ΚΕΝΥΑ: MIA ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ-ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας επικύρωσε μία ιδιαίτερα σοβαρή απόφαση, την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Όπως είναι γνωστό πάνω από 200 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. Να επισημάνουμε ότι αυτό συμβαίνει στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής ενώ στην Ευρώπη και τον Δυτικό κόσμο απαγορεύεται.

Ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων πραγματοποιούταν σε νέες γυναίκες μεταξύ βρεφικής ηλικίας και εφηβείας- ως μια πρακτική στα πλαίσια της θρησκεία ή πολιτισμικών εθίμων ενώ θεωρείται ως στοιχείο αγνότητας στις προαναφερθείσες χώρες. Η πρακτική αυτή βρίσκεται εκτός νόμου ήδη από το 2011 στην Κένυα, οι υπέρμαχοι αυτής επεδίωξαν τροποποίηση του νόμου η οποία τελικώς απορρίφθηκε. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας επικύρωσε με μία ιδιαίτερα σοβαρή απόφαση την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των  γυναικείων γεννητικών οργάνων .

Αν και η επιβολή του νόμου του 2011 επικρίθηκε το ζήτημα επανήλθε στην Εθνοσυνέλευση ως έργο της διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ένωσης Γυναικών της Κένυας- με πολλούς να έχουν προσφύγει στα δικαστήρια με την δικαιολογία της αντισυνταγματικότητας του νόμου.Ο Πρόεδρος Uhuru Kenyatta δεσμεύθηκε να τερματίσει το FGM έως το 2022, αλλά οι ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών δηλώνουν πως αυτός ο στόχος δεν είναι ρεαλιστικός εξαιτίας της κοινωνικής ανασφάλειας που πλαισιώνει το θέμα, αλλά και της απόστασης πολλών περιοχών που δυσχεράνει τον έλεγχο της τήρησης του νόμου. Επιπλέον σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν παρατηρηθεί υψηλά ποσοστά φανατισμού και επικράτησης  της πρακτικής αυτής.

Πηγή: Pause artmag

Hot this week

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ MANGO: Ύποπτος ο γιος του – Εγγύηση 1 εκατ. ευρώ

Στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για τον θάνατο του πατέρα...

ΘΟΚ: Τελετές βράβευσης για τους 37ους Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου – Οι μαθητές εντυπωσίασαν με το ταλέντο τους

Στην Κεντρική Σκηνή «Εύης Γαβριηλίδης» του Θεάτρου ΘΟΚ πραγματοποιήθηκαν...

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026: Απαγορεύονται κινητά και εκλογικά επιτελεία έξω από τα εκλογικά κέντρα

Αυστηρές οδηγίες ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών του 2026 εξέδωσε...

ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ: Εντοπίστηκαν κρούσματα και στην Πάχνα – Σε επιφυλακή οι Αρχές

Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση κρουσμάτων αφθώδους πυρετού και στην...

Topics

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ MANGO: Ύποπτος ο γιος του – Εγγύηση 1 εκατ. ευρώ

Στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για τον θάνατο του πατέρα...

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026: Απαγορεύονται κινητά και εκλογικά επιτελεία έξω από τα εκλογικά κέντρα

Αυστηρές οδηγίες ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών του 2026 εξέδωσε...

ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ: Εντοπίστηκαν κρούσματα και στην Πάχνα – Σε επιφυλακή οι Αρχές

Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση κρουσμάτων αφθώδους πυρετού και στην...

CYTA REWARDS: Το όνειρο του Champions League γίνεται πραγματικότητα

Από τη Λευκωσία… στη Βουδαπέστη και στον μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό...

Related Articles

Popular Categories