18.8 C
Nicosia
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήNEWSΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Το χάπι κατά του ιού πηγαίνει στην Ελλάδα –Δεν αποτελεί...

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Το χάπι κατά του ιού πηγαίνει στην Ελλάδα –Δεν αποτελεί θεραπεία (Φώτο)

-

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εισαγωγή στη χώρα της θεραπείας των μονοκλωνικών αντισωμάτων, αλλά και των χαπιών της Merck κατά του κοροναϊού, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από ειδικούς ως ένα σημαντικό νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση της Covid-19. Η Ελλάδα σύντομα πρόκειται να προμηθευτεί το χάπι της Merck, αλλά και τη θεραπεία των μονοκλωνικών, επισημαίνοντας πως οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο, η ίδια ξεκαθάρισε πως ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί, καθώς η παραγωγή των φαρμάκων δεν επαρκεί, ώστε να αντιμετωπιστεί η έξαρση των κρουσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το χάπι της Merck έλαβε την Πέμπτη για πρώτη φορά έγκριση από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα. Ειδικότερα, η Merck ανακοίνωσε ότι η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) χορήγησε άδεια για το φάρμακο με όνομα Lagevrio για ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid. Το συγκεκριμένο χάπι περιέχει τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη και πρόκειται για μια εύκολη στη χορήγηση θεραπεία που μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 για άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα, κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

Όπως έχουν εξηγήσει οι κ.κ. Δημόπουλος και Μαγιορκίνης, η μολνοπιραβίρη είναι ένα αντιικό φάρμακο που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντιικά φάρμακα, «εξαναγκάζει» τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Αυτό θεωρητικά έχει ως συνέπεια να μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων. Οι καθηγητές παρατηρούν ότι κάποιοι ειδικοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ασφάλεια του φαρμάκου, σκεπτόμενοι ότι θεωρητικά θα μπορούσε να προκαλέσει μεταλλάξεις και στο ανθρώπινο DNA. Ωστόσο, από την μία τα νουκλεοσιδικά ανάλογα που προσλαμβάνονται κατά τον πολυμερισμό μορίων RNA δεν εισέρχονται ποτέ στο DNA, ενώ από την άλλη δείχνουν υψηλή προτίμηση στις ιικές RNA πολυμεράσες. Η κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ που εξέταζε την αποτελεσματικότητα της μολνοπιραβίρης σε ασθενείς με υψηλή πιθανότητα να χρειασθούν νοσηλεία διακόπηκε πρόωρα καθότι η αποτελεσματικότητά του φαρμάκου ήταν εντυπωσιακή με συνέπεια να μην είναι πλέον ηθική η χορήγηση placebo στην ομάδα ελέγχου.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήδη έχουν συνάψει συμφωνία για την αγορά 1,7 εκατομμυρίων θεραπευτικών σχημάτων έναντι του ποσού των 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανεβάζοντας το κόστους κάθε θεραπευτικού σχήματος στα 700 δολάρια ανά άτομο. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας καλωσόρισαν την ανάπτυξη του φαρμάκου για τη θεραπεία της Covid-19. Ο David Dowdy, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, είπε ότι η έγκρισή του είναι μια ευπρόσδεκτη πρόοδος που θα μπορούσε να σώσει ζωές στη μάχη κατά της Covid-19. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το αντιικό χάπι δεν αποτελεί την τέλεια θεραπεία, δεδομένου ότι «προσέφερε» μόνο 50% μείωση νοσηλειών και θανάτων, ενώ οι ασθενείς έπρεπε να λάβουν το φάρμακο αρκετά νωρίς προκειμένου να είναι αποτελεσματικό.«Δεδομένου ότι το φάρμακο δεν σταματά τη μόλυνση, δεν είμαι σίγουρος ότι θα έφτανα στο σημείο να ισχυριστώ ότι αλλάζει το παιχνίδι» είπε ο David Dowdy στους Financial Times.

Πηγή: in.gr

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: