8.8 C
Nicosia
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήNEWSΜΠΟΥΛΙΓΚ: Αντιδράσεις για την ποινή που υποβλήθηκε-To σκεπτικό της απόφασης-«Να μην υπάρξει...

ΜΠΟΥΛΙΓΚ: Αντιδράσεις για την ποινή που υποβλήθηκε-To σκεπτικό της απόφασης-«Να μην υπάρξει άλλος Παναγιώτης στην Κύπρο μας» (Βίντεο)

-

Την αντίδραση των χρηστών του διαδικτύου ξεσήκωσε η ποινή φυλάκισης των 18 μηνών με τριετή αναστολή που επιβλήθηκε στους τρεις νεαρούς για το μπούλινγκ που υπέστη ο  Παναγιώτης Στεφανή από τους Τρούλλους με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Οι χρήστες θεωρούν ότι η ποινή δεν ανταποκρίνεται στην σοβαρότητα του θλιβερού γεγονότος.

Όπως είναι γνωστό το  Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή,  στους τρείς νεαρούς, που κρίθηκαν ένοχοι στην υπόθεση του θανάτου του μαθητή Παναγιώτη Στεφανή, 16 ετών από τους Τρούλλους που σημειώθηκε το βράδυ της 14ης Απριλίου 2019, κατά τη διάρκεια πάρτι με άλλους νεαρούς.

Παράλληλα το Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα επιτήρησης των τριών κατηγορουμένων από κηδεμονικό λειτουργό για περίοδο 3 χρόνων. Καταλληλότητα παραμέτρου στο να αναστείλει την ποινή φυλάκισης το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, ήταν ο επίδικος χρόνος όπου οι τρεις νεαροί ήταν ανήλικοι. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι ότι χωρίς πρόθεση προκάλεσαν το θάνατο του 16χρονου Παναγιώτη, προτρέποντάς τον να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, με αποτέλεσμα να υποστεί οξεία αλκοολική δηλητηρίαση, η οποία του προκάλεσε αναισθησία και καταστολή των αντανακλαστικών του. Αποτέλεσμα της κατανάλωσης της μεγάλης ποσότητας αλκοόλη, ήταν να επέλθει εμετός και στη συνέχεια εισρόφηση εμεσμάτων, που προκάλεσε τον θάνατό του.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης αναφερόμενη στα γεγονότα, η δικαστής είπε πως το βράδυ της 14ης Απριλίου 2019 «οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να ελέγξουν τις αντοχές του Παναγιώτη στο αλκοόλ, το αποτέλεσμα μοιραίο, ολέθριο και μη αναστρέψιμο. Οι τρεις ανέλαβαν εργολαβικά να μεθύσουν τον Παναγιώτη, ο οποίος μόνος του χωρίς κάποιον να τον υποστηρίξει και με όλους να τον κοροϊδεύουν, καθόταν ανάμεσα τους οι οποίοι ανέλαβαν να ελέγχουν το πόσο ποτό «σηκώνει».
 
Πρόσθεσε πως «οι περιβάλλουσες περιστάσεις ιδιαίτερα λυπηρές, να καθίστανται ακόμα πιο στενάχωρες, παρακολουθώντας στο οπτικοακουστικό υλικό, τις ενέργειες όλων όσοι τη στιγμή, που ήταν ενώπιον πράξης, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο,  χειροκροτούσαν, διασκέδαζαν και δεν αντέδρασαν. Αναπόφευκτο συμπέρασμα η εκκωφαντική αποτυχία της κοινωνίας, όταν φτάσαμε στο σημείο να αναμένεται από Δικαστήριο να επιβάλει τιμωρία επειδή βασικοί θεσμοί απέτυχαν στο αυτονόητο, δηλαδή να δράσουν προληπτικά, να θεσμοθετήσουν, να παιδαγωγήσουν, να ενημερώσουν, να επέμβουν και να αποτρέψουν τέτοιες συμπεριφορές».
 

