fbpx
24.9 C
Nicosia
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΚΩΣΤΑΣ ΟΡΑΤΙΟΥ:«Το κίνητρό μου είναι η προσφορά προς τον συνάνθρωπο, αναπτύσσοντας τον...

ΚΩΣΤΑΣ ΟΡΑΤΙΟΥ:«Το κίνητρό μου είναι η προσφορά προς τον συνάνθρωπο, αναπτύσσοντας τον Δήμο Στροβόλου. Τόσο απλά, τόσο ανθρώπινα, τόσο αυθεντικά»

-

Η υποψηφιότητα του Κώστα Ορατίου για να διεκδικήσει μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Στροβόλου, έως Δημοτικός Σύμβουλος, δεν αποτέλεσε απόφαση που λήφθηκε μέσα σε μια νύχτα. Πρόκειται για μια απόφαση που διαμορφώθηκε με προσεκτική σκέψη, μελέτη και διαβούλευση. Οι επιλογές που έγιναν αντικατοπτρίζουν τη δέσμευσή του για τη βελτίωση του Στροβόλου, βάζοντας το δικό του λιθαράκι, προκειμένου να γίνει ένας τόπος όπου όλοι οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν καθημερινά τις καλύτερες παροχές και τις ανέσεις που τους αξίζουν.

Ποια είναι τα προσωπικά σας κίνητρα για να διεκδικήσετε μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου;

Η ανάμιξή μου στα κοινά, σε όλα τα επίπεδα των μαθητικών οργανώσεων και των οργανώσεων νεολαίας, καθώς και η εμπλοκή μου στον αθλητισμό μέσω του ποδοσφαίρου, με κορύφωμα τη συνδικαλιστική μου ιδιότητα, πάντα δημιουργούσαν τη διάθεση, τη δυνατότητα και το κίνητρο για προσφορά στον άνθρωπο. Θεωρώ λοιπόν, ότι έχει φτάσει η στιγμή να αξιοποιήσω τη συσσωρευμένη εμπειρία μου για να συμβάλλω στην υλοποίηση των στόχων που τίθενται μέσω της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετατρέποντας τις προκλήσεις σε προοπτικές. Το κίνητρό μου είναι η προσφορά προς τον συνάνθρωπο, αναπτύσσοντας τον Δήμο μας καθιστώντας τον πρότυπο σύγχρονης οικονομικής ανάπτυξης, αναβαθμίζοντας τα κίνητρα για υγιή επιχειρηματικότητα και παράλληλα ενισχύοντας την ανθρωποκεντρική διάσταση του δήμου μας, μέσα από την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών πόρων και ενισχύοντας τη λογική της γειτονιάς και του παραδοσιακού πυρήνα.

Πόσο σας βοηθά η ενασχόλησή σας με τη συντεχνία της ΣΕΚ να κατανοήσετε καλύτερα τα προβλήματα και τις ανάγκες των δημοτών;

Η φιλοσοφία που διέπει τη ΣΕΚ αφορά την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργία προοπτικών βελτίωσης και ανάπτυξης του ρόλου, των δικαιωμάτων και των οφελημάτων των εργαζομένων, προωθώντας παράλληλα και την επίτευξη του στόχου της κοινωνικής συνοχής. Άλλωστε, και η δική μου επαγγελματική καθημερινότητα περιστρέφεται γύρω από αυτή τη στόχευση, εκπροσωπώντας εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τραπεζικό τομέα.

«Όταν αισθάνεσαι πως μπορείς να προσφέρεις υπηρετώντας τον άνθρωπο με ήθος, σεβασμό και επάρκεια, τότε αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσεις»

Η ΣΕΚ και, κατ’ επέκταση, όσοι υπηρετούμε μέσω αυτής, έχουμε επιλέξει να αποτελούμε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Μέσα από αυτή τη θεώρηση, μπορούμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες των ανθρώπων και, κατ’ επέκταση, των δημοτών, μακριά από λαϊκισμούς, αλλά βασιζόμενοι στην εφαρμογή των αναγκαίων και ικανών λύσεων. Παράλληλα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για να υπάρξει ισορροπημένη ανάπτυξη στον δήμο μας, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες όσων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στα όρια του Στροβόλου, είτε ως υπάλληλοι, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως επιχειρηματίες. Η μονοδιάστατη προσέγγιση δεν δημιουργεί δυνατότητες ομαλής διαχείρισης των θεμάτων και, ως εκ τούτου, απαιτείται μια ολοκληρωμένη και σφαιρική θεώρηση των στοιχείων που συνθέτουν τα χαρακτηριστικά του δήμου μας.

Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται για να βελτιωθεί ο Δήμος Στροβόλου;

Οι προοπτικές του Δήμου είναι τεράστιες, όπως βέβαια και οι προκλήσεις, αφενός λόγω του μικτού χαρακτήρα ανάπτυξης και αφετέρου, ως αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης που αφήνει τον Στρόβολο εκτός των υπολοίπων περιοχών της μητροπολιτικής Λευκωσίας. Αυτό το στοιχείο θα πρέπει να μετατραπεί και να αξιοποιηθεί ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, στη βάση του πιο αυτόνομου σχεδιασμού σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα των δημοτών, στη μεγιστοποίηση της δυνατότητας ένταξης του Στρόβολου σε πολεοδομικούς και αναπτυξιακούς σχεδιασμούς που θα δημιουργούν διεξόδους στα προβλήματα που σήμερα καταγράφονται, όπως είναι για παράδειγμα η κυκλοφοριακή επιβάρυνση και η ανάλογη αρνητική επίδραση στο περιβάλλον. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα διαθέσιμα Ευρωπαϊκά κονδύλια για περιφερειακή ανάπτυξη, ομαλή πράσινη μετάβαση, ψηφιακή αναβάθμιση και γενικότερα ότι θα μπορεί να αναβαθμίζει ποιοτικά τη ζωή των δημοτών και των εργαζομένων στον δήμο, μειώνοντας παράλληλα και την επιβάρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα αντλούνται με επάρκεια από τον δήμο και δεν θα αποτελούν μονοπώλιο της Λευκωσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ ότι ο δήμος μας θα πρέπει να τύχει ενός συνολικού και στρατηγικά ολοκληρωμένου σχεδιασμού ανάπτυξης, σε συνεννόηση και συνεργασία με τον θεσμό που δημιουργείται τώρα και αφορά τον Περιφερειάρχη. Ο Στρόβολος γίνεται καλύτερος και πιο ανθρώπινος, όχι με λόγια και υποσχέσεις, αλλά μέσα από την ανάδειξη και την προσήλωση στο όραμα, τον σωστό και έγκαιρο σχεδιασμό, όπως βέβαια και τη δημιουργία δυνατοτήτων πρόσβασης στα κονδύλια ανάπτυξης.

Όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία ποιες είναι οι προτάσεις σας που θα φέρετε στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου;

Το μέλημα μας όλων μας αυτά τα άτομα να έχουν πρόσβαση σε όλα, όχι μόνη σ’ αυτά που σου επιβάλει ο νόμος αλλά σ’ αυτά που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή αυτών των ατόμων. Για παράδειγμα, εύκολη πρόσβαση στα πεζοδρόμια, στις διαβάσεις πεζών σε χώρους κοινής θέασης. Μπορεί, για παράδειγμα, να δημιουργηθεί χώρος σε θέσεις του θεάτρου για να έχουν ακουστική αλλά και οπτική επαφή και πρόσβαση τα άτομα με αναπηρία. Στις περιπτώσεις, που πρέπει να γίνει μια βράβευση, να υπάρχει πρόσβαση των ατόμων αυτών να μπορούν να βγαίνουν πάνω στη σκηνή. Στα απογευματινά σχολεία, να υπάρχει δυνατότητα ώστε στα άτομα με αναπηρία να υπάρχει συνοδός ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν όσα απολαμβάνουν και τα άλλα άτομα. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού πρώτα καλεστούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου και οι επηρεαζόμενες ομάδες.

