ΕΜΑ: Aποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό οι συχνές ενισχυτικές δόσεις -Να υπάρχει χρόνος μεταξύ τους

Οι επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις θα μπορούσαν τελικά να επηρεάσουν αρνητικά, προειδοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενημέρωσε ότι οι αναμνηστικές δόσεις κάθε τέσσερις μήνες θα μπορούσαν τελικά να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να εξαντλήσουν τους ανθρώπους. Αντίθετα, οι χώρες θα πρέπει να αφήσουν περισσότερο χρόνο μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων και να τις συνδέσουν με την έναρξη του χειμώνα σε κάθε ημισφαίριο, σύμφωνα με το σχέδιο που καθορίζεται από τις στρατηγικές αντιγριπικού εμβολιασμού, ανέφερε ο Οργανισμός.

Η συμβουλή έρχεται καθώς ορισμένες χώρες εξετάζουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε δεύτερη ενισχυτική δόση, σε μια προσπάθεια να δώσουν περαιτέρω προστασία έναντι των αυξανόμενων λοιμώξεων από Ομικρον. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που άρχισε να χορηγεί δεύτερη ενισχυτική (τέταρτη δόση δηλαδή) σε άτομα άνω των 60 ετών. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ενημερώσει ότι οι ενισχυτικές δόσεις παρέχουν καλά επίπεδα προστασίας και δεν υπάρχει ανάγκη για τέταρτη δόση αυτή τη στιγμή, αλλά θα εξετάζει τα δεδομένα καθώς αυτά εξελίσσονται. Οι ενισχυτικές δόσεις «μπορούν να γίνουν μία φορά ή ίσως δύο φορές, αλλά δεν είναι κάτι που πιστεύουμε ότι πρέπει να επαναλαμβάνεται συνεχώς», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής του τμήματος βιολογικών απειλών για την υγεία και στρατηγικής εμβολίων του EMA, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. «Πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να μεταβούμε από το τρέχον πλαίσιο πανδημίας σε ένα πιο ενδημικό περιβάλλον».

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ είπε επίσης στην ενημέρωση ότι τα χάπια και τα ενδοφλέβια αντιιικά φάρμακα, όπως το Paxlovid και το Remdesivir, παραμένουν αποτελεσματικά έναντι της Ομικρον. Ο Οργανισμός είπε επίσης ότι το συντομότερο που μπορεί να εγκρίνει νέο εμβόλιο με στόχο συγκεκριμένη παραλλαγή είναι τον Απρίλιο, καθώς η διαδικασία διαρκεί περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες.

Πηγή:insider.gr

Hot this week

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Σε 24ωρη απεργία 7.500 εργαζόμενοι για τις συλλογικές συμβάσεις

Περίπου 7.500 ωρομίσθιοι εργαζόμενοι του Δημοσίου κατέρχονται σε 24ωρη...

Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: Οι τομείς που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις

Ανάμεσα στις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από...

ΔΡ. ΑΒΡΑΑΜ ΗΛΙΑ: Οι «χρυσοί κανόνες» για ασφαλές Καλοκαίρι για τα παιδιά-Οδηγός για γονείς

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών· μια...

Topics

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Σε 24ωρη απεργία 7.500 εργαζόμενοι για τις συλλογικές συμβάσεις

Περίπου 7.500 ωρομίσθιοι εργαζόμενοι του Δημοσίου κατέρχονται σε 24ωρη...

Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: Οι τομείς που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις

Ανάμεσα στις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Μια ξεχωριστή αμερικανική πρόκληση από την Jeep

To Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου, η καλοκαιρινή ποδοσφαιρική διοργάνωση που...

CHEVRON: Κομβικός ο ρόλος του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Chevron προσεγγίζει το τεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ...

Related Articles

Popular Categories