ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Tα επτά νέα μέτρα για περιορισμό του covid-19

Επτά νέα μέτρα για αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού, αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισηγήσεων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και τα ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

(α) την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές στις 10 Ιανουαρίου και κατά την επιστροφή όλοι ανεξαιρέτως, μαθητές, καθηγητές και λοιπό προσωπικό θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR διάρκειας 72 ωρών ή τεστ ταχείας ανίχνευση αντιγόνου Rapid test διάρκειας 48 ωρών.

(β) την παράταση όλων των υπόλοιπων προνοιών του εν ισχύ Διατάγματος μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2022.

(γ) Από τις 22 Δεκεμβρίου 2021, όλοι οι εργαζόμενοι που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα κατά της Covid-19  ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης (διάρκειας 180 ημερών) υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test με διάρκεια 7 ημερών για την είσοδο τους στον εργασιακό τους χώρο. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

(δ) Από τις 22 Δεκεμβρίου 2021, όλοι οι πολίτες πριν την επίσκεψη τους σε οικίες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, συστήνεται να διενεργήσουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test με αρνητικό αποτέλεσμα. Τα άτομα που έλαβαν τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου δύνανται να διενεργήσουν self test, ενώ τα άτομα που δεν έχουν λάβει καμία δόση του εμβολίου, συστήνεται να διενεργήσουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test διάρκειας 48 ωρών. Υπενθυμίζεται πως η παρουσία σε οικίες επιτρέπεται με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα, περιλαμβανομένων των μόνιμα διαμενόντων και των ανήλικων.

(ε) τη μείωση της χρονικής περιόδου του πιστοποιητικού νόσησης κατά της νόσου COVID-19 από 6 μήνες (180 ημέρες) σε 3 μήνες (90 ημέρες) με ισχύ από τις 31 Ιανουαρίου 2022.

(στ) Από τις 22 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2022, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών θα μπορούν να προσέρχονται σε χώρους εστίασης (συμπεριλαμβανομένων των χώρων εστίασης σε εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία), σε θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, γάμοι και βαπτίσεις με την προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης PCR ή Rapid test διάρκειας 72 ωρών, νοουμένου ότι συνοδεύονται από γονέα/κηδεμόνα που ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του πρόγραμμα.

(ζ) Για επισκέπτες και εργαζόμενους σε δομές ημερήσιας φροντίδας ευπαθών ομάδων και  κέντρα ημέρας που συστεγάζονται στο ίδιο υποστατικό με οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, ισχύουν τα ίδια μέτρα που είναι σε ισχύ σε οίκους ευγηρίας  και κλειστές δομές ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Hot this week

ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ: Τι πρέπει να γνωρίζετε κατά τη θερινή περίοδο

Σε ισχύ βρίσκονται οι ώρες κοινής ησυχίας για τη...

ΑΘΗΝΑ: Γερανοφόρο όχημα προσέκρουσε σε πινακίδα σήμανσης – Σκηνές πανικού στη Λεωφόρο Κηφισού-(Δείτε το βίντεο)

Αναστάτωση προκλήθηκε στη Λεωφόρο Κηφισού όταν γερανοφόρο όχημα, το...

ΖΩΝΗ ΣΕΝΓΚΕΝ: Πιο κοντά από ποτέ η ένταξη της Κύπρου – Τι θα αλλάξει για πολίτες και ταξιδιώτες

Στο στάδιο εξέλιξης βρίσκεται η Κύπρος σχετικά με την...

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Σύλληψη 35χρονου για κλοπή αλουμινένιων δοκών αξίας €40.000 – Ενώπιον Δικαστηρίου η υπόθεση

Στη σύλληψη 35χρονου προχώρησε η Αστυνομία για διευκόλυνση των...

Topics

ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ: Τι πρέπει να γνωρίζετε κατά τη θερινή περίοδο

Σε ισχύ βρίσκονται οι ώρες κοινής ησυχίας για τη...

ΚΑΙΡΟΣ: Αποπνικτική ζέστη και υγρασία-Και αλλού πέρα βρέχει…(Βίντεο)

Ένα παράδοξο σκηνικό επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο,...

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΠΕΔΙΑΙΟΥ: Χωρίς αντιδράσεις η παράδοση του έργου – Ο Δήμαρχος στο τιμόνι

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου αποκατάστασης του...

ΑΠΟΔΡΑΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ: Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός – Ψάχνουν τις πιθανές ευθύνες

Σε διαθεσιμότητα οδηγείται μέλος της Αστυνομίας μετά την απόδραση...

Related Articles

Popular Categories