3.8 C
Nicosia
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήNEWSΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ: «Κίνηση υψηλού συμβολισμού» να γίνει δωρητής σώματος ο ηθοποιός-Που πάει...

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ: «Κίνηση υψηλού συμβολισμού» να γίνει δωρητής σώματος ο ηθοποιός-Που πάει το σώμα;

-

Κίνηση υψηλού συμβολισμού χαρακτηρίζεται από την Ιατρική σχολή της Αθήνας να γίνει κάποιος δωρητής σώματος. Η απόφαση του ηθοποιού που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή “άγγιξε” ένα μεγάλο θέμα αυτό της δωρεάν σώματος για τις ανάγκες της επιστήμης και της εκπαίδευσης φοιτητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλα μωρά»-https://www.boussiasnews.cy/el/news/1665048181/mora-thaumata-ekklisi-pros-to-kratos-na-dwsei-proteraiotita-stin-epektasi-tis-menn

Σύμφωνα με την ελληνική ιστοσελίδα, medlabnews.gr iatrikanea το «δρόμο» για την δωρεάν σώματος άνοιξε ο Ελλαδίτης μεγάλος πεζογράφος Αντώνης Σαμαράκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2003. Παλιότερα, υπήρχε μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά την δωρεάν σώματος για τις ανάγκες της επιστήμης. Σήμερα, όμως τα πράγματα είναι καλύτερα. Αρκετοί καθηγητές της σχολής, υποστηρίζουν ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό πάρα πολλές σχολές διδάσκουν ανατομία σε πλαστικά προπλάσματα ή σε σχετικά προγράμματα υπολογιστών.

Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να συγκριθεί με το ανθρώπινο σώμα για την εκπαίδευση των φοιτητών στην ανατομία, ενώ άλλοι ακολουθούν αποκλειστικά της λύση του προπλάσματος για το μάθημα της ανατομίας. Χαρακτηριστικά παράδειγμα αποτελεί η Ιατρική του πανεπιστημίου Πάτρας η οποία χρησιμοποιεί μόνο προπλάσματα και όχι πτώματα καθώς έτσι είχαν αποφασίσει οι παλιοί καθηγητές της ανατομίας και αυτό γίνεται έως και σήμερα. Γενικά το πρόβλημα ως προς τη δωρεά σώματος για τις ανάγκες της επιστήμης δεν αφορά μόνο στη Ελλάδα, αφού και άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία έκαναν έκκληση στους πολίτες, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα καθώς οι σχολές αδυνατούσαν να καλύψουν τις ανάγκες για την εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ο «μαέστρος» Δρ. Ιωάννης Τζανάβαρος έσωσε τη ζωή του 11χρονου γιου μου»-https://coffeevibesmagazine.com/2022/10/06/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%bf%cf%83-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%83-%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%ce%ad%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%b4%cf%81-%ce%b9%cf%89/

Η Ιατρική Σχολή Αθηνών, σε ανακοίνωση της, χαρακτήρισε την απόφαση του Κώστα Καζάκο να δωρίσει το σώμα του, «κίνηση υψηλού συμβολισμού», εκφράζοντας έμπρακτα την αγάπη και την εκτίμησή του στο έργο και την προσφορά της Ιατρικής σχολής στον Άνθρωπο. Ο μεγάλος ηθοποιός και εξαιρετικός άνθρωπος επιβεβαιώνει την πίστη του στην επιστήμη και στα ιδεώδη της Ιατρικής Σχολής». «Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του μεγάλου μας ηθοποιού και εξαιρετικού ανθρώπου Κώστα Καζάκου. Η Ιατρική Σχολή Αθηνών τον τιμά όχι μόνο για την καλλιτεχνική αλλά και για τη μεγάλη ανθρωπιστική προσφορά του. Ο Κώστας Καζάκος θέλησε και μετά θάνατον να δείξει την αγάπη του για την Ιατρική Σχολή Αθηνών και τους φοιτητές μας».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα medlabnews.gr iatrikanea, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπιζε παλιότερα το Αριστοτέλειο καθώς είχε αναγκαστεί να κάνει και σχετική έκκληση ώστε να έχει δωρεές πτωμάτων για την εκπαίδευση των φοιτητών ενώ κατά το παρελθόν η σχολή είχε προβεί σε αγορά από το εξωτερικό. Για τη διευκόλυνση των Ιδρυμάτων τα «αζήτητα» πτώματα παραλαμβάνονται και μεταφέρονται με τη φροντίδα και έξοδα του Εργαστηρίου Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας. Μετά την ταρίχευσή τους και πριν από τη χρησιμοποίησή τους παραμένουν σε ψυγείο βαθιάς ψύξης τουλάχιστον για έξι μήνες. Έτσι, αν εν τω μεταξύ ζητηθούν από τους συγγενείς τους, η παράδοση είναι άμεση. Μετά την άσκηση των φοιτητών, πάλι με φροντίδα και έξοδα του Ανατομείου, κηδεύονται σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας.

