Ένα περιστατικό που διαδραματίστηκε πριν λίγες ημέρες σε ένα πάρκο, κατά τη διάρκεια εκδρομής ενός καλοκαιρινού σχολείου, αναδεικνύει τη σημαντική έλλειψη ευαισθητοποίησης και αποδοχής προς τα παιδιά με κινητικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τη μητέρα του μικρού Νικόλα, Λουκία Παπακυριακού, ο δεκάχρονος γιος της αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και το περιστατικό που συνέβη με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά αναδεικνύει και την έλλειψη ευαισθητοποίησης προς τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Όταν η 7χρονη κόρη της, Κλειώ-Αγγελική βρισκόταν σε πάρκο συμμετέχοντας σε σχολική καλοκαιρινή εκδρομή, υπήρχε ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος παιχνιδιού για παιδιά με αναπηρία, κάτι που συχνά χρησιμοποιεί ο αδελφός της Νικόλας.
Σε κάποια στιγμή μια ομάδα παιδιών από άλλο καλοκαιρινό σχολείο ρώτησε «τι είναι αυτός ο χώρος;». Η απάντηση ήρθε από ένα από τα παιδιά που βρίσκονταν εκεί λέγοντας ότι «είναι για τα ανάπηρα». Τότε η παρέα των παιδιών αντέδρασαν χωρίς σεβασμό και ενσυναίσθηση, λέγοντας «γιαξ, πάμε να φύγουμε».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η 7χρονη Κλειώ-Αγγελική, αδελφή του Νικόλα είναι η μικρή που υποδύεται ένα από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην σειρά Γη της Ελιάς.
Όπως αναφέρει η Λουκία Παπακυριακού, η αντίδραση των παιδιών όχι μόνο πλήγωσε συναισθηματικά την κόρη της αλλά και τις φίλες της που ανέφεραν το περιστατικό, Κάτι που δεν είχε κάνει η Κλειώ-Αγγελική δημιουργώντας βαθύτερες συνέπειες. Η 7χρονη μικρούλα ένιωσε ντροπή για τον αδερφό της και εξέφρασε την επιθυμία να μην επιστρέψει στο πάρκο, φοβούμενη την κοροϊδία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτού του είδους τα περιστατικά καταδεικνύουν ότι η συμπεριληπτική εκπαίδευση για τα παιδιά με κινητικά προβλήματα είναι αναγκαία. Η πρακτική του διαχωρισμού των παιδιών με κινητικά προβλήματα σε ειδικά σχολεία ή σε ξεχωριστά τμήματα δημιουργεί θέματα και απομονώνει τα παιδιά από τα υπόλοιπα.
Σύμφωνα με τη μητέρα του μικρού Νικόλα και της Κλειώ-Αγγελικής, το περιστατικό αυτό είναι μια υπενθύμιση ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως των ικανοτήτων τους, μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό.