ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΜΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΩΝ

Μια ομολογουμένως χρησιμότητα των κομμένων μαλλιών ανακάλυψαν κομμωτές και κομμώτριες σε ολόκληρη τη Βρετανία  για να παροτρύνουν τον κόσμο για να σώσουν το περιβάλλον.

Η ιδέα είναι να ανακυκλώνουν τα κομμένα μαλλιά των πελατών τους,  για να καθαρίσουν τις πετρελαιοκηλίδες ώστε να παράξουν λίπασμα ή ενέργεια. Συγκεκριμένα σε ένα κομμωτήριο του ανατολικού Λονδίνου, ο Fry Taylor, ένας από τους ιδρυτές της Green Salon Collective, αποδεικνύει ότι τα εφεδρικά μαλλιά χρησιμοποιούνται σε απορρυπαντικά φίλτρα. Δείχνει πώς ένα βαμβακερό δίχτυ γεμισμένο με μαλλιά, σάρωσε την επιφάνεια μιας δεξαμενής νερού μολυσμένου με λάδι κινητήρα, και καθάρισε αμέσως τον ρύπο.

“Τα μαλλιά φυσικά θα απορροφήσουν το λάδι, αυτός είναι ο σημαντικός παράγοντας”, δήλωσε ο Taylor, πρώην κομμωτής.

Ένα κιλό μαλλιών μπορεί να απορροφήσει έως και οκτώ λίτρα (δύο γαλόνια) λάδι, σύμφωνα με ειδικούς. Η ιδέα της χρήσης φίλτρων μαλλιών προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει ήδη δοκιμαστεί σε πραγματικές καταστροφές, όπως όταν ένα ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Μαυρίκιου πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με τον Taylor σε άλλες χώρες στον κόσμο υπάρχουν συστήματα ανακύκλωσης για κομμωτήρια.

Υπολογίζεται ότι τα απόβλητα που παράγονται από τη βιομηχανία κομμωτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο μπορούν να γεμίσουν 50 γήπεδα ποδοσφαίρου. Τα περισσότερα σκουπίδια, όπως αλουμινόχαρτο, σωλήνες βαφών και 99 τοις εκατό κομμένων μαλλιών, αποστέλλονται σε χώρο υγειονομικής ταφής. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι τα χημικά απόβλητα, όπως βαφές και λευκαντικά.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 30.000 κομμωτήρια και άλλοι 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που ρίχνουν υπεροξείδιο του υδρογόνου και αμμωνία σε συστήματα νερού”.

Η ομάδα ενθαρρύνει τα κομμωτήρια να συγκεντρώσουν αυτά τα προϊόντα σε ένα μικρό κάδο, ο οποίος στη συνέχεια θα συλλεχθεί και θα σταλεί σε εγκατάσταση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, περίπου 600 κομμωτήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία έχουν ενταχθεί στη συλλογική ομάδα, η οποία συγκέντρωσε περίπου 500 κιλά μαλλιών. Χρησιμοποιήθηκαν για τον καθαρισμό των πλωτών οδών, μιας πετρελαιοκηλίδας στη Βόρεια Ιρλανδία τον Μάιο και για παραγωγή λιπάσματος. Η ομάδα συγκέντρωσε επίσης 3,5 τόνους μετάλλου για ανακύκλωση.

(ΚΥΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο/ΚΧΡ/ΓΒΑ)

Hot this week

ΤΕΜΠΗ: Νεκρός ελεγκτής της ΕΑΔ στο σπίτι του, κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος

Νεκρός εντοπίστηκε στο σπίτι του ένας από τους δύο...

ΛΕΜΕΣΟΣ: Τι οφείλουν να κάνουν οι ΕΟΑ για τις επικίνδυνες οικοδομές μετά την κατάρρευση

Η κατάρρευση οικοδομής στη Γερμασόγεια δεν άφησε μόνο πίσω...

ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΟΔΗΓΟΥΣ: Σκόνη «πνίγει» τον δρόμο Αυδήμου–Πάφου

Αυξημένη είναι η παρουσία σκόνης στην περιοχή της Αυδήμου...

ΚAΛΑΒΑΣΟΣ: Το 2ο Φεστιβάλ Μεταξιού επιστρέφει – «Το Ταξίδι του Μεταξιού από την Κίνα στην Κύπρο»

Η πλατεία της Καλαβασού ετοιμάζεται να γεμίσει χρώμα, παράδοση...

ΙΡΑΝ: Άνοιξε το Στενό του Ορμούζ – Κατρακύλα στις τιμές πετρελαίου, άνοδος σε χρυσό και ασήμι

Η επαναλειτουργία του Στενό του Ορμούζ από το Ιράν...

Topics

ΛΕΜΕΣΟΣ: Τι οφείλουν να κάνουν οι ΕΟΑ για τις επικίνδυνες οικοδομές μετά την κατάρρευση

Η κατάρρευση οικοδομής στη Γερμασόγεια δεν άφησε μόνο πίσω...

ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΟΔΗΓΟΥΣ: Σκόνη «πνίγει» τον δρόμο Αυδήμου–Πάφου

Αυξημένη είναι η παρουσία σκόνης στην περιοχή της Αυδήμου...

ΚAΛΑΒΑΣΟΣ: Το 2ο Φεστιβάλ Μεταξιού επιστρέφει – «Το Ταξίδι του Μεταξιού από την Κίνα στην Κύπρο»

Η πλατεία της Καλαβασού ετοιμάζεται να γεμίσει χρώμα, παράδοση...

Related Articles

Popular Categories