ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ: «ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ TIME-ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, έστειλε το δικό της μήνυμα, διαβεβαιώνοντας ότι βασική της προτεραιότητα είναι ότι όλα τα παιδιά που ζουν στην Κύπρο θα απολαμβάνουν το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων τους. Παράλληλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού παρουσιάζουμε “Το παιδί της Χρονιάς”, όπως επιλέχθηκε από το περιοδικό Time το 2020, την 15χρονη επιστήμων και εφευρέτρια Gitanjali Rao.

«Τη σημερινή μέρα επέλεξα να αναδείξω την αξία που έχει για την ποιότητα ζωής των παιδιών ο ελεύθερος χρόνος, η ανάπαυση, το παιχνίδι και η ψυχαγωγία. Ως ενήλικες, κάποιες φορές αδυνατούμε να αντλήσουμε τα μηνύματα που στέλνουν τα ίδια τα παιδιά και να μάθουμε από τις δικές τους εμπειρίες, με αποτέλεσμα να αποφασίζουμε για το δικό τους συμφέρον αποκομμένο από τη δική τους άποψη και οπτική. Πολλές φορές δίνουμε υπερβολική βαρύτητα στην προετοιμασία των παιδιών μας για την αυριανή ενήλικη ζωή, περιορίζοντάς τους ορίζοντες τους και τις ευκαιρίες να ζήσουν τη χαρά της παιδικότητας. Λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και των ρυθμών τής εποχής τα παιδιά πολύ συχνά στερούνται τη ξεγνοιασιά της ανάπαυσης, τη χαρά του παιχνιδιού, την ενασχόληση με τον αθλητισμό και τη συμμετοχή σε καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού, ως Επίτροπος, θέλω να διαβεβαιώσω όλα τα παιδιά που ζουν στην Κύπρο ότι, βασική μου προτεραιότητα είναι η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων τους και την απρόσκοπτη ανάπτυξη της προσωπικότητας τους. Για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις ή αποκλεισμούς, ενισχύοντας και διεκδικώντας μια αξιοπρεπή διαβίωση και ποιότητα ζωής για το κάθε παιδί».

Να σημειωθεί, ότι το περιοδικό Time επέλεξε ως «Το παιδί της Χρονιάς» για το 2020, μια 15χρονη επιστήμων και εφευρέτρια, την  Gitanjali Rao, η οποία έδωσε συνέντευξη στην Αντζελίνα Τζολί.

«Δεν θέλω μόνο να δημιουργήσω τις δικές μου συσκευές για την επίλυση των προβλημάτων του κόσμου, αλλά αυτό να αποτελέσει έμπνευση για άλλους, να κάνουν το ίδιο. Αν μπορώ εγώ, μπορείς κι εσύ», δήλωσε μεταξύ άλλων η Gitanjali Rao, η οποία είναι από το Ντένβερ του Κολοράντο και ήδη έχει εφεύρει νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης μιας συσκευής που μπορεί να εντοπίσει μόλυβδο στο πόσιμο νερό και μια εφαρμογή-επέκταση Chrome, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό του cyberbullying. Το περιοδικό είχε σημειώσει ότι «τα μικρά βήματα μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλη αλλαγή. Είναι καθημερινά παιδιά που κάνουν την αλλαγή στις κοινότητές τους με έναν διασκεδαστικό και προσβάσιμο τρόπο ο οποίος όμως έχει αντίκτυπο. Η 15χρονη επιλέχθηκε από μια ομάδα 5.000 υποψηφίων στις ΗΠΑ (ηλικίας από 8 έως 16 ετών), και φτάνοντας σε πέντε φιναλίστ ξεχώρισε από μια επιτροπή νέων στην οποία συμμετείχε και ο παρουσιαστής Τρέβορ Νόα.

Hot this week

ΓΑΛΛΙΑ: Κλειστό το Λούβρο και μεγάλα αξιοθέατα – Διαδηλώσεις και 70.000 αστυνομικοί στους δρόμους-(Bίντεο)

Κλειστά παραμένουν σημαντικά αξιοθέατα στο Παρίσι, ενώ αυξημένα είναι...

ΣΕΡΒΙΑ: 150.000 διαδηλωτές στο Βελιγράδι πριν από τις εκλογές – Το μήνυμα που στέλνουν -(Bίντεο)

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Βελιγραδίου, σε μία...

ΠΑΦΟΣ: Τι απαντά η Αστυνομία για την καταγγελία κακοποίησης – Γιατί έκλαιγε επίμονα το δίχρονο παιδί

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Αστυνομίας στο περιστατικό που...

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΝΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ: Το «αντίο» και οι αναμνήσεις από τα μαθητικά χρόνια – Η αγωνία για τον γιο του, Μαρίνο

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούν τον Κυπριανό Παπαδόπουλο, ιδιοκτήτη του...

ΚΥΠΡΟΣ: Σύλληψη 35χρονου με ένα κιλό μεθαμφεταμίνης – Πόσα ναρκωτικά περνούν κάτω από τη μύτη των Αρχών;

Ένα κιλό και 197 γραμμάρια μεθαμφεταμίνης σε ταχυδρομικό πακέτο...

Topics

ΓΑΛΛΙΑ: Κλειστό το Λούβρο και μεγάλα αξιοθέατα – Διαδηλώσεις και 70.000 αστυνομικοί στους δρόμους-(Bίντεο)

Κλειστά παραμένουν σημαντικά αξιοθέατα στο Παρίσι, ενώ αυξημένα είναι...

ΣΕΡΒΙΑ: 150.000 διαδηλωτές στο Βελιγράδι πριν από τις εκλογές – Το μήνυμα που στέλνουν -(Bίντεο)

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Βελιγραδίου, σε μία...

ΚΑΙΡΟΣ: Από τα 30άρια στις βροχές και τις καταιγίδες – Πότε αλλάζει ο καιρός

Με καλοκαιρινές θερμοκρασίες για την εποχή θα κυλήσει το...

Related Articles

Popular Categories