20.8 C
Nicosia
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήNEWSΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΥΤΥΧΙΑΣ: Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΥΤΥΧΙΑΣ: Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο

-

Η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 28 Ιουνίου 2012 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου.

Η έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας 2024 παρουσιάζει μια ευρεία εικόνα της ευτυχίας σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και γενιές, αποκαλύπτοντας ενδιαφέρουσες τάσεις και διακυμάνσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Σύμφωνα με την παγκόσμια δημοσκόπηση της Gallup από περισσότερες από 140 χώρες, οι ειδικοί κατάφεραν να παρουσιάσουν μια πολύπλοκη εικόνα της ευτυχίας και της ικανοποίησης από τη ζωή σε διαφορετικές κοινότητες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Φινλανδία παραμένει στην κορυφή της γενικής λίστας για έβδομη συνεχή χρονιά, αν και άλλες χώρες όπως η Σερβία και η Βουλγαρία έχουν παρουσιάσει σημαντικές αυξήσεις στην αξιολόγηση της ποιότητας ζωής. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει νέες προοπτικές σχετικά με την ευτυχία ανά ηλικιακή ομάδα, αναδεικνύοντας τη Λιθουανία ως την πιο ευτυχισμένη χώρα για τα παιδιά και τους νέους κάτω των 30 ετών και τη Δανία ως την πιο ευτυχισμένη για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Σημαντικές παρατηρήσεις περιλαμβάνουν τη μείωση της ευημερίας των νέων σε περιοχές όπως η Βόρεια Αμερική και η Δυτική Ευρώπη από το 2019, ενώ παγκοσμίως οι νέοι δηλώνουν υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους. Επιπλέον, η έρευνα εξετάζει τη σχέση μεταξύ ευτυχίας και άνοιας, αναδεικνύοντας τον τομέα αυτό ως σημαντικό πεδίο έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το διαφοροποιημένο αυτό προφίλ της ευτυχίας προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την κατανόηση των διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν την ικανοποίηση από τη ζωή σε διάφορες κοινότητες και γενιές, καθώς και για την ανάπτυξη πολιτικών που θα προάγουν την ευημερία σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημειώνεται πως η έκθεση δημοσιεύεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου. Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε δεδομένα από πηγές όπως η Gallup World Poll, αξιοποιώντας έξι βασικούς παράγοντες: την κοινωνική υποστήριξη, το εισόδημα, την υγεία, την ελευθερία, τη γενναιοδωρία και την απουσία διαφθοράς.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: