Ο Ελλαδίτης ηθοποιός και τραγουδιστής έγινε ευρύτερα γνωστός την δεκαετία του ’60 ως πρωταγωνιστής δραματικών ταινιών, ερμηνεύοντας κυρίως το ρόλο του φτωχού και κατατρεγμένου λαϊκού παιδιού, που ζει μέσα στη δυστυχία αλλά τελικά λυτρώνεται.
Η είδηση του θανάτου του μεγάλου καλλιτέχνη σκόρπισε θλίψη σε όσους τον γνώρισαν από κοντά αλλά και για όλους που θαυμάζανε από μακριά το αστείρευτο ταλέντο του. Το «παιδί του λαού» όπως τον αποκαλούσαν άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών, σε ιδιωτική κλινική στο Αιγάλεω. Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή αλλά δεν τα κατάφερε.

Με τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους στις ταινίες Ένα έγραψε ιστορία και σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, ερμηνεύοντας κυρίως το λαϊκό παιδί που ζει μέσα στη δυστυχία αλλά τελικά λυτρώνεται. Ο Νίκος Ξανθόπουλος γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1934 στη Νέα Ιωνία, την προσφυγική γειτονιά της Αθήνας. Παιδί ποντίων προσφύγων μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια. Ο πατέρας του ήταν κατά περίσταση τσαγκάρης και ψαράς, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής φυλακίστηκε για τη αντιστασιακή του δράση.
Ο ίδιος ήταν χρήστης του διαδικτύου ενώ λίγο πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο είχε αναρτήσει μια φωτογραφία από την παιδική του ηλικία που ήταν ντυμένος τσολιάς.

Μεγάλωσε με τη μητέρα του, καθώς ο πατέρας του είχε τη συνήθεια να «εξαφανίζεται» για μεγάλα χρονικά διαστήματα. «Μια μέρα πήγε να φέρει κρασί κι έκανε 6 μήνες να γυρίσει» γράφει στην αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε το 2005 με τίτλο «Όσα Θυμάμαι και Όσα Αγάπησα». Στα εφηβικά του χρόνια υπήρξε αθλητής της ΑΕΚ, της οποίας και παρέμεινε πιστός οπαδός μέχρι το τέλος της ζωής του.

1963 Ποδοσφαιρική ομάδα Ελλήνων ηθοποιών…




Σκηνικό που το’ βλέπα συχνά στα ταξίδια μου. Δεν φανταζόμουνα ότι θα μου τύχαινε και μένα.
Δούλευα στο Μόντρεαλ , όταν με πήρε στο τηλέφωνο η Εριφύλη. Έλα, ο πατέρας σου πεθαίνει.
Ο πατέρας μου μέχρι τα ογδόντα του έπαιζε μπάλα με τα παιδιά μου, δέν μπορούσα να τον φανταστώ άρρωστο, και μάλιστα στα τελευταία του.
Ρώτησα αν μπορώ να βγάλω το Σαββατοκύριακο. Μου είπανε προλαβαίνεις δεν προλαβαίνεις. Ξεκίνησα τη Δευτέρα κι όλο στο μυαλό μου στριφογύριζε το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού..
Του πατέρα σου όταν έρθεις δέ θα δεις παρά τον τάφο
είμαι μπρος του και σου γράφω μέρα πρώτη του Μαγιού..
Πρόλαβα ευτυχώς . Αξύριστος και άυπνος κι εγώ όπως εκείνοι, οι μετανάστες που συναντούσα στα διάφορα αεροδρόμια του κόσμου…


– Βρε διάβολε ξέρεις τι πας να κάνεις; Ξέρεις τι φουρτούνες έχεις να παλέψεις ;
– Ξέρω παππού αλλά θέλω να γίνω ηθοποιός .
– Βρε θα πεινάσεις . Πώς θα ζήσεις την οικογένεια σου ; Είναι δύσκολα τα πράματα , ξεπερνάνε τις αντοχές του ανθρώπου .
Τίποτα αυτός από το ένα αυτί μπαίνουν αυτά που του λέω απ τ άλλο βγαίνουν .
Εγώ θα γίνω ηθοποιός…
Σύνθετη η αποστολή του ηθοποιού . Εκτός απ τη διδαχή, απ το πνευματικό μέρος , είναι και βιοποριστικό επάγγελμα , πρέπει να ζήσεις, να συντηρήσεις την οικογένειά σου. Ακόμα κι οι μαθητές του Χριστού , λέγεται ότι είχαν κι ένα επάγγελμα.
Ο Κατράκης θυμάμαι μας έλεγε πώς το θέατρο είναι δουλειά για πλούσιους ανθρώπους , να δημιουργούν απερίσπαστοι . Και ο Κουν, ότι ο ηθοποιός πρέπει νάνε ασκητής…
Δεν θα ζω να τον δω να θαλασσοδέρνεται , αλλά από τώρα μού βαλε μιά ακόμη έγνοια .. Άντε κι ο θεός βοηθός..

