20.8 C
Nicosia
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήNEWSΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡHΣ: Οι Κύπριοι δημοσιογράφοι «δημοσιογραφούσαν» πριν 3000 χρόνια-Ο Πάμπος Βάσιλας μελέτησε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡHΣ: Οι Κύπριοι δημοσιογράφοι «δημοσιογραφούσαν» πριν 3000 χρόνια-Ο Πάμπος Βάσιλας μελέτησε την “αρχαιολογία” της Κύπρου

-

Μια ενδιαφέρουσα ανάρτησή έκανε πριν από λίγη ώρα ο δημοσιογράφος-συγγραφέας, Παναγιώτης Παπαδημήτρης αναφέροντας ότι τρεις σημαντικοί σημαντικοί άνθρωποι μελέτησαν την αρχαιολογία της Κύπρου, ανάμεσα τους και ο δημοσιογράφος Πάμπος Βάσιλας.

Τρεις σημαντικοί άνθρωποι που μελέτησαν την αρχαιολογία της Κύπρου, ανάμεσα στους οποίους και ο δημοσιογράφος Πάμπος Βάσιλας τον οποίο χάσαμε χθες μας ξενάγησαν στη δημοσιογραφία στην αρχαιότητα και στην πρώτη βιβλιοθήκη που βρέθηκε στον τόπο μας και η οποία αποτελείτο από βιβλία από ψημένο χώμα, όσο και αν σήμερα φαίνεται απίστευτο.Τα πιο πάνω παρατίθενται στην ιστορία της Δημοσιογραφίας που γράφω και που σήμερα κυκλοφορεί μόλις ο 14ος τόμος από μια σειρά που κι εγώ δεν ξέρω πότε θα τελειώσει.Διαβάστε το επόμενο κείμενο και θα αντιληφθείτε τι εννοώ, αναφέρει σε ανάρτησή του, ο Παναγιώτης Παπαδημήτρης.

Αν είναι αποδεκτό ιστορικά, καθώς υποστηρίζεται από ιστορικούς, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια (450 π.Χ) έπαιρνε μαζί του στις εκστρατείες του “δημοσιογράφους” της εποχής για να περιγράφουν τα κατορθώματα του ιδίου και των ανδρών του, στους πολέμους που διενεργούσε για να εξελληνίσει τους λαούς, το ίδιο και οι αρχαίοι Κύπριοι, χίλια χρόνια νωρίτερα,το 1300-1500 π.Χ. «δημοσιογραφούσαν» γράφοντας σε οπτή γη (ψημένο χώμα σε μια μορφή κλιβάνων) είτε περιγράφοντας ιστορικές περιπέτειες, όπως η Αργοναυτική Εκστρατεία, είτε παραθέτοντας κάποιο καβγά γεωργών ή ακόμα και ποιήματα.Το πιο σημαντικό με αυτές τις ψημένες πλάκες από χώμα είναι ότι τις τοποθετούσαν σύμφωνα με τα ευρήματα αρχαιολόγων σε ράφια, με μορφή «βιβλιοθηκών», με τέτοιον τρόπο, που όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, διεθνούς φήμης και εμβέλειας, Κύπριοι και ξένοι, έμοιαζαν με βιβλία όπως τα βλέπουμε σήμερα στα ράφια των σύγχρονων βιβλιοθηκών…

Οι πληροφορίες γι’ αυτά όλα τα φανταστικά και εν πολλοίς θεωρούμενα ως απίστευτα και απίθανα, για μας τους σύγχρονους δημοσιογράφους, που γράφουμε σήμερα σε κομπιούτερ και άλλα ηλεκτρονικά μέσα, έχουν καταγραφεί από Κυπρίους και ξένους διακεκριμένους επιστήμονες, όπως τον πατέρα της κυπριακής αρχαιολογίας Πορφύριο Δίκαιο, τον κορυφαίο αρχαιολόγο της Κύπρου, τον Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Βάσο Καραγιώργη, τον οποίο χάσαμε μόλις πρόσφατα και την επίτιμη διευθύντρια προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου του Ηρακλείου Κρήτης, Αθανασία Κάντα.

Ο δημοσιογράφος Πάμπος Βάσιλας έδωσε συνέχεια στο άρθρο του δρος Καραγιώργη και όπως έγραψε στην εφημερίδα “Ο ΦΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ” στις 31 Μαρτίου 2015 «η πρώιμη βιβλιοθήκη που βρέθηκε στον οικισμό του Κοκκινόγκρεμου, παρά την Πύλα, αποτελείται από 22 μαύρες και λευκές πινακίδες, ζυμωμένες από πηλό και πάχους όχι πέραν των δύο εκατοστών, στις οποίες αναγράφονται κείμενα και από τις δύο όψεις. Στην μια άκρη τους όμως έχουν μια προεξοχή, κάτι σαν πρώιμο “δείχτη”, ώστε ο μελετητής του 13ου π.Χ. αιώνα να μπορούσε εύκολα να έχει πρόσβαση στο κείμενο που έψαχνε. Στις τελευταίες ανασκαφές που έγιναν στον χώρο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2014, βρέθηκαν ενδείξεις ότι ο οικισμός μαζί με αυτόν της Εγκωμης, αποτέλεσαν δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Εποχής του Χαλκού του 13ου-12ου αιώνα π.Χ., την περίοδο γνωστή ως Υστεροκυπριακή».

Ο Πάμπος Βάσιλας, είχε συνομιλήσει με την αρχαιολόγο Αθανασία Κάντα σημειώνοντας, ότι η περιοχή εξερευνήθηκε σε τρεις προηγούμενες περιπτώσεις: Από τον δρα Δίκαιο το 1952, από τον δρα Καραγιώργη κατά την περίοδο 1981-1982 και, πιο πρόσφατα, το 2010-2014 από τον δρα Καραγιώργη και την ίδια. Ο Βάσιλας συνόδευσε το ρεπορτάζ του με φωτογραφίες. Έγραψε κάτω από τον τίτλο «Νέα σπουδαία ευρήματα στον κυπρομινωϊκό οικισμό Κοκκινόγκρεμμος στην Πύλα»:«Τον 13ον αιώνα π.Χ. οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων της Πύλας κατοικούσαν σε ένα ανεπτυγμένο κυπρομινωϊκό οικισμό νοτιανατολικά της σημερινής κοινότητας περίπου ενάμιση χιλιόμετρο από το χωριό.Συγκεκριμένα στην τοποθεσία Κοκκινόγκρεμος όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται ανασκαφές που φέρνουν στο φως σπουδαία ευρήματα.Η διαφορά των ανασκαφών στον Κοκκινόγκρεμο από παρόμοιες σε άλλες περιοχές της Κύπρου είναι ότι έφεραν στο φως μια από τις πρώτες βιβλιοθήκες στο νησί μας.Τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά και η κοινότητα αναμένει την ολοκλήρωση των ανασκαφών ώστε να εξετάσει τρόπους αξιοποίησης και ανάδειξης του αρχαίου χώρου τονίζει ο κοινοτάρχης Πύλας Σίμος Μιτίδης.

Στις φωτογραφίες: Δείγμα Κυπρομινωϊκής γραφής και το δημοσίευμα του Πάμπου Βάσιλα στον Φιλελεύθερο

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: