fbpx
24.8 C
Nicosia
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήΥΓΕΙΑΚΟΡΙΟΙ: Πώς θα αντιμετωπίσεις τους ανεπιθύμητους επισκέπτες-Εξαπλώνονται στην Ευρώπη

ΚΟΡΙΟΙ: Πώς θα αντιμετωπίσεις τους ανεπιθύμητους επισκέπτες-Εξαπλώνονται στην Ευρώπη

-

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι κοριοί στην Γαλλία και ακολούθως στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Οι μικροί ανεπιθύμητοι επισκέπτες έχουν φτάσει και στην Ελληνική πρωτεύουσα. Είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά έντομα που μπορείς να βρεις στο σπίτι σου και δε γίνονται εύκολα αντιληπτοί.

Έχουν μέγεθος μόλις 4-7mm και τρέφονται με αίμα θηλαστικών. Οι κοριοί στο στρώμα είναι ένα συχνό και ενοχλητικό φαινόμενο. Οι κοριοί μπορούν να εισέλθουν στο σπίτι σου με πολλούς τρόπους. Μόλις αντιληφθείς ότι ζουν κοριοί στο στρώμα, στα ρούχα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, θα πρέπει να τους εξαλείψεις. Εάν αφήσεις να μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα να είσαι σίγουρος/η ότι θα πολλαπλασιαστούν και η αντιμετώπισή τους θα γίνει δυσκολότερο εγχείρημα.

Οι κοριοί δεν έχουν φτερά επομένως έχουν αναπτύξει τα πόδια τους προκειμένου να σέρνονται σε οποιοδήποτε είδος επιφάνειας. Οι κοριοί τρέφονται με το αίμα των θηλαστικών κατά τη διάρκεια της νύχτας, την ώρα που δεν μπορείς να αντιδράσεις. Πίνουν το αίμα των ανθρώπων όταν βρίσκουν ακάλυπτα σημεία.

Τα έντομα αυτά είναι ικανά να τσιμπούν μέχρι και 10 λεπτά, ενώ μπορούν να ζήσουν αρκετούς μήνες χωρίς τροφή. Ένας θηλυκός κοριός γεννάει 6-10 αυγά ανά εβδομάδα και ζει περίπου 10-20 εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθυσμός τους αυξάνεται ραγδαία. Ωστόσο, τα αυγά δε γίνεται να εκκολαφθούν σε θερμοκρασία μικρότερη των 13°C και οι κοριοί πεθαίνουν σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 44°C. Ταυτόχρονα, καλό θα ήταν να γνωρίζεις ότι οι κοριοί μπορούν να μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως η ηπατίτιδα Β. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχτεί ότι τη μεταδίδουν στους ανθρώπους μέσω του τσιμπήματος.

Πώς θα αντιμετωπίσεις τους κοριούς στο στρώμα; 

1. Κάλυψε τις ρωγμές

Οι ρωγμές των τοίχων και του πατώματος είναι η αγαπημένοι κρυψώνα των κοριών. Στα σημεία αυτά κρύβονται και αφήνουν τα αυγά τους κατά τη διάρκεια της μέρας. Επομένως, αν για παράδειγμα ο τοίχος σου έχει ξεφλουδίσει, χρειάζεται άμεση αποκατάσταση, ώστε να μειώσεις τις κρυψώνες τους. Όμως, πριν κλείσεις τις ρωγμές, ρούφηξε με την ηλεκτρική σκούπα τους κοριούς, τα αυγά και τα αλλεργιογόνα, όπως τα αποχωρήματα. Μην ξεχάσεις να πετάξεις τη σακούλα κατευθείαν μόλις τελειώσεις.

2. Πλύνε τα κλινοσκεπάσματα στους 60°C.

Όπως είπαμε, οι κοριοί σκοτώνονται σε θερμοκρασία άνω των 44°C. Εάν έχεις εντοπίσει κοριούς στα ρούχα ή το κρεβάτι σου, τότε πλύνε τα σε υψηλή θερμοκρασία. Προτίμησε να τα πλύνεις στους 60°C και στη συνέχεια στέγνωσε τα κλινοσκεπάσματα σε θερμοκρασία πάνω από 60°C, αλλιώς στον ήλιο. Παράλληλα, με το σίδερο ατμού μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κοριοί στο στρώμα, αν περάσεις με αυτό όλο το κρεβάτι σου.

3. Απομάκρυνε το κρεβάτι από τον τοίχο.

Οι κοριοί κρύβονται στους τοίχους ή στο πάτωμα και δημιουργούν φωλιές για τα αυγά τους. Επομένως, απομάκρυνε το κρεβάτι σου από τον τοίχο, ώστε να μην έχουν άμεση πρόσβαση και αυξηθούν οι κοριοί στο στρώμα.

4. Δημιούργησε φυσικές παγίδες

Εάν έχεις εντοπίσει κοριούς στο στρώμα ή σε άλλο έπιπλο, τότε παγίδευσέ τους και εύκολο και φυσικό τρόπο. Τοποθέτησε ταινία διπλής επικόλλησης σε σημεία όπως γύρω από τα “πόδια” των επίπλων, ώστε να κολλήσουν πάνω οι κοριοί. Εναλλακτικά, μπορείς να τοποθετήσεις μικρές λεκάνες με κάποιο κολλώδες υγρό.

5. Απώθησε τους κοριούς με αιθέρια έλαια.

Ένας τρόπος πρόληψης και όχι αντιμετώπισης, είναι τα αιθέρια έλαια. Οι κοριοί απεχθάνονται συγκεκριμένα έλαια, επομένως χρησιμοποίησέ τα προς όφελός σου. Τοποθέτησε αιθέριο έλαιο teatree σε μικρά πιατάκια γύρω από το κρεβάτι σου για να προστατευτείς και να μη σε προσελκύσουν. Διαφορετικά, φτιάξε μείγμα από 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 120ml νερό και ψέκασε το στρώμα ή τα ρούχα σου για να απωθήσεις τους κοριούς.

6. Απευθύνσου στους ειδικούς

Είτε οι κοριοί στο στρώμα είναι λίγοι, είτε πολλοί, καλό θα ήταν να καλέσεις ένα συνεργείο αντιμετώπισης κοριών. Οι ειδικοί θα ψεκάσουν κάθε πιθανή εστία κοριών και θα τους εξολοθρεύσουν αποτελεσματικά. Μετά τον ψεκασμό, μην ξεχάσεις να αερίσεις πολύ καλά το χώρο σου. Επίσης, έχε στο νου σου ότι αν έχεις κοριούς στο κρεβάτι σου, το στρώμα και τα σκεπάσματα ψεκάζονται και κλείνονται σε ειδικές σακούλες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να πεθάνουν από ασφυξία. Πριν τα ξαναχρησιμοποιήσεις, φρόντισε να τα καθαρίσεις προσεκτικά, κατά προτίμηση εφαρμόζοντας έναν βιολογικό καθαρισμό.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΚΥΠΡΟΣ: Ποια καταναλωτικά αγαθά σημείωσαν αύξηση κατά το μήνα Μάρτιο

Το Παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα προϊόντα), με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα,...