενρέ Τάο (16ος αιώνας π.Χ.), ο επονομαζόμενος «ο Γενναίος», άνοιξε την παρέλαση, που έκλεισε με τον Ραμσή Θ’ (12ος π.Χ. αι.). Από τις διασημότερες μούμιες που διέσχισαν το Κάιρο ήταν εκείνες της Χατσεψούτ και του Ραμσή Β΄.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ένα τραγούδι, ειδικά γραμμένο για την περίσταση, του δημοφιλούς Αιγύπτιου τραγουδιστή, Μοχάμεντ Μουνίρ.  Λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση, πολλοί Αιγύπτιοι ηθοποιοί, όπως οι Άχμεντ Ζάκι και Μόνα Ζάκι και η Τυνήσια Χεντ Σάμπρι απήγγειλαν κείμενα για τον αιγυπτιακό πολιτισμό. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Σίσι πήγε στο NMEC, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Μοστάφα Μαντμπούλι και τη γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ, για να επιθεωρήσουν ένα μέρος της συλλογής.

Hot this week

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΥΚΑΡΙΔΗΣ: Πότε θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία-Αποχαιρετισμοί από το θέατρο-Έφυγε ο δάσκαλος

Η κυπριακή θεατρική κοινότητα θρηνεί τον θάνατο του Κώστα...

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ: Το ίδιο έργο σε Ελλάδα και Κύπρο – Δύο νεκροί στην Αττική από τις πλημμύρες (Βίντεο)

Η κακοκαιρία χτύπησε ξανά με τον πιο σκληρό τρόπο,...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ: Απούσα η Πρώτη Κυρία – Τι ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής

Απούσα από την Επιτροπή Ελέγχου ήταν η Πρώτη Κυρία,...

ΣΑΒΒΑΣ ΒΕΡΓΑΣ: Στο επίκεντρο καταγγελιών ο Δήμαρχος Πάφου – Πρόκληση Βέργα και αναμονή απαντήσεων-Δημοσιεύει έγγραφα

Δημόσια πρόκληση προς τον Δήμαρχο Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, απηύθυνε...

SATTORI DESIGN COLLECTION: Ποιους είδαμε στα εγκαίνια του στην Πάφο

Σε μια λαμπερή βραδιά γεμάτη δημιουργικότητα, υψηλή αισθητική και...

Topics

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ: Απούσα η Πρώτη Κυρία – Τι ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής

Απούσα από την Επιτροπή Ελέγχου ήταν η Πρώτη Κυρία,...

SATTORI DESIGN COLLECTION: Ποιους είδαμε στα εγκαίνια του στην Πάφο

Σε μια λαμπερή βραδιά γεμάτη δημιουργικότητα, υψηλή αισθητική και...

ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΝΥΧΤΑ: Απόψε ο καιρός λέει… «πάμε για κουβέρτα και ζεστή σοκολάτα!

Συννεφιά με τοπικές βροχές αναμένεται απόψε, ενώ στις ψηλές...

Related Articles

Popular Categories