ΑΗΚ: Τραβάνε τα μαλλιά τους οι καταναλωτές που έχουν φωτοβολταϊκά από το «υπολογίσιμο» στους λογαριασμούς τους-(Δείτε τα κόστα)

Πολλοί καταναλωτές που έχουν τοποθετήσει φωτοβολταϊκά συστήματα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, καθώς αντιμετωπίζουν μια δυσάρεστη έκπληξη: Παραφουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

Πιο συγκεκριμένα, τους μήνες που οι λογαριασμοί ήταν χαμηλοί, όπως 30 ή 100 ευρώ, φαίνεται ότι η κατανάλωση είχε υπολογιστεί από την ΑΗΚ χωρίς να έχει γίνει έλεγχος από κάποιον υπάλληλο στα υποστατικά. Ωστόσο, όταν πραγματοποιήθηκε η πραγματική μέτρηση, οι λογαριασμοί αυξήθηκαν κατακόρυφα, προκαλώντας δυσαρέσκεια στους καταναλωτές. Αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει σε φουσκωμένους λογαριασμούς, καθώς η συσσωρευμένη κατανάλωση από προηγούμενους μήνες χρεώνεται μαζικά κατά τη διάρκεια της μέτρησης.

Το πρόβλημα φαίνεται να προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο η ΑΗΚ χειρίζεται τη μέτρηση της κατανάλωσης. Όταν στους λογαριασμούς αναγράφεται η ένδειξη “Υ” για «υπολογίσιμο», σημαίνει ότι η κατανάλωση έχει υπολογιστεί εκτιμητικά και όχι με ακριβή μέτρηση. Αυτό συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες, όταν οι λογαριασμοί ήταν πιο χαμηλοί, χωρίς όμως να αντανακλούν την πραγματική κατανάλωση. Όταν τελικά πραγματοποιήθηκε η πραγματική μέτρηση, οι καταναλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυξημένες χρεώσεις που περιλάμβαναν συσσωρευμένες καταναλώσεις από προηγούμενους μήνες.

Το θέμα που εγείρεται είναι γιατί η κατανάλωση ρεύματος σε συγκεκριμένα υποστατικά δεν μετριέται με βάση την πραγματική μέτρηση, αλλά αναγράφεται ως “υπολογίσιμο”.

Ο λογαριασμός που είναι “υπολογίσιμος”

Αυτός ο τρόπος υπολογισμού έχει οδηγήσει σε σημαντική αναστάτωση, ιδίως για όσους επένδυσαν σε φωτοβολταϊκά, περιμένοντας χαμηλότερα κόστα ρεύματος και μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία. Αντί να απολαύσουν τα οφέλη της επένδυσής τους, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με αυξήσεις που δεν δικαιολογούνται από την πραγματική κατανάλωσή τους. Πολλοί θεωρούν ότι η πολιτική αυτή της ΑΗΚ είναι άδικη και δεν λαμβάνει υπόψη τη μειωμένη εξάρτηση από το δίκτυο που προσφέρουν τα φωτοβολταϊκά.

Σε μια περίοδο όπου η οικονομική πίεση είναι αυξημένη, είναι αδιανόητο οι καταναλωτές να επιβαρύνονται με υπέρογκες χρεώσεις χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή εξήγηση. Η πρακτική της εκτιμητικής χρέωσης, ακολουθούμενη από απότομες αυξήσεις όταν γίνεται η πραγματική μέτρηση, δημιουργεί ένα αίσθημα έλλειψης διαφάνειας και αδικίας.

Οι καταναλωτές ζητούν άμεση παρέμβαση από την ΑΗΚ και περισσότερη διαφάνεια στη διαδικασία μέτρησης και χρέωσης. Ενδεικτικά, παραθέτουμε τους λογαριασμούς διαφόρων καταναλωτών και τη διαμαρτυρία που εκφράζουν για την τακτική που εφαρμόζει η ΑΗΚ.

Παράλληλα, καλούν την πολιτεία να ενισχύσει το ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη αντιμετώπιση όσων επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε τελική ανάλυση, είναι επιτακτική η ανάγκη για πιο αξιόπιστη και δίκαιη διαχείριση της κατανάλωσης ρεύματος, ώστε οι πολίτες να μην επιβαρύνονται με υπέρογκες χρεώσεις, αλλά να βλέπουν τα οφέλη από την επιλογή τους να στηρίξουν την πράσινη ενέργεια.

Hot this week

Φιλανθρωπική Επίδειξη Μόδας “Our Style Rocks 3” στην καρδιά της Πάφου

Τα σωματεία Ladies Circle 5 Pafos και Tangent Club...

CYCLING FOR PREEMIES 2026: Ποδηλασία Αγάπης στη Λεμεσό για τα πρόωρα παιδιά και τις οικογένειές τους

Με στόχο τη στήριξη πρόωρων παιδιών που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες...

ΛΕΜΕΣΟΣ: Αιμοδοσία στην AGORA σε συνεργασία με τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό

Σε μια σημαντική δράση κοινωνικής προσφοράς προχωρά η AGORA...

MET GALA 2026: Το μυστικό για λαμπερό δέρμα στο Red Carpet από την Augustinus Bader

Στο επίκεντρο της παγκόσμιας μόδας βρέθηκε για ακόμη μία...

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Άπιαστες οι τιμές για τους περισσότερους – Ακριβότερα για τους πολλούς, χαμηλές τιμές για τους λίγους

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στις τιμές των...

Topics

CYCLING FOR PREEMIES 2026: Ποδηλασία Αγάπης στη Λεμεσό για τα πρόωρα παιδιά και τις οικογένειές τους

Με στόχο τη στήριξη πρόωρων παιδιών που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες...

ΛΕΜΕΣΟΣ: Αιμοδοσία στην AGORA σε συνεργασία με τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό

Σε μια σημαντική δράση κοινωνικής προσφοράς προχωρά η AGORA...

MET GALA 2026: Το μυστικό για λαμπερό δέρμα στο Red Carpet από την Augustinus Bader

Στο επίκεντρο της παγκόσμιας μόδας βρέθηκε για ακόμη μία...

Young Lions 2026 Cyprus – Οι 4 νικητές που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στο Cannes Young Lions Competitions

Συνολικά 32 νέοι επαγγελματίες από τον χώρο της διαφήμισης...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Συναγερμός στους Αγίους Τριμιθιάς– Νεκρά ζώα και φόβοι για δηλητηριασμένα δολώματα

Ανησυχία έχει προκαλέσει περιστατικό που καταγράφηκε στην περιοχή Αγίους...

Related Articles

Popular Categories