21.9 C
Nicosia
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΡΑΝΙΑ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ: Στο πηδάλιο κατά του αγώνα της σεξουαλικής βίας-Η γυναίκα...

ΡΑΝΙΑ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ: Στο πηδάλιο κατά του αγώνα της σεξουαλικής βίας-Η γυναίκα που τόλμησε και βγήκε δημόσια μιλώντας για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη ως παιδί-«Ο αγώνας είναι ίδιος για όλους αλλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές!»

-

Μετά την ποινή φυλάκισης του θύτη της στις 08.01.2020, η Ράνια Ευριπίδου βγήκε δημόσια και μίλησε για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη πριν από 35 χρόνια που ως παιδί δεχόταν από πολύ στενό συγγενικό της πρόσωπο. Σήμερα, τριάντα επτά χρόνια μετά δημιούργησε το σωματείο “Ιρις” με στόχο να βοηθήσει τα κακοποιημένα άτομα, γυναίκες, παιδιά, άντρες και ΑμεΑ.

Η ίδια κατάφερε να οδηγήσει τον θύτη στο δικαστήριο, μετά από 35 χρόνια να κερδίσει τη δίκη, με το 99% να την παροτρύνουν να λένε ΟΧΙ μην το κάνεις και το 1% που της έλεγε, ΝΑΙ προχώρα ήταν η ίδια. Πιστεύοντας στον εαυτό της κατάφερε με πολύ σθένος και θέληση να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Η Ράνια Ευριπίδου “μπαίνει” στον αγώνα κατά της σεξουαλικής βίας ιδρύοντας το Σωματείο «ΙΡΙΣ» για να προσφέρει την πάταξη του φαινόμενου και αποτελεσματικής βοήθειας στα θύματα. Όπως μας δήλωσε, χθες το Σωματείο “ΙΡΙΣ” ξεκίνησε την λειτουργία του και έχει έως έδρα του, τη Λεμεσό παρέχοντας παράλληλα βοήθεια, Παγκύπρια. Η απόφαση για την ίδρυση του Σωματείου, ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και μετά από πολλές επίπονες προσπάθειες και θυσίες, με υπομονή και επιμονή, έχοντας ως συνοδοιπόρου της, δεκάδες άλλους αξιόλογους ανθρώπους που εκτιμά και σέβεται την προσφορά τους.

«Δεν μπορεί κανένας να βοηθήσει κάποιον αν δεν είναι πρώτα έτοιμος ο ίδιος. Ο αγώνας είναι ίδιος για όλους αλλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές!»

«Το «ΙΡΙΣ» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος έχει ως σκοπό την ψυχολογική και νομική στήριξη σε άτομα που έχουν υποστεί ή υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς και οργανισμούς, όπως η Αστυνομία Κύπρου, το Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας, το SBA Police, το Γραφείο Ευημερίας, το Hope for Children, ΣΠΑΒΟ – 1440 Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένιας, ο ΚΣΟΠ Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, Cyprus STOP Trafficking, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Επίτροπος Διοικήσεως & Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κτλ. Στόχος του Σωματείου, όπως εξηγεί, είναι να προωθήσει πολιτικές και προτάσεις νόμων, για την πρόληψη και καταστολή εγκλημάτων βίας, την αντιμετώπιση και υποστήριξη των θυμάτων μέσω ορθών διαδικασιών, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της πολιτείας για θέματα βίας μέσα από ενημερωτικό υλικό, εκδηλώσεις, διαλέξεις και άλλες δραστηριότητες. Ώρα να κοιτάξουμε τη βία στα μάτια χωρίς φόβο».

Μέλη του σωματείου είναι άνθρωποι από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών και επαγγελματικών κλάδων. Ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, δικηγόροι, ιατροδικαστές, γιατροί, επιχειρηματίες, εγκληματολόγοι, οικοκυρές, δημοσιογράφοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και απλοί πολίτες, οι οποίοι είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να προσφέρουν ο καθένας από την δική του ιδιότητα, για τους σκοπούς και τους στόχους του «ΙΡΙΣ». Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σωματείο θα λειτουργεί ως υποστηρικτικός παράγοντας των άλλων οργανισμών που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα σε ότι αφορά τα θέματα βίας, τις παιδικές στέγες και τα καταφύγια θυμάτων βίας, με απώτερο σκοπό την δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας των ευάλωτων συνανθρώπων μας που δυστυχώς όλο και αυξάνεται.

