Σε 36 χώρες του κόσμου, μέχρι χθες, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών ήταν νόμιμος. Από χθες, όμως, η Ελλάδα μπήκε στις χώρες της Ευρώπης, παρά την αντίθεση της Εκκλησίας, όπου επιτρέπεται η τέλεση γάμου μεταξύ των ομοφύλων ζευγαριών.
Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες βρίσκονται στην Ευρώπη, ενώ στις πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν πλήρη δικαιώματα. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες του κόσμου όπου μέχρι χθες δεν επιτραπούν οι γάμοι των ομοφύλων ζευγαριών, αλλά υπήρχε η δυνατότητα σύναψης σύμφωνου συμβίωσης.
Στην Ασία, μόνο το Νεπάλ και η Ταϊβάν επιτρέπουν τον γάμο ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Επίσης, νόμιμος είναι ο γάμος ομοφυλόφιλων ζευγαριών στη Νότια Αφρική. Στην Αυστραλία, αλλά και στη Νέα Ζηλανδία, ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, υπάρχει σχετική νομοθεσία υπέρ των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.
Να επισημανθεί, ότι η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποίησε τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, παρά την αντίθεση των εκκλησιαστικών αξιωματούχων. Ο νέος νόμος αναγνωρίζει τα γονικά δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά δεν θα επιτρέπει στους ομοφυλόφιλους να αποκτήσουν βιολογικά παιδιά μέσω παρένθετων μητέρων στην Ελλάδα.
Το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου επιτρέπεται στην Ελλάδα από το 2015. Αλλά αυτό παρείχε νόμιμη κηδεμονία μόνο στους βιολογικούς γονείς των παιδιών στις εν λόγω σχέσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει νομικό κενό για τα δικαιώματα των συντρόφων τους. Η κύρια αντίθεση στο νέο νομοσχέδιο προέρχεται από την παραδοσιακή Εκκλησία της Ελλάδος.
Στην Ευρώπη επιτρέπεται ο γάμος σε:
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Ελβετία
- Σουηδία
- Ισπανία
- Σλοβενία
- Πορτογαλία
- Νορβηγία
- Κάτω Χώρες
- Μάλτα
- Λουξεμβούργο
- Ιρλανδία
- Ισλανδία
- Γερμανία
- Γαλλία
- Φινλανδία
- Εσθονία
- Δανία
- Βέλγιο
- Αυστρία
- Ανδόρρα
- Eλλάδα
Στις ΗΠΑ έχουν πλήρη δικαιώματα σε:
- Καναδά
- Μεξικό
- Κόστα Ρίκα
- Κούβα
- Κολομβία
- Αργεντινή
- Βραζιλία
- Χιλή
- Εκουαδόρ
- Ουρουγουάη.