ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ FANEROMENI ‘25: Παράσταση για γητειές και βασκανίες στη Λευκωσία – Για να προστατευθείτε από το «κακό»

Το Φεστιβάλ Τεχνών FANEROMENI ‘25 συνεχίζεται με την παράσταση «Αν εν κακόν τζαι ξόρις’ το: γητειές και βασκανίες». Πρόκειται για ένα πρωτότυπο, πολυδιάστατο καλλιτεχνικό δρώμενο που εξερευνά το φαινόμενο των γητειών και των βασκανιών στην Κύπρο, όπως εφαρμόζονταν παραδοσιακά αλλά και όπως επιβιώνουν στη σύγχρονη κοινωνία.

Η παράσταση θα ανεβεί την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025, στις 20:30 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου. Η παράσταση αναδεικνύει την ανάγκη του ανθρώπου να προστατευθεί από το κακό, να θεραπευτεί και να ανακουφιστεί μέσα από παραδοσιακές πρακτικές που συνδέονται με το θρησκευτικό και πολιτιστικό υπόβαθρο του τόπου. Οι γητειές, επαναλαμβανόμενα ξόρκια ή ευχές, συνοδεύονταν από κινήσεις ή αντικείμενα και απευθύνονταν στο θείο, για προστασία από το «κακό μάτι» και για την επίτευξη τύχης και ευτυχίας. Αντίστοιχα, η βασκανία σχετίζεται με την πίστη ότι η ζήλια ή ο φθόνος μπορούν να προκαλέσουν κακό, οδηγώντας τους ανθρώπους σε τρόπους πρόληψης και εξουδετέρωσης της αρνητικής ενέργειας.

Η μουσική του Αδάμου Κατσαντώνη θα αξιοποιηθεί με λούπες που παραπέμπουν στις επαναλήψεις των γητειών αλλά και με ζωντανές εκτελέσεις. Η σοπράνο Αναστασία Βορκά και ο νεαρός τενόρος και χορευτής Θωμάς Δασκαλάκης θα δημιουργήσουν μια μοναδική ατμόσφαιρα επί σκηνής, ενώ η παράσταση θα εμπλουτιστεί με visual art προβολές που θα γεφυρώνουν το χθες με το σήμερα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο http://www.boccf.org
Facebook & Instagram: @boccf
Τηλ: 22128175

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΛΕΜΕΣΟΣ: Νέα ταλαιπωρία με κλειστή λωρίδα Ύψωνα–Ερήμη για δεύτερο Σάββατο – Σφοδρές αντιδράσεις πολιτών (Φώτο)

Για δεύτερο συνεχόμενο Σάββατο, η κυκλοφορία στη Λεμεσό δοκιμάζεται...

ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ηχηρό μήνυμα από την Αυστραλία και η διαρκής μάχη για δικαίωση

Παρακολουθώντας από την Αυστραλία τις εξελίξεις γύρω από την...

Topics

ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ηχηρό μήνυμα από την Αυστραλία και η διαρκής μάχη για δικαίωση

Παρακολουθώντας από την Αυστραλία τις εξελίξεις γύρω από την...

ΕΜΕΛ: «Στιγμιαίο ανθρώπινο λάθος» το τροχαίο με το λεωφορείο στη Λεμεσό – Τι κατέδειξε η έρευνα- (Βίντεο)

Η Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ) ολοκλήρωσε την εσωτερική...

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Οι εγκεκριμένες ακτές για βουτιές με τον καλύτερό σας φίλο

Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και οι παραλίες γεμίζουν λουόμενους,...

Related Articles

Popular Categories