Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ: Από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης

Γιορτάζεται σήμερα στις 6 Αυγούστου, ημέρα των εγκαινίων του ομώνυμου ναού που ίδρυσε στο Θαβώρ η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Σωτήρης, η Σωτηρία, η Ευμορφία και η Μόρφω.

Το ευαγγελικό ανάγνωσμα δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την ιστορικότητα του γεγονότος της μεταμόρφωσης του Χριστού. Ο Κύριος παραλαμβάνει τρεις από τους μαθητές του, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και μεταμορφώνεται«έμπροσθεν αυτών». Για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, η μαρτυρία των τριών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν πρόκειται, επομένως, για θεολογικό μύθο.

Βέβαια πρόκειται για μια πνευματική εμπειρία των τριών μαθητών του Ιησού, όμως η εμπειρία αυτή εδράζεται σε ιστορικό γεγονός και συνδέεται με εξωτερικά εύληπτα φαινόμενα. Βλέπουν τον Κύριο στην κορυφή του όρους να λάμπει το πρόσωπο του «ως ο ήλιος» και τα ενδύματα του να γίνονται «λευκά ως το φως». Παρατηρούν δίπλα στον μεταμορφούμενο Διδάσκαλο να παρίστανται ως «μάρτυρες» του γεγονότος δύο σημαντικά πρόσωπα της ιουδαϊκής αποκαλυπτικής και της εσχατολογικής παράδοσης του Ισραηλιτικού λαού, τον Μωυσή και τον Ηλία. Όλα αυτά φανερώνουν ένα είδος θεοφάνειας μέσα στον μεσσιανολογικό χαρακτήρα του γεγονότος.

Παράλληλα ο λαός είναι συγκεντρωμένος, κατά τη διήγηση της περικοπής, κάτω στους πρόποδες του Όρους, μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές και περιμένουν τον Κύριο να κατέβει από το Θαβώρ, να τους κηρύξει τη νέα πίστη και να θεραπεύσει τους βασανισμένους ασθενείς τους. Όλη η ευαγγελική περικοπή έχει μια θαυμαστή ρεαλιστική προσέγγιση του γεγονότος. Δεν αφήνει περιθώρια για καμιά αμφισβήτηση, ότι εδώ πρόκειται για μια απλή αλλά γεμάτη σαφήνεια περιγραφή ενός πραγματικού ιστορικού συμβάντος. Αυτό το συμβάν πραγματοποιείται «έμπροσθεν» όχι μόνο των μαθητών αλλά και του λαού και επομένως δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση. Αντίθετα ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός υπόκειται σε ιστορική διερεύνηση και θεολογική ερμηνεία, ώστε να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα προς ενίσχυση της πίστεως και της οικοδομής των πιστών.

Τα ευαγγελικά ιστορικά γεγονότα δεν πρέπει να απομονώνονται και να τα επενδύουμε με το ένδυμα του θεολογικού μύθου. Είναι μέρος της γενικότερης ιστορίας της ανθρωπότητας, η δε αποκάλυψη τους έχει άμεση σχέση με την παγκόσμια ιστορία και ιδιαίτερα με την ιστορία του σχεδίου της θείας Οικονομίας. Το γεγονός της μεταμορφώσεως, μάλιστα, έχει άμεση σχέση με το ιστορικό γίγνεσθαι και με την ιστορική πορεία της ανθρωπότητας προς την τελείωση και τη θέωση .


Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/467



Hot this week

ELEMIS x ANNIE’S IBIZA: Η λαμπερή επιδερμίδα που ξεχώρισε στο London Fashion Week

Η λάμψη της επιδερμίδας βρέθηκε στο επίκεντρο του πρόσφατου...

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ «ΛΙΦΤΙΝΓΚ»: Σε Λευκωσία και Άγιο Δομέτιο – Νέες μονοδρομήσεις και αλλαγές στη στάθμευση

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωρεί ο Δήμος Λευκωσίας, με...

EUROSTAT:«Φωτιά» στις τιμές των καυσίμων τον Αύγουστο – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Κύπρο

Νέα σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές των καυσίμων στην...

ΠΟΛΩΝΙΑ: Δύο 16χρονοι σχεδίαζαν επιθέσεις σε σχολείο και τζαμί – Είχαν έρθει σε επαφή μέσω διαδικτύου

Δύο 16χρονοι βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας των πολωνικών αρχών...

ALPHA: Ένα παιδικό χαμόγελο που έσβησε πρόωρα και ο ανείπωτος πόνος των γονιών του

Με πόνο και βαθιά συγκίνηση η οικογένεια του μικρού...

Topics

ELEMIS x ANNIE’S IBIZA: Η λαμπερή επιδερμίδα που ξεχώρισε στο London Fashion Week

Η λάμψη της επιδερμίδας βρέθηκε στο επίκεντρο του πρόσφατου...

ALPHA: Ένα παιδικό χαμόγελο που έσβησε πρόωρα και ο ανείπωτος πόνος των γονιών του

Με πόνο και βαθιά συγκίνηση η οικογένεια του μικρού...

ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ: Αναποδογυρίστηκε σκυβαλοφόρο – Τρία άτομα στο νοσοκομείο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης, 22...

ΚΑΙΡΟΣ: 33άρια σήμερα και μετά βροχές – Πώς αλλάζει το σκηνικό

Με καλό καιρό ξεκινά η σημερινή ημέρα, ωστόσο το...

Related Articles

Popular Categories