Στην απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται ακόμα ότι «σαφέστατα η πράξη των κατηγορουμένων δεν ήταν ένα στιγμιαίο λάθος. Ήταν συνεχής και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, που είχε ως απώτερο σκοπό να ελέγξουν το αλκοόλ που αντέχει να καταναλώσει ο Παναγιώτης, ο οποίος τελικά δεν άντεξε. Η συμπεριφορά των κατηγορουμένων ήταν μια, ενιαία, συντονισμένη και συνεργαζόμενη, η οποία διήρκησε από την άφιξη τους στο πάρτι μέχρι και την ώρα που ο Παναγιώτης δεν άντεξε και τον έβγαλαν έξω, δηλαδή μία περίπου ώρα».
 
Σημειώνεται επίσης πως «ο Παναγιώτης, ως εύκολο θύμα, λόγω της ευαλωτότητας του, το επίδικο βράδυ έγινε πειραματόζωο, προκειμένου να εξεταστεί η αντοχή του στην κατάποση αλκοόλ. Οι καταδικασθέντες ανέλαβαν αυτό το ρόλο κάτω από τις ιαχές επιδοκιμασίας των υπολοίπων παρευρισκόμενων και ο Παναγιώτης υπάκουα κατανάλωσε αλκοόλ για να αποδείξει ότι «σώννει» Μόνο που στην πραγματικότητα δεν «έσωννε» και το αποτέλεσμα, μακάβριο».
 
Η σοβαρότητα του αδικήματος, συνέχισε η δικαστής διαβάζοντας την ποινή, «είναι δεδομένη, δεδομένη όμως είναι και η υποχρέωση του Δικαστηρίου να προχωρήσει στην εξατομίκευση της ποινής, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες διάπραξης του αδικήματος, τις προσωπικές συνθήκες των κατηγορουμένων, αλλά και τους μετριαστικούς παράγοντες».
 
Προς όφελος των κατηγορουμένων το Δικαστήριο έλαβε υπόψη το λευκό ποινικό τους μητρώο, το νεαρό της ηλικίας τους, τις προσωπικές και οικογενειακές περιστάσεις του κάθε ενός ξεχωριστά, τις περιβάλλουσες συνθήκες και την απολογία τους. Ανέφερε ωστόσο πως παρά τους μετριαστικούς παράγοντες «η σοβαρότητα του αδικήματος, η βάναυση προσβολή της προσωπικότητας του Παναγιώτη, η απόλυτη αδιαφορία για την υγεία και ασφάλεια του, στο πλαίσιο της αδιανόητης διασκέδασης τους, όπως και το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι με την απερίσκεπτη, αλόγιστη και επικίνδυνη πράξη τους έκοψαν τόσο πρόωρα το νήμα μιας ανθρώπινης ζωής, συνθλίβοντας τα όνειρα του Παναγιώτη και προκαλώντας τεράστιο και μόνιμο πόνο στους οικείους του, δεν αφήνουν το οποιοδήποτε περιθώριο παρά την επιβολή αυστηρής αποτρεπτικής ποινής. Η ποινή φυλάκισης είναι μονόδρομος» είπε.
 
Το Δικαστήριο επέβαλε σε κάθε κατηγορούμενο στην κατηγορία την οποία αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 18 μηνών. Η δικαστής αναφέρθηκε στη συνέχεια στο κατά πόσον υφίστανται λόγοι αναστολής των ποινών φυλάκισης λέγοντας πως στις 20/4/21 ψηφίστηκε ο Περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο, Νόμος του 2021 και «στην υποχρέωση της Δημοκρατίας εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ενωση με τίτλο «Οδηγία 2016/800 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και του Συμβουλίου της 11ης Μαΐου 2016 σχετικά με τις δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών».
 
Αφού ανέφερε πως η σχετική οδηγία δεν είχε ενσωματωθεί στην εγχώρια νομοθεσία το επίδικο χρονικό διάστημα, η δικαστής ανέφερε πως η σχετική νομοθεσία που αναφέρεται στους ανήλικους υπόπτους ή κατηγορουμένους ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2021. Πλέον έχει συσταθεί Δικαστήριο Παιδιών ακριβώς για εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν «παιδιά σε σύγκρουση» με τον όρο να περιλαμβάνει ανήλικους που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος αλλά και νέους μέχρι 21 ετών σε σχέση με τα αδικήματα που έγιναν ενώ δεν είχε συμπληρωθεί το 18ο έτος».
 
Οι κατηγορούμενοι, σημειώνεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, το επίδικο χρονικό διάστημα ήταν ανήλικοι και μέχρι σήμερα ουδείς είναι 21 ετών και επομένως θα μπορούσαν να εμπίπτουν εντός του ορισμού «παιδί σε σύγκρουση» και θα μπορούσαν να τύχουν της μεταχείρισης που προνοεί ο συγκεκριμένος νόμος. Το Δικαστήριο ασκώντας τη διακριτική του ευχέρεια υπέρ των κατηγορουμένων, στην απόφαση του αναφέρει πως «δικαιολογείται η αναστολή της ποινής φυλάκισης που τους έχει επιβληθεί για τρία έτη από σήμερα».
 
Ωστόσο το Σώμα εξέδωσε διάταγμα επιτήρησης των κατηγορουμένων για τρία χρόνια από σήμερα, περίοδο κατά την οποία διατάσσονται όπως «τελούν υπό την επιτήρηση αρμόδιου για τον σκοπό αυτό κηδεμονικού λειτουργού και διατάσσονται όπως διαμένουν στις δηλωθείσες διευθύνσεις τους, παρουσιάζονται/ή επικοινωνούν με τον κηδεμονικό λειτουργό, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δίδονται σ’ αυτόν. Επίσης οι κατηγορούμενοι θα συμμορφώνονται και θα συνεργάζονται καθ’ όλη την περίοδο επιτήρησης με τις υποδείξεις του κηδεμονικού λειτουργού τις οποίες αυτός θεωρεί αναγκαίες, ο λειτουργός θα επισκέπτεται και θα λαμβάνει αναφορά από τους κατηγορουμένους κάθε μήνα και θα υποβάλλει στο Δικαστήριο έκθεση προόδου αναφορικά με την τήρηση και εφαρμογή του διατάγματος κάθε έξι μήνες. Επίσης «σε περίπτωση που οι κατηγορούμενοι δεν συμμορφώνονται με τις πρόνοιες του διατάγματος ή δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του κηδεμονικού λειτουργού, το Δικαστήριο θα ενημερωθεί αμέσως με σχετική έκθεση του».
 
Απευθυνόμενη προς τους κατηγορούμενους η δικαστής ανέφερε ότι η ποινή φυλάκισης είναι ποινή, αλλά αναστέλλεται για να τους δοθεί δεύτερη ευκαιρία και διέταξε όπως οι τρεις αφαιρεθούν από το κατάλογο των ατόμων που δεν μπορούν να βγουν από τη χώρα και να τους επιστραφούν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Από την μεριά τους, η οικογένεια του αδικοχαμένου 16χρονου Παναγιώτη Στεφανή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο δικηγόρος της Ανδρέας Χρίστου ανέμεναν αυστηρότερη ποινή.

«Η οικογένεια σίγουρα περίμενα πιο αυστηρή ποινή. Για τους ίδιους μια ποινή που θα οδηγούσε στις φυλακές τους δράστες», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι το ενδεχόμενο επιβολής μιας τέτοιας ποινής εξηγήθηκε αναλυτικά στην οικογένεια προτού παρθεί η σημερινή απόφαση στις δικαστικές αίθουσες, από τον δικηγόρο της. 

«Κανένας γονιός που ακούει ότι κάποιοι ευθύνονται για τον θάνατο του παιδιού τους δεν θα ήθελαν να ακούσουν μια μη αυστηρή ποινή». Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της οικογένειας, ο δικηγόρος σημείωσε ότι θα μελετηθεί η απόφαση του Δικαστηρίου και στη συνέχεια θα εξεταστεί κατά πόσο θα γίνουν ορισμένες εισηγήσεις προς την Γενική Εισαγγελία, η οποία θα αποφασίσει εάν θα προβεί σε έφεση της απόφασης ή όχι. Μοναδική ευχή του πατέρα του αδικοχαμένου νεαρού παραμείνει να μην υπάρξει άλλος Παναγιώτης στην Κύπρο μας.

https://youtu.be/i4m2eqriWlA


Πηγή: ΚΥΠΕ

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: