Παράταση έξι μηνών στον μηδενικό ΦΠΑ σε προϊόντα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα σε είδη πρώτης ανάγκης καθώς και την προσθήκη νέων προϊόντων στον κατάλογο. Εντούτοις, οι Κύπριοι καταναλωτές έχουν “τρομοκρατηθεί” για την ενδεχόμενη αύξηση των τιμών στα φρούτα και στα λαχανικά λόγω των καταστροφικών πλημμύρων που προκάλεσε η θεομηνία Daniel.
Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ανέφερε ότι δόθηκε παράταση για το μέτρο του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, το οποίο ήταν προσωρινό και θα ίσχυε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβούλιου, δόθηκε παράταση έξι μηνών ενώ στον κατάλογο των προϊόντων με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ ενώ έχουν προστεθεί κόμα δύο προϊόντα καθημερινής χρήσης – ο καφές και η ζάχαρη. Από τις 5 Μαϊου να αναφέρουμε ότι έχει τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε μια σειρά από βασικά αγαθά, όπως το ψωμί, όλα τα είδη ψωμιού φρέσκο ή κατεψυγμένο με ή χωρίς προζύμι (π.χ. λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέττες, φραντζολάκια, πίττες). Δεν συμπεριλαμβάνονται τα αρτοσκευάσματα, τα αποξηραμένα και οποιοδήποτε ψωμί με πρόσθετα υλικά όπως π.χ. σταφίδες, ξηροί καρποί, αρωματικά.
Το γάλα- (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, προβάτου), ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, μακράς διάρκειας, γάλα με γεύση (π.χ. σοκολάτα, μπανάνα), φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού). Αυγά, παιδικές τροφές σε σκόνη, ξηρή ή και υγρή μορφή οι οποίες προορίζονται για
κατανάλωση από παιδιά. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα σνακ (π.χ. τσιπς, ξηροί καρποί, ζαχαρωτά, σοκολάτες, παγωτά). Παιδικές πάνες, προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας) και πάνε ενηλίκων.
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους Κύπριους πολίτες είναι πώς θα κυμανθούν οι τιμές μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΕ στο Θεσαλικό κάμπο καλλιεργείται περίπου το 1/3 των μηλοειδών, από τα οποία, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, παράγονται οι 129.000 τόνοι από τους 395.000 τόνους πανελλαδικά (μήλα 304.000 τόνοι πανελλαδικά – 84.500 στη Θεσσαλία – Αχλάδια 81.000 τόνους πανελλαδικά – 43.300 τόνοι στη Θεσσαλία).
Σε ό,τι αφορά τα νωπά κηπευτικά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το γενικό σύνολο της παραγωγής της Ελλάδας ανέρχεται σε 2.330.000 τόνους και στη Θεσσαλία 278.000 τόνοι (12%). Το μεγαλύτερο ποσοστό επί της παραγωγής εντοπίζεται στην βιομηχανική ντομάτα, όπου από τους 315.000 τόνους που παράγει η Ελλάδα, οι 190.000 εντοπίζονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πάνω από το 30% της συνολικής παραγωγής της χώρας ακρόδρυων δένδρων βρίσκεται στη περιοχή της Θεσσαλίας. Όπως αναγράφονται στα στοιχεία, από τους 111.500 τόνους πανελλαδικής παραγωγής οι 34.500 τόνοι εντοπίζονται στη Θεσσαλία.
Σύμφωνα πάντως με τις ειδησεογραφικές πληροφορίες οι τιμές στη μεγάλη λαϊκή αγορά της Λάρισας όσον αφορά τα εποχικά προϊόντα έχουν φτάσει στα ύψη.
Ενδεικτικά οι τιμές στα κηπευτικά είναι:
- Αγγουράκια 1 ευρώ το τεμάχιο.
- Ντομάτα 3 ευρώ από το 1,20 ευρώ/κιλό.
- Το μαρούλι στα 5 ευρώ από 1 ευρώ
- Λάχανο 2,5 ευρώ το κιλό.
- Χόρτα 10 ευρώ