Πώς σκοπεύετε να συνεργαστείτε με τους άλλους δημοτικούς συμβούλους για το καλό της κοινότητας;

Η συμμετοχή στα κοινά, και ειδικότερα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, χρειάζεται και προϋποθέτει συχνή και άμεση επαφή με τους δημότες. Αυτό σίγουρα περιλαμβάνει τη συνεργασία με το σύνολο των δημοτικών συμβούλων και τον ίδιο τον Δήμαρχο. Θεωρώ αυτονόητο ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα δημιουργηθούν οι δυνατότητες, μέσω της δημιουργίας διαπροσωπικών σχέσεων και με απόλυτο σεβασμό προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους, ακόμα και σε ό,τι αφορά τις μικρότερες αριθμητικά δημοτικές ομάδες, για την υλοποίηση των κοινών στόχων που αφορούν την κοινότητα, έχοντας ως τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον δημότη, ανεξάρτητα από την ιδεολογική ή κομματική τους επιλογή.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιήσω τις δεξιότητες που έχω αποκτήσει μέσα από την επαγγελματική μου πορεία, έτσι ώστε κυρίαρχα στοιχεία και χαρακτηριστικά του Δημοτικού Συμβουλίου, να αποτελούν η συναίνεση και η συνεργασία.

Πως προτίθεστε να ανταποκριθήκατε σε επείγοντα ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν στην τοπική κοινότητα;

Το ερώτημα αυτό, επιβεβαιώνει τη θεώρηση πως τα πάντα εξαρτώνται από το έγκαιρο σχεδιασμό και την πρόληψη. Πρόθεσή μου είναι όπως επανεξεταστεί η πολιτική του δήμου για αντιμετώπιση έκτακτων και επειγόντων ζητημάτων, επανασυνταχθεί ή και ενισχυθεί η ομάδα άμεσης δράσης, ενώ θα πρέπει από την πρώτη στιγμή της συγκρότησης του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, να επανακαταγραφούν οι επικίνδυνες ζώνες και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, να υλοποιηθούν έργα υποδομή που θα αποτρέπουν τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων.

Παράλληλα, πρόθεσή μου είναι όπως στο μεσοδιάστημα αποκτήσω ίδια άποψη μέσα από τις επαφές μου με τους δημότες, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα ο σχεδιασμός αποτροπής κινδύνων.  

Πώς θα προωθήσετε τη διαφάνεια και την ενημέρωση στον τοπικό δημοτικό φορέα;

Σίγουρα, με την εκλογή μου στη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, θα αναδείξω την ανάγκη αμφίδρομης σχέσης και επικοινωνίας με τους δημότες, ενισχύοντας την πλατφόρμα καταγραφής προβλημάτων και παραπόνων, όπως και τη διαφάνεια στη διαδικασία εξέτασής τους και απάντησης προς τους δημότες.

«Επιπρόσθετα, πρόθεσή μου είναι όπως δημιουργήσω πλατφόρμα επαφής με τους δημότες, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προσωπική επαφή, για ανταλλαγή απόψεων και καταγραφή των όποιων θεμάτων τους απασχολούν».

Ποιες είναι οι απόψεις σας σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη;

Οι εξελίξεις που αφορούν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη δεν αποτελούν πλέον απλώς σημείο αναφοράς στη σφαίρα της ευαισθητοποίησης ή της θεωρητικής προσέγγισης, αλλά αναδεικνύονται ως επιβεβλημένη ανάγκη. Η ενεργειακή και κλιματική κρίση υποδεικνύει την ανάγκη για προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών που θα προωθούν την πράσινη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τη μετάβαση προς ένα ομαλό και κοινωνικά δίκαιο μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος μας πρέπει να αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού που στοχεύει προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, θα πρέπει να συζητηθεί με την Κυβέρνηση ο ρόλος που μπορεί να αναλάβει ο Στρόβολος στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Είναι εξίσου σημαντικό να εξεταστεί η δυνατότητα και να προωθηθούν συνέργειες ανάμεσα στην τοπική αρχή και τον ιδιωτικό τομέα, βασιζόμενες στη λογική της Ευρωπαϊκής πολιτικής PPP (Συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Πώς σκοπεύετε να προωθήσετε την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τη  δημιουργία θέσεων εργασίας;