«Το Ίρις είναι το μόνο Σωματείο που στο καταστατικό του έχει συμπεριλάβει και ΑμεΑ».

Η διαφορά που υπάρχει σε σχέση με άλλα σωματεία και οργανισμούς με συναφές αντικείμενο δράσης, είναι ότι το ΙΡΙΣ στηρίζει οποιαδήποτε άτομα ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας ή σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού, θρησκείας, φυλής, νοητικής κατάστασης ή οποιασδήποτε αναπηρίας. Το όνομα του Σωματείου δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού η Ίρις ήταν η θεά της δύναμης του λόγου και της δικαιοσύνης. Γιατί Δικαιοσύνη ή γαλήνη στη ψυχή αξίζουν όλοι, όπως αναφέρει η Ράνια Ευριπίδου και έχει ως σλόγκαν το #κάθε ιστορία #έχει έναν ήρωα. Παράλληλα, είναι το μόνο Σωματείο που στο καταστατικό του έχει συμπεριλάβει και ΑμεΑ. Η ίδια θεωρεί ότι ένα άτομο ειδικά με νοητική αναπηρία είναι πολύ δύσκολο να υπερασπιστεί τον εαυτό του, γι’ αυτό πρέπει να δούμε με αγάπη αυτά τα άτομα γιατί η βία δεν κάνει εξαιρέσεις.

«Οι θύτες είναι αδίστακτοι δεν ξεχωρίζουν θύματα μόνο προκαλούν κακό. Σε όλους τους ανθρώπους αξίζει να δώσουμε βοήθεια ακόμη και όταν δεν μπορούν να μιλήσουν όπως σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει εμείς να γίνουμε η φωνή και η στήριξη τους».

Η Ράνια Ευρπιίδου, έχει περάσει από όλα τα στάδια και είναι πλέον ένα θετικό παράδειγμα επιζήσαντα. Γνωρίζει πώς νιώθουν πριν μιλήσουν, όταν το αποφασίσουν, τη διάρκεια που έχει μια σκληρή δίκη, όσοι το καταγγείλουν αλλά και το μετά, στη νέα τους ζωή, μετά λύτρωση. Η ίδια νοιώθει περήφανη γιατί όταν τους λέει, θέλει υπομονή και με αγάπη να αγγίξουν τις πληγές τους είναι ακριβώς αυτό που η ίδια έπραξε και κέρδισε στο τέλος. Η ίδια αφήνει το ηχηρό της μήνυμα ότι «δεν μπορεί κανένας να βοηθήσει κάποιον αν δεν είναι πρώτα έτοιμος ο ίδιος. Ο αγώνας είναι ίδιος για όλους αλλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές! Ποτέ δεν είναι αργά να ζητήσετε βοήθεια! Και αν σας ρωτάνε…Γιατί τώρα; Να απαντάτε γιατί τώρα ένοιωσα έτοιμος ή κάτι πιο απλό…Γιατί εσύ τώρα το άκουσες, ενώ εγώ δεν το ξέχασα ποτέ… Θέλουμε η νέα χρονιά να ελευθερώσει πολλές εγκλωβισμένες ψυχές! Όλοι αξίζουν ένα χαμόγελο χαράς! Όλοι μαζί δίνουμε πιο νωρίς την ελπίδα».

#κάθε ιστορία #έχει έναν ήρωα

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ: Περπατάμε παρέα για ένα αύριο χωρίς εξαρτήσεις και...

Ο Παγκύπριος Αντιναρκωτικός Σύνδεσμος (ΠΑΣ), με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις και ουσίες, διοργανώνει πεζοπορία καλύπτοντας...