Τι νόμιζες ; Εσύ θα έμενες ίδιος ;



Ο θίασος της κυρίας Κατερίνας έχει ανεβάσει μια σπαρταριστή κωμωδία του Αντρέ Ρουσσέν, τη ¨ΜΆΜΑ¨ . Η φωτογραφία είναι απ εκείνη την παράσταση..Κώστας Ρηγόπουλος, Χρήστος Τσαγανέας, κα Κατερίνα, Κάκια Αναλυτή, Νίκος Ξανθόπουλος..
Μιλάμε για μιά τρελή κωμωδία με πολύ γέλιο. Εγώ παίζω τον Αντόνιο, τον μεγάλο γιό της Μάμας. Το έργο γυρίστηκε και ταινία στην Ιταλία, με τίτλο, ¨Μπέλ´Αντόνιο¨ Τον ομώνυμο ρόλο τον έπαιζε ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι .Διαβάζω ότι το έργο το ανεβάζουν στο θέατρο Αλίκης, η Βίκυ Σταυροπούλου με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη . Προβλέπω μεγάλη επιτυχία. Την αξίζουν κι αυτοί και το έργο …

..ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ και ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ….
που αναφέρεται στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 ..
Η σκηνή της αναχώρησης για το μέτωπο
Δώρα Σιτζάνη Νίκος Ξανθόπουλος…


Τα φιλαράκια μας ήρθαν απο την Αθήνα να μας δούνε..
Λαοθάλασσα στην κυριολεξία ..

Τραγουδούσα στο Σικάγο στο ΟLympic Flame , πάνε χρόνια . Είχα παρατηρήσει ένα μοναχικό τύπο που ερχόταν συχνά τα βράδια , πάντα μόνος , καθότανε στο σκαμπό του μπαρ κι έπινε το ποτό του σιωπηλός . Συχνά τα βράδια είπα ; μπορεί και να μην έλειψε κανένα βράδυ .Μού κανε εντύπωση . Μια φορά που βρέθηκα στο μπαρ δίπλα του είπε να με κεράσει.. Πάντα μόνος; του λέω .. Ναι , σχόλασα κι είπα να πιω κάνα δύό να χαλαρώσω, να πάω για ύπνο.. Από που είσαι; ..Αρκαδία .. Από πού; Ένα χωριό δέν τόχεις ακουστά , την Καντήλα .. Σε ποιό εστιατόριο δουλεύεις; .. Είμαι κουρέας ..πάω να φύγω και με πιάνει απ το μανίκι .. Θα μου κάνεις μια χάρη ;.. Αμέ .. Λές τραγούδια όλο γι αυτούς που γλεντάνε, θα πεις ένα για μένα , ένα παραπονιάρικο ; Τον κοίταξα, τον είχε ρημάξει η μοναξιά . Ότι θέλεις.. Ένα παραπονιάρικο θέλω, για τη μάνα..
Βγήκα στο πάλκο κι άρχισα τα ΧΕΛΙΔΟΝΑΚΙΑ..
Τον παρατηρούσα από μακριά, μόνο που δεν έκλαιγε. Ξαφνικά πετάει το ποτήρι που κρατούσε και το κάνει κομμάτια . Τόν βγάλανε έξω σηκωτό, δεν τον πρόλαβα…
Από τότε αυτό το τραγούδι με πειράζει..

Εκεί συναντήσαμε κι έναν Αμερικανό ηθοποιό που έπαιζε σε καουμπόικες ταινίες, έναν με χοντρά χείλια, τον Λή Μάρβιν , είχε έρθει για τα Λουτρά. Μας συστήσανε . Του λέει ο δήμαρχος .. Αυτός είναι ένας Έλληνας ηθοποιός που παίζει στο σινεμά .. Αλήθεια, λέει ο άλλος ευγενικός και καταδεχτικός . Κι όταν του λένε ότι έχω γυρίσει πενήντα ταινίες, με κοίταξε απο πάνω ως κάτω.
Μωρέ μπράβο μου λέει , εσύ είσαι Τζον Γουέην .
Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα του λέω , σμόλ κάντρι , σμόλ Τζόν Γουέην..
Και βάλαμε τα γέλια …


Ήρθε ο καφές του βιβλιοπώλη, τον έφερε ο πιτσιρικάς που αγωνίζεται από τώρα για τον επιούσιο…

Η Νάντια δραπέτευσε . Μας άφησε τα τραγούδια της κι έφυγε από το μάταιο αυτό κόσμο . Φιλιά και χαιρετίσματα στο μωράκι σου. Θα σας θυμόμαστε πάντα με αγάπη..


Πηγαίναμε από πόλη σε πόλη με το αεροπλάνο γιατί οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Πέρθ, Μελβούρνη, Σίδνεϊ , Αντελάϊτ, Καμπέρα , Μπρίσμπαιην , Ντάργουιν .
Και καπάκι η έκπληξη. Πετάξαμε στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας.
Περιοδεία καταπληκτική που οργάνωσαν οι Έλληνες κινηματογραφιστές της Αυστραλίας που έπαιζαν τις ταινίες μου.. Περιοδεία αξέχαστη..

Η ταινία λεγόταν .. Απόκληροι της κοινωνίας..

Μια βράδια στην Πενσιλβανία . Η εκδήλωση έγινε στη Φιλαδέλφεια ,όπου έχω και κάτι ξαδέρφια . Χαμός..