ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΜΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΩΝ

Μια ομολογουμένως χρησιμότητα των κομμένων μαλλιών ανακάλυψαν κομμωτές και κομμώτριες σε ολόκληρη τη Βρετανία  για να παροτρύνουν τον κόσμο για να σώσουν το περιβάλλον.

Η ιδέα είναι να ανακυκλώνουν τα κομμένα μαλλιά των πελατών τους,  για να καθαρίσουν τις πετρελαιοκηλίδες ώστε να παράξουν λίπασμα ή ενέργεια. Συγκεκριμένα σε ένα κομμωτήριο του ανατολικού Λονδίνου, ο Fry Taylor, ένας από τους ιδρυτές της Green Salon Collective, αποδεικνύει ότι τα εφεδρικά μαλλιά χρησιμοποιούνται σε απορρυπαντικά φίλτρα. Δείχνει πώς ένα βαμβακερό δίχτυ γεμισμένο με μαλλιά, σάρωσε την επιφάνεια μιας δεξαμενής νερού μολυσμένου με λάδι κινητήρα, και καθάρισε αμέσως τον ρύπο.

“Τα μαλλιά φυσικά θα απορροφήσουν το λάδι, αυτός είναι ο σημαντικός παράγοντας”, δήλωσε ο Taylor, πρώην κομμωτής.

Ένα κιλό μαλλιών μπορεί να απορροφήσει έως και οκτώ λίτρα (δύο γαλόνια) λάδι, σύμφωνα με ειδικούς. Η ιδέα της χρήσης φίλτρων μαλλιών προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει ήδη δοκιμαστεί σε πραγματικές καταστροφές, όπως όταν ένα ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Μαυρίκιου πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με τον Taylor σε άλλες χώρες στον κόσμο υπάρχουν συστήματα ανακύκλωσης για κομμωτήρια.

Υπολογίζεται ότι τα απόβλητα που παράγονται από τη βιομηχανία κομμωτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο μπορούν να γεμίσουν 50 γήπεδα ποδοσφαίρου. Τα περισσότερα σκουπίδια, όπως αλουμινόχαρτο, σωλήνες βαφών και 99 τοις εκατό κομμένων μαλλιών, αποστέλλονται σε χώρο υγειονομικής ταφής. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι τα χημικά απόβλητα, όπως βαφές και λευκαντικά.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 30.000 κομμωτήρια και άλλοι 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που ρίχνουν υπεροξείδιο του υδρογόνου και αμμωνία σε συστήματα νερού”.

Η ομάδα ενθαρρύνει τα κομμωτήρια να συγκεντρώσουν αυτά τα προϊόντα σε ένα μικρό κάδο, ο οποίος στη συνέχεια θα συλλεχθεί και θα σταλεί σε εγκατάσταση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, περίπου 600 κομμωτήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία έχουν ενταχθεί στη συλλογική ομάδα, η οποία συγκέντρωσε περίπου 500 κιλά μαλλιών. Χρησιμοποιήθηκαν για τον καθαρισμό των πλωτών οδών, μιας πετρελαιοκηλίδας στη Βόρεια Ιρλανδία τον Μάιο και για παραγωγή λιπάσματος. Η ομάδα συγκέντρωσε επίσης 3,5 τόνους μετάλλου για ανακύκλωση.

(ΚΥΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο/ΚΧΡ/ΓΒΑ)

Hot this week

ΡΙΖΟΕΛΙΑ: Ακυρώνεται η διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων – «Δίνουμε χώρο στον διάλογο»

Ανακοίνωση εξέδωσε η οργάνωση «Φωνή των Κτηνοτρόφων», γνωστοποιώντας ότι...

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: Τιμητική εκδήλωση -Παρουσιαστές ο Ανδρέας Πογιατζής και η Άννα-Μαρία Ευτυχίου

Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στους ανθρώπους που υπηρέτησαν τον...

ΡΙΖΟΕΛΙΑ: «Φρένο» από την Αστυνομία στη συγκέντρωση κτηνοτρόφων – Απαγόρευση και αυστηρά μέτρα ασφάλειας

Η Αστυνομία προχώρησε σε επίσημη τοποθέτηση ενόψει της αυριανής...

ΙΣΡΑΗΛ: Πρώτο κρούσμα χανταϊού – Δεν είναι πανδημία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό χανταϊού καταγράφηκε στο Ισραήλ, με τις...

Topics

ΡΙΖΟΕΛΙΑ: Ακυρώνεται η διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων – «Δίνουμε χώρο στον διάλογο»

Ανακοίνωση εξέδωσε η οργάνωση «Φωνή των Κτηνοτρόφων», γνωστοποιώντας ότι...

ΙΣΡΑΗΛ: Πρώτο κρούσμα χανταϊού – Δεν είναι πανδημία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό χανταϊού καταγράφηκε στο Ισραήλ, με τις...

ΕΛΛΕΙΠΟΝ ΠΡΟΣΩΠΟ: Εξαφάνιση 75χρονου στη Λευκωσία – Σε εξέλιξη έρευνες της Αστυνομίας

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές μετά την εξαφάνιση του...

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΙΖΟΕΛΙΑ: Δεν θα επιτραπεί διακοπή της κυκλοφορίας από κτηνοτρόφους

Σαφές μήνυμα προς την Αστυνομία και ξεκάθαρη κατεύθυνση για...

Related Articles

Popular Categories