17.8 C
Nicosia
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΑΠΩΛΕΙΑ ΒΡΕΦΟΥΣ: Δεν έλαβε ποτέ την απαραίτητη ιατρική και υγιεινή φροντίδα-Η μητέρα...

ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΡΕΦΟΥΣ: Δεν έλαβε ποτέ την απαραίτητη ιατρική και υγιεινή φροντίδα-Η μητέρα εξετάστηκε από ψυχίατρο

-

Το περιστατικό της τραγικής απώλειας ενός 3,5 μηνών βρέφους, που φαίνεται να προήλθε από παραμέληση και κακές συνθήκες διαβίωσης, φέρνει στο προσκήνιο το σοβαρό ζήτημα της καταλληλότητας ορισμένων ατόμων να αναλάβουν τον ρόλο του γονέα.

Η 21χρονη μητέρα και ο 23χρονος πατέρας, που έχουν πλέον τεθεί υπό κράτηση και πιθανότατα θα κατηγορηθούν για ανθρωποκτονία, φαίνεται να μην ήταν σε θέση να παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα και προστασία στο παιδί τους, όπως απαιτεί ο ρόλος του γονέα.

Η ευθύνη του να είσαι γονέας δεν περιορίζεται μόνο στην απόφαση να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο, αλλά επεκτείνεται στην ικανότητα να παρέχεις την αγάπη, την ασφάλεια και τη φροντίδα που είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξή του.

Στην περίπτωση του βρέφους που έχασε τη ζωή του, οι συνθήκες στις οποίες ζούσε – η παραμέληση, η έλλειψη βασικής υγιεινής και η αδιαφορία για την υγεία του – δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να εξετάζεται η καταλληλότητα των ατόμων που αναλαμβάνουν τον ρόλο του γονέα.

Η υπόθεση αυτή τονίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και υποστήριξη σε νεαρά ζευγάρια ή γονείς που ενδεχομένως να μην είναι προετοιμασμένοι ή ικανοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της γονεϊκότητας. Η κοινωνία πρέπει να διασφαλίσει ότι οι γονείς έχουν πρόσβαση στους απαραίτητους πόρους και την εκπαίδευση που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών τους.

Επίσης, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν έγκαιρα σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος για την υγεία και την ευημερία ενός παιδιού. Η τραγική κατάληξη αυτού του βρέφους θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για σοβαρή αναθεώρηση των μηχανισμών προστασίας των παιδιών, αλλά και της ευθύνης που φέρει κάθε άτομο που επιλέγει να γίνει γονέας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», που υπογράφει ο Φάνης Μακρίδης, η τραγική υπόθεση του θανάτου ενός 3,5 μηνών βρέφους αποκαλύπτει σοβαρές παραλείψεις και αδιαφορία από πλευράς των γονέων του. Το βρέφος, το οποίο παρουσίαζε πυρετό για αρκετές ημέρες, δεν έλαβε την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, καθώς οι γονείς του δεν επισκέφθηκαν παιδίατρο ούτε χορήγησαν κάποια θεραπεία.

