ΦΑΛΑΙΝΑ ΜΠΕΛΟΥΓΚΑ: Πέθανε κατά τη μεταφορά της από τον Σηκουάνα – Της έκαναν ευθανασία

Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε προκειμένου να απεγκλωβιστεί η φάλαινα Μπελούγκα από τον Σηκουάνα χωρίς ωστόσο να υπάρξει καλή εξέλιξη για το κήτος.

Η λευκή φάλαινα που είχε χάσει τον δρόμο της και η κατάσταση της υγείας της ήταν πολύ ανησυχητική έπειτα από μία εβδομάδα που βρισκόταν εγκλωβισμένη στον ποταμό Σηκουάνα στη βορειοδυτική Γαλλία, πέθανε κατά τη μεταφορά της σε ειδικό χώρο με θαλασσινό νερό όπου επρόκειτο να λάβει ιατρική φροντίδα, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

«Παρά τη χωρίς προηγούμενο προσπάθεια διάσωσης της μπελούγκα, σας ανακοινώνουμε με θλίψη τον θάνατο του κήτους», ανακοίνωσε στο Twitter η νομαρχία του Καλβαντός, διευκρινίζοντας ότι το ζώο υποβλήθηκε σε ευθανασία. Πέθανε καθ’ οδόν προς την πόλη Ουιστρεάμ όπου επρόκειτο να εξεταστεί από κτηνιάτρους πριν από την ενδεχόμενη μεταφορά της. Παρά τα τεχνικά και επιμελητειακά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, η κατάσταση του κήτους επιδεινώθηκε δυστυχώς στη διάρκεια του ταξιδιού. Η κτηνιατρική εμπειρογνωμοσύνη αποκάλυψε την κατάσταση μεγάλης αδυναμίας και την αδύναμη αναπνευστική λειτουργία της μπελούγκα. Ελήφθη ως εκ τούτου η απόφαση, από κοινού με τους κτηνιάτρους, της ευθανασίας».

Στο Twitter, η κτηνίατρος της υπηρεσίας διάσωσης Φλοράνς Ολιβέ-Κουρτουά εξήγησε πως «στη διάρκεια του ταξιδιού, οι κτηνίατροι διαπίστωσαν μια υποβάθμιση (…) των αναπνευστικών λειτουργιών» της φάλαινας, μήκους τεσσάρων μέτρων και βάρους περίπου 800 κιλών. «Διαπιστώσαμε πως το ζώο είχε ανοξία (μια μείωση της ποσότητας οξυγόνου), άρα έπαιρνε ανεπαρκή ποσότητα αέρα, και ως εκ τούτου ήταν προφανές ότι αυτό το ζώο υπέφερε», συνέχισε. «Αποφασίσαμε ότι δεν θα ήταν καλό να την ελευθερώσουμε και άρα έπρεπε να προχωρήσουμε στην ευθανασία της», πρόσθεσε.

Διασώστες χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας έναν γερανό για να ‘σηκώσουν’ τη φάλαινα από τον ποταμό. Κτηνίατροι έσπευσαν να της προσφέρουν φροντίδες προτού τοποθετεί σε φορτηγό ψυγείο για ένα οδικό ταξίδι τουλάχιστον 160 χλμ. μέχρι το λιμάνι του Ουιστρεάμ (βόρεια Γαλλία). Το σχέδιο ήταν να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο με θαλασσινό νερό με την ελπίδα ότι θα ανακτούσε κάποιες δυνάμεις προτού μεταφερθεί στη θάλασσα.

Το κήτος, που εντοπίστηκε στις 2 Αυγούστου στον Σηκουάνα, παρέμενε από την Παρασκευή στο ίδιο σημείο, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρισιού. Η προσπάθεια διάσωσης ήταν μια επιχείρηση επικίνδυνη για την μπελούγκα, όμως η οργάνωση για την προστασία της θάλασσας Sea Shepherd France είχε πει ότι η υποσιτισμένη φάλαινα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στο θερμό, γλυκού νερού περιβάλλον του ποταμού. Μετά την απομάκρυνσή της από τον Σηκουάνα, αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει για την κακή κατάσταση της υγείας του ζώου.

Στα τέλη Μαΐου μια σοβαρά άρρωστη όρκα κολύμπησε δεκάδες μίλια στον Σηκουάνα και πέθανε από φυσικά αίτια μετά την αποτυχία των προσπαθειών να οδηγηθεί πίσω στη θάλασσα. Τον Σεπτέμβριο του 2018, μια μπελούγκα είχε εντοπιστεί στον ποταμό Τάμεση ανατολικά του Λονδίνου. Οι φάλαινες Μπελούγκα ζουν συνήθως στην Αρκτική θάλασσα.

Πηγή: in.gr

Hot this week

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Μια ιδέα που αλλάζει, ένα χάσμα που μεγαλώνει

Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι απλώς μια αργία για...

ΚΑΙΡΟΣ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες μέχρι τη Δευτέρα – Πτώση θερμοκρασίας και σκόνη στην ατμόσφαιρα

Βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται από σήμερα μέχρι και...

ΦΕΙΔΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Παντρεύτηκε την αγαπημένη του Στυλιάνα ο Κύπριος Ευρωβουλευτής-(Φώτο)

Ο Φειδίας Παναγιώτου παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του,...

ΕΦΗ ΔΑΡΕΙΟΥ: Το σχολείο που έκανε τον κήπο… τάξη-Πώς το ΥΠΑΝ φέρνει τη μάθηση πιο κοντά στη ζωή-(Βίντεο-Φώτο)

Στον σχολικό κήπο του Δημοτικού Σχολείου Αγροκηπιάς η εικόνα...

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Δεν λήφθηκαν προστατευτικά μέτρα, καταθέτει ποινικός ανακριτής στο Δικαστήριο Λευκωσίας

Αρνητική ήταν η απάντηση του ποινικού ανακριτή Ανδρέα Ανδρέου...

Topics

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Μια ιδέα που αλλάζει, ένα χάσμα που μεγαλώνει

Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι απλώς μια αργία για...

ΚΑΙΡΟΣ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες μέχρι τη Δευτέρα – Πτώση θερμοκρασίας και σκόνη στην ατμόσφαιρα

Βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται από σήμερα μέχρι και...

ΦΕΙΔΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Παντρεύτηκε την αγαπημένη του Στυλιάνα ο Κύπριος Ευρωβουλευτής-(Φώτο)

Ο Φειδίας Παναγιώτου παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του,...

ΛΑΡΝΑΚΑ: Τέσσερις συλλήψεις για πλαστά έγγραφα και παράνομη είσοδο στη Δημοκρατία

Σε υπόθεση που αφορά πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστών εγγράφων και...

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ: Η ανακύκλωση έγινε σκουπιδότοπος – Από χαρτιά μέχρι… έπιπλα εκτός κάδων-(Φώτο)

Καθημερινό και ανησυχητικό φαινόμενο έχει γίνει σε πολλές περιοχές...

Related Articles

Popular Categories