Η Λεμεσός ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός με την πολυαναμενόμενη έκθεση του πίνακα “Ecce Homo”, ενός αριστουργήματος του Τιτσιάνο, κορυφαίου Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης.
Το έργο, το οποίο ανήκει στη συλλογή του Ανδρέα Πίττα, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα δείγματα της αναγεννησιακής τέχνης και αναμένεται να προσελκύσει πλήθος επισκεπτών και λάτρεις της τέχνης από την Κύπρο και το εξωτερικό. Η έκθεση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις Αποθήκες Παπαδάκη στη Λεμεσό και θα παραμείνει ανοιχτή από 24 Ιανουαρίου μέχρι 10 Μαρτίου 2025. Ο πίνακας με τον τίτλο «Αθέατο βλέμμα: Ανακαλύπτοντας ένα άγνωστο έργο του Τιτσιάνο», παρουσιάζει το Λεμεσός 2030 και τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης Ανδρέας Πίττας (APAC Labs) του Ινστιτούτου Κύπρου.
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Γιάννης Αρμεύτης, στις 24 Ιανουαρίου 2025, στις 6.30 μ.μ. Η έκθεση Αθέατο βλέμμα: Ανακαλύπτοντας ένα άγνωστο έργο του Τιτσιάνο παρουσιάζει τη μοναδική ανακάλυψη και επαναδημιουργία ενός άγνωστου πίνακα του Τιτσιάνο κάτω από τη σύνθεση Ecce Homo (ca 1570).
Η επιστήμη συναντάει την τέχνη σε έναν κυκλικό διάλογο που επιστρατεύει μεθόδους τεκμηρίωσης και ανάλυσης, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης Ανδρέας Πίττας (APAC Labs) στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτου Κύπρου. Το αριστούργημα του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης και τα κρυμμένα μυστικά του, αποκαλύπτονται με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας μέσα από τη στρωματογραφική ανάλυση του πίνακα, καθιστώντας ορατό το άγνωστο πορτρέτο ενός άντρα κάτω από τη σύνθεση του Ecce Homo.
Το εν λόγω έργο έχει δημιουργηθεί εκ νέου με τη χρήση προηγμένων επιστημονικών και τεχνολογικών δεδομένων και σε συνεργασία με την καλλιτέχνη Ερατώ Χατζησάββα, αποδεικνύοντας πώς η συνδυασμένη χρήση επιστήμης και τεχνολογίας μπορεί να αποκαλύψει εικαστικά μυστικά. Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα παρουσιαστούν επίσης καινοτόμα εργαλεία
ανάλυσης των εργαστηρίων APAC σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών και Αποκατάστασης Μουσείων Γαλλίας (C2RMF).
Η έκθεση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης και της τεχνολογίας, για φοιτήτριες/τές τέχνης και αρχαιολογίας, αλλά και το ευρύ κοινό να απολαύσουν ένα σπάνιο δείγμα του παγκόσμιας αξίας έργου του Τιτσιάνο, μέσα από τη γεφύρωση των κλάδων της Επιστήμης και Τεχνολογίας, της Ιστορίας της Τέχνης και της ίδιας της Τέχνης.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.lemesos2030.com | [email protected] | 99800050 & https://apaclabs.cyi.ac.cy/ | 22208648 | [email protected]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: