Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής ανακοινώνει την κυκλοφορία της έκδοσης: «Ο Γαλακτοκομικός Πολιτισμός της Κύπρου: Ιστορία-Παραδόσεις-Λαογραφία». Ο τόμος συνεκδίδεται με την εταιρεία Χαραλαμπίδης Κρίστης.
Μέσα από τις 252 σελίδες του τόμου αποτυπώνεται μια πανοραμική θεώρηση της πιο ουσιώδους διάστασης του γαλακτοκομικού πολιτισμού του τόπου μας· της διείσδυσής του, διά μέσου των αιώνων, σε σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων του τόπου: στους σταθμούς της ζωής, σε θρησκευτικές εορτές, στον κύκλο του χρόνου, στην εικαστική και λογοτεχνική δημιουργία. Συνεπώς τεκμηριώνεται η κυπριακή ταυτότητα των προϊόντων αυτών, με ρίζες στην αρχαία ελληνική Κύπρο.
Τα κείμενα εμπλουτίζονται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό- πέραν των 100 φωτογραφιών υψηλής ποιότητας. Απεικονίζονται αρχαιολογικά ευρήματα, από την προϊστορική εποχή και την αρχαία εποχή, τοιχογραφίες βυζαντινής εποχής (από 15ο αιώνα) και φορητές βυζαντινές εικόνες, εκκλησιαστικά και άλλα χειρόγραφα από 14ο, 16ο και 17ο αιώνα, κείμενα από παλαίτυπο περιηγητικό βιβλίο του 16ου αιώνα, εικαστικές δημιουργίες, χρηστικά σκεύη από τον 19ο αιώνα. Συμπεριλαμβάνεται επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο οποίο απεικονίζονται όλα τα είδη των γαλακτοκομικών προϊόντων, ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής τους και η ποιμενική ζωή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παλαιότερη γραπτή αναφορά στα κυπριακά τυριά προέρχεται από την αρχαία εποχή και απαντά στον Λουκιανό (2oς αι. μ.Χ.), δίνοντας μάλιστα την εντύπωση πως πρόκειται για ένα ξακουστό τοπικό προϊόν.
Να σημειωθεί ότι οι πέντε κύριοι συγγραφείς είναι ερευνητές και ακαδημαϊκοί, ενώ την επιμέλεια των βιβλίων είχαν οι ακαδημαϊκοί Μαρία Παύλου (ελληνική έκδοση) και Lisa Suhair Majaj (για την αγγλική έκδοση). Το βιβλίο αυτό αναμένεται να αποτελέσει απαραίτητο βοήθημα σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με τον τομέα της γαλακτοκομίας , όσους ασχολούνται με την προβολή της Κύπρου αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία, τον λαϊκό πολιτισμό και την παράδοση του τόπου.