ΠΑΡΙΣΙ: Κλοπή-σοκ 600.000 ευρώ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας – Κανείς δεν είναι απροστάτευτος, ούτε η Κύπρος

Το περιστατικό στο Παρίσι δεν είναι μεμονωμένο, ούτε περιορισμένο στη Γαλλία. Πολλοί ειδικοί μιλούν για μια νέα μορφή εγκλήματος, που δεν χρειάζεται πλέον δυναμίτες ή μαφιόζους με κουκούλες, αλλά πληροφορική γνώση και υπομονή. Οι κυβερνοεπιθέσεις, τα παλιά συστήματα ασφαλείας, οι καθυστερημένες αναβαθμίσεις και τα περιορισμένα κονδύλια έχουν μετατρέψει τα μουσεία —και όχι μόνο— σε εύκολους στόχους.

Η Γαλλία μοιάζει να ζει το δικό της National Treasure, αλλά χωρίς τον Νίκολας Κέιτζ και με πραγματικές απώλειες. Η τελευταία ληστεία στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού δεν είναι μια ακόμα κινηματογραφική ιστορία — είναι ένα καμπανάκι για τη συνολική ασφάλεια των μουσείων της χώρας. Μέσα σε μία μόλις νύχτα, ακατέργαστος χρυσός αξίας 600.000 ευρώ εξαφανίστηκε από τη γκαλερί γεωλογίας. Οι δράστες ήξεραν καλά πού χτυπούν.

Με φλόγιστρα, τροχούς και ψυχρή ακρίβεια, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι το μουσείο είχε μείνει… «τυφλό»: τα συστήματα συναγερμού και παρακολούθησης είχαν απενεργοποιηθεί από κυβερνοεπίθεση μήνες πριν. Και κάπως έτσι, ο χρυσός έφυγε — και μαζί του έφυγε και το τελευταίο ίχνος εμπιστοσύνης στη δυνατότητα των γαλλικών μουσείων να προστατεύσουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν την ιστορία τους.

Γι’ αυτό, μην απορούμε όταν «πέφτουν» κυβερνητικές ιστοσελίδες ή ηλεκτρονικά συστήματα και στην Κύπρο. Το ίδιο συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η «σιωπή» των συναγερμών στο Παρίσι δεν ήταν τύχη των ληστών — ήταν σχεδιασμός. Ένα καλά μελετημένο σχέδιο που εκμεταλλεύτηκε ακριβώς την αδράνεια των θεσμών.Μέσα σε μόλις έναν χρόνο, η Γαλλία μετρά τέσσερις ληστείες υψηλού προφίλ. Στο Λιμόζ, εκλάπησαν κινέζικα πορσελάνινα έργα αξίας 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στο μουσείο Cognacq-Jay του Παρισιού, ληστές με τσεκούρια άρπαξαν έργα του 18ου αιώνα – μέρα μεσημέρι.

Στη Σαόν-ε-Λουάρ, κοσμήματα εκατομμυρίων ευρώ εξαφανίστηκαν από προθήκες που υποτίθεται πως ήταν «απαραβίαστες». Και, φυσικά, η περίφημη μπουτίκ Harry Winston, «το κοσμηματοπωλείο των αστέρων», έγινε στόχος ενόπλων ληστών. Η χώρα που υπερηφανεύεται για τη Μόνα Λίζα και τον πολιτιστικό της πλούτο, μοιάζει πια να μην μπορεί να εγγυηθεί ούτε την ασφάλεια ενός βάζου πορσελάνης – ούτε ενός κομματιού ακατέργαστου χρυσού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

Το «Ταξίδι Αξιών» της Lidl Κύπρου: Όταν οι εταιρικές αξίες γίνονται τραγούδι και έμπρακτη επένδυση στη νέα γενιά

Με 20 νέες θέσεις Υποδιευθυντών/ριών Καταστημάτων, η εταιρεία μετατρέπει...

«Περπατώ και Προσφέρω»: Το Σωματείο LIONS Κύπρου διοργανώνει φιλανθρωπικό δείπνο

Το Σωματείο LIONS Κύπρου «Περπατώ και Προσφέρω» διοργανώνει φιλανθρωπικό...

3ο Φεστιβάλ Αγάπης

Εις μνήμη της Αλίκης & του Γιώργου Η Βάρκα Αγάπης,...

Serena Beach Restaurant, ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός!

Στον μαγευτικό χώρο του Serena Beach Restaurant, που άνοιξε...

Τα Starbucks ξεχώρισαν στα 18α IN Business Awards με το βραβείο «Best Workplace / Εργοδότης Προτίμησης»

Μια σημαντική διάκριση απέσπασαν τα Starbucks στα 18α IN...

Topics

«Περπατώ και Προσφέρω»: Το Σωματείο LIONS Κύπρου διοργανώνει φιλανθρωπικό δείπνο

Το Σωματείο LIONS Κύπρου «Περπατώ και Προσφέρω» διοργανώνει φιλανθρωπικό...

3ο Φεστιβάλ Αγάπης

Εις μνήμη της Αλίκης & του Γιώργου Η Βάρκα Αγάπης,...

Serena Beach Restaurant, ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός!

Στον μαγευτικό χώρο του Serena Beach Restaurant, που άνοιξε...

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Νέα αναστάτωση για πληροφορίες περί θανατώσεων ζώων

Ένταση επικράτησε το πρωϊ της Δευτέρας έξω από τον...

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΦΟΥ: Ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Ιωαννίδης – Το εκλογικό αποτέλεσμα και το βιογραφικό του

Νέος Μητροπολίτης Πάφου εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Ιωαννίδης, ο...

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2026: Μειωμένα παράπονα για ανεπιθύμητα πολιτικά μηνύματα σε σχέση με το 2021

Λιγότερα παράπονα και καταγγελίες καταγράφονται κατά την τρέχουσα προεκλογική...

Related Articles

Popular Categories