fbpx
19.8 C
Nicosia
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήNEWSΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ: Σεξουαλική κακοποίηση, ηλικιακό ρατσισμό και οικονομική εκμετάλλευση -Οικιακή βοηθός ανάρτησε...

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ: Σεξουαλική κακοποίηση, ηλικιακό ρατσισμό και οικονομική εκμετάλλευση -Οικιακή βοηθός ανάρτησε γυμνές φωτογραφίες ηλικιωμένης

-

Απαράδεκτες είναι οι καταγγελίες που έγιναν από το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας με περιστατικά που συμβαίνουν την τελευταία δεκαετία από οικιακές βοηθούς, οίκους ευγηρίας από φροντιστές στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια από μερίδα ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Χωρίς ίχνος σεβασμού στην τρίτη ηλιακή σε διάσκεψη Τύπου παρουσιάστηκε έκθεση για την κακοποίηση, παραμέληση, οικονομική εκμετάλλευση και τον ηλικιακό ρατσισμό που δέχονται ηλικιωμένοι, οι οποίοι μάλιστα φοβούνται να λύσουν τη σιωπή τους και να προχωρήσουν σε επίσημη καταγγελία στην Αστυνομία, αφού ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει αυτή τους η πράξη, για το υπόλοιπο της παραμονής τους σε οίκους ευγηρίας. Όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν και περιπτώσεις, που οι ηλικιωμένοι είναι θύματα κακοποίησης από τα ίδια τα παιδιά τους και γι’ αυτό τον λόγο, δεν θέλουν να καταλήξουν οι καταγγελίες τους στην Αστυνομία.

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Κύπρου ανέφερε ότι περιπτώσεις που συγκλονίζουν ότι οικιακή βοηθό, η οποία έβγαζε γυμνές φωτογραφίες ηλικιωμένης και τις ανέβαζε στο διαδίκτυο, ενώ σε άλλη περίπτωση οικιακή βοηθός δεν έδινε τη φαρμακευτική αγωγή ηλικιωμένου, με αποτέλεσμα να πεθάνει.

Μάλιστα, ο κύριος Αντωνίου αποκάλυψε ότι ανάμεσα στις αναφορές υπήρχαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ηλικιωμένοι έγραψαν την περιουσία τους στα παιδιά τους και στη συνέχεια αυτά τους πετούσαν έξω από το σπίτι τους ή τους έβαζαν σε ένα ίδρυμα παρά τη θέληση τους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2023 το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου έχει δεχτεί συνολικά 220 αναφορές/τηλεφωνήματα, με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι ανώνυμα, γιατί δυστυχώς οι ηλικιωμένοι δεν καταγγέλλουν τις πλείστες φορές τα περιστατικά επίσημα.

Ανέφερε ότι ποσοστό 91% των τηλεφωνημάτων (200 τηλεφωνήματα) αφορούν σε καταγγελίες για σωματική και συναισθηματική κακοποίηση, ηλικιακό ρατσισμό, παραμέληση και οικονομική εκμετάλλευση ηλικιωμένων, ενώ το 9% (20 τηλεφωνήματα) αφορούν στην κακοποίηση και παραμέληση ηλικιωμένων σε ιδρύματα και νοσηλευτήρια. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι όσα περιστατικά έχουν καταγγελθεί επίσημα διερευνώνται αυτή τη στιγμή με τη συνεργασία του Γραφείου Ευημερίας και της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Ο Σύμβουλος και Συνεργάτης του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, διεμήνυσε ότι έφθασε η ώρα να σπάσει η σιωπή γύρω από αυτό το ευαίσθητο θέμα και όλοι να αρχίσουν να μιλούν δημόσια για τις διάφορες πτυχές της κακοποίησης των ηλικιωμένων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα άτομα της τρίτης ηλικίας, μετά τα παιδιά, αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα, για να σημειώσει ότι ένα στα έξι άτομα άνω των 60 ετών υποφέρει από κάποια μορφή κακοποίησης, ωστόσο, μόλις το 4% των περιστατικών σε βάρος τους αναφέρεται ή καταγράφεται από τις αρχές.

«Χρειάζεται αποτελεσματική και συστηματική καταγραφή των περιπτώσεων κακοποίησης με αποτέλεσμα να έχουμε μια πλήρη εικόνα για το μέγεθος αυτό του προβλήματος. Μέσα από την Έκθεση πηγάζει η ανάγκη ψυχολογικής στήριξης των θυμάτων, που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες. Το κράτος, η πολιτεία, η τοπικής αυτοδιοίκηση και οι μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμού πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας και ασφάλειας, με σκοπό την προαγωγή των δικαιωμάτων των ατόμων της τρίτης ηλικίας.».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Τηλεφώνημα για εκρηκτικό μηχανισμό-Στο τόπο πυροτεχνουργός

Τηλεφώνημα για βόμβα, σε κτίριο όπου στεγάζονται γραφεία γνωστής εταιρείας, στο κέντρο της Λευκωσίας, έθεσε σε κινητοποίηση την Αστυνομία.Σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία,...