Για να γίνει κάποιος δωρητής σώματος και να προσφέρει ολόκληρο το σώμα του μετά τον θάνατό του στην ιατρική επιστήμη για ερευνητικούς σκοπούς υποβάλει σχετική αίτηση στην Ιατρική Σχολή θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής -στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο η Ιατρική Σχολή εκδίδει και ειδική ταυτότητα δωρητή σώματος μετά την υποβολή της αίτησης.

Μετά τον θάνατο του δωρητή η Ιατρική Σχολή φροντίζει να διακομιστεί η σορός από το σπίτι ή το νοσοκομείο, ελέγχει τα στοιχεία του δωρητή και υποδέχεται τη σορό στο Ανατομείο. Ακολουθεί μια ειδική διαδικασία ταρίχευσης για να διατηρηθούν ακέραιοι οι ιστοί για πολλά χρόνια και στη συνέχεια η σορός «αποθηκεύεται». Μετά την ταρίχευση και πριν από τη χρησιμοποίησή του το πτώμα παραμένει σε ψυγείο βαθειάς ψύξης μέχρι τη χρησιμοποίησή του – συνήθως τοπικά μεσολαβεί αρκετός χρόνος μεταξύ του θανάτου και της αξιοποίησης του πτώματος. Οποιοσδήποτε θεωρητικά μπορεί να γίνει δωρητής σώματος για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Οι μόνες περιπτώσεις να μην μπορεί να γίνει δωρεά είναι εάν έχει προηγηθεί νεκροτομή, εάν το σώμα έχει υποβληθεί σε παρατεταμένη χημειοθεραπεία και εάν πρόκειται για κάποιον υπερβολικά παχύσαρκο, καθώς και στις τρεις περιπτώσεις, για διαφορετικούς λόγους, δεν μπορούν να εγχυθούν στη σορό οι ειδικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη διατήρησή τους.

Εάν ένα σώμα συντηρηθεί και προσεχθεί μπορεί να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια. Όταν ολοκληρωθεί η δυνατότητα περαιτέρω άσκησης των φοιτητών, συνήθως οδηγείται σε αποτέφρωση, καθώς στην περίπτωση της ταφής απαιτείται μεγάλος χρόνος αποδόμησης χωρίς πάντως να αποκλείεται και η ταφή σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας.

Η υπογεγραμμένη αίτηση στέλνεται στα Εργαστήρια Ανατομίας και σύντομα θα του αποσταλεί η κάρτα δωρητή σώματος, για την ύπαρξη της οποίας θα πρέπει ο ίδιος να ενημερώσει τους οικείους του για την επιθυμία του αυτή. Οι συγγενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι άμεσα μετά τον θάνατο θα πρέπει να ενημερώσουν το Ανατομείο έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι εάν μετά το θάνατο έχει δοθεί εντολή για ιατροδικαστική εξέταση, δεν μπορεί να γίνει η δωρεά του σώματος στο Ανατομείο.

Πηγή:medlabgr.blogspot.com


- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: