ΆΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ: Τι αναφέρει η παράδοση, ποιο είναι το έθιμο – Στο κατεχόμενο χωριό Άγιος Γεώργιος Κερύνειας βρίσκεται η σπηλιά και το ξωκλήσι (Φώτο)

Στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Στο κατεχόμενο χωριό Άγιος Γεώργιος Κερύνειας βορειοδυτικά είναι η σπηλιά και το ξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου.

Η παράδοση αναφέρει πως τα απολιθωμένα οστά που βρέθηκαν εκεί ανήκαν στο άλογο του Αγίου Φανουρίου, όταν ο Άγιος Φανούριος ξεκίνησε κυνηγημένος από τους διώκτες του από τη Μικρά Ασία για την Κύπρο μέσα σε μια βάρκα με το άλογό του. Μόλις έφτασαν κοντά στο βραχώδες αυτό μέρος, το άλογο στην προσπάθεια να υπερπηδήσει τους βράχους σκοτώθηκε.

Ο Άγιος κατέφυγε στη σπηλιά και μετά διέφυγε στη Ρόδο. Στη σπηλιά-παρεκκλήσι ετελείτο λειτουργία δύο φορές τον χρόνο: Την Πέμπτη της Αναλήψεως και στις 27 Αυγούστου, ημέρα της ονομαστικής εορτής του Αγίου. Τελευταία λειτουργία τελέστηκε την Πέμπτη της Διακαινησίμου του 1974. Το 1973 κτίστηκε στο βραχώδη λόφο πάνω από τη σπηλιά ένα μικρό λευκό παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο.

Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Αρκετοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα«φαίνω»που σημαίνει αποκαλύπτω.

Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9. Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27 Αυγούστου) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Σίγουρα είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων. Να επισημάνουμε, ότι οι κάτοικοι του Άγιου Γεωργίου έχουν κτίσει στην Λευκωσία (κοντά στο ΓΣΠ) αντίγραφο του ξωκλήσι που βρίσκεται στον κατεχόμενο χωριό τους.

Ο Άγιος Γεώργιος Κερύνειας ήταν από τα πρώτα χωριά που κατελήφθησαν από τους Τούρκους εισβολείς τον Ιούλιο του 1974. Στο χωριό και την περιοχή του διεξήχθησαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων Κυπρίων και Τούρκων εισβολέων. Η τουρκική εισβολή πραγματοποιήθηκε στην τοποθεσία Πέντε Μίλι, το χωριό Άγιος Γεώργιος παραβάλλεται μεταξύ της τοποθεσίας αυτής και της Κερύνειας.

Hot this week

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Νέο τροχαίο στον Στρόβολο – Μοτοσικλετιστής στο νοσοκομείο, ανησυχία για την οδική ασφάλεια

Η κυκλοφορία στη Λευκωσία φαίνεται να δοκιμάζει σοβαρά τα...

ANNE HATHAWAY: Ανακοίνωσε τρίτη εγκυμοσύνη – Η δύσκολη διαδρομή της μέχρι τη μητρότητα

Η Anne Hathaway αποκάλυψε πως περιμένει το τρίτο της...

ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΥΠΡΟΥ: Τέσσερα θαλάσσια είδη που συναντούμε -Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση επαφής

Με την αύξηση της θερμοκρασίας και την έναρξη της...

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Σε 24ωρη απεργία 7.500 εργαζόμενοι για τις συλλογικές συμβάσεις

Περίπου 7.500 ωρομίσθιοι εργαζόμενοι του Δημοσίου κατέρχονται σε 24ωρη...

Topics

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Σε 24ωρη απεργία 7.500 εργαζόμενοι για τις συλλογικές συμβάσεις

Περίπου 7.500 ωρομίσθιοι εργαζόμενοι του Δημοσίου κατέρχονται σε 24ωρη...

Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: Οι τομείς που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις

Ανάμεσα στις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Μια ξεχωριστή αμερικανική πρόκληση από την Jeep

To Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου, η καλοκαιρινή ποδοσφαιρική διοργάνωση που...

Related Articles

Popular Categories