Όπως έχω ήδη αναφέρει, μέλημά μου αποτελεί η ισόρροπη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία συνθηκών ποιοτικής και ποσοτικής επαγγελματικής δραστηριοποίησης στα όρια του Δήμου μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, χρήζει βελτίωσης και ενίσχυσης το οδικό δίκτυο και η καλύτερη διαχείριση του κυκλοφοριακού προβλήματος, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει συνεννόηση με την Κεντρική Κυβέρνηση έτσι ώστε να μετακινηθούν στα όρια του Δήμου και σε σημεία όπου δεν θα δημιουργούνται κυκλοφοριακά ή άλλα προβλήματα, δημόσια κτίρια και υπηρεσίες.

Είναι επίσης σημαντικό να δοθεί έμφαση στην αναμόρφωση της βιομηχανικής περιοχής Στροβόλου, μέσω ενός σύγχρονου σχεδιασμού με υποστηρικτικές αναπτύξεις. Αυτές οι αναπτύξεις θα περιλαμβάνουν και πρωτοβουλίες με κοινωνικό χαρακτήρα, με στόχο να παράσχουν κίνητρα για επιχειρηματική δραστηριοποίηση και να δημιουργήσουν νέες, ποιοτικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Τέλος, θα πρέπει να δημιουργηθούν πραγματικές συνθήκες ήπιας ανάπτυξης και στον παραδοσιακό πυρήνα του Στροβόλου. Αυτό θα επιτευχθεί παρέχοντας κίνητρα για τη διατήρηση και τη δημιουργία επαγγελματικών δραστηριοτήτων που αναδεικνύουν τον χαρακτήρα της περιοχής. Αυτές οι δραστηριότητες θα μπορούν να ενταχθούν στον ευρύτερο σχεδιασμό παραδοσιακής, πολιτιστικής, γαστρονομικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής.

«Στον Στρόβολο έπαιξα, μεγάλωσα, ανδρώθηκα, εργάζομαι και ζω, παντρεύτηκα και έκτισα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, τα όνειρα και τις
προσδοκίες μου»

Ποιο είναι το μότο σας;

Όταν αισθάνεσαι πως μπορείς να προσφέρεις υπηρετώντας τον άνθρωπο με ήθος, σεβασμό και επάρκεια, τότε αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσεις.

Τι σημαίνει για εσάς, ο Στροβόλος εάν και πρόσφυγας αφού κατάγεστε από την κατεχόμενη Κερύνεια;

Θα ήταν ψέμα να μην αναφέρω πως η μεγάλη μου αγάπη είναι το χωριό μου, η Βασίλεια της κατεχόμενης Κερύνειας. Εκεί έκανα τα πρώτα παιδικά μου βήματα, μέχρι που μας ανάγκασε η Τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή να φύγουμε ως πρόσφυγες το 1974. Από τότε, ο Στρόβολος έγινε αρχικά ο τόπος φιλοξενίας και πολύ σύντομα το σπίτι μου. Είναι σημείο αναφοράς στα ανέμελα παιδικά παιγνίδια στις αλάνες του, στα πρώτα εφηβικά σκιρτήματα και σε όλη τη μετέπειτα μου πορεία, προσωπική και επαγγελματική, μέχρι και σήμερα.

Στον Στρόβολο έπαιξα, μεγάλωσα, ανδρώθηκα, εργάζομαι και ζω, παντρεύτηκα
και έκτισα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, τα όνειρα και τις
προσδοκίες μου. Με σεβασμό και ευγνωμοσύνη για όσα μου πρόσφερε ο τόπος
και οι άνθρωποι του, νοιώθω έτοιμος να ανταποδώσω με αγάπη, μέσα από τη
συμμετοχή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Στροβόλου. Τόσο απλά, τόσο
ανθρώπινα, τόσο αυθεντικά.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΖΥΓΩΝ/ΤΕΚΝΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ: Περιμένουν την δημόσια απολογία του Φειδία Παναγιώτου-Μια από...

Ατυχές περιστατικό χαρακτηρίζει με ανακοίνωση τους, ο «Σύνδεσμος Συζύγων/Τέκνων Αγνοουμένων οι 1619», που συνέβη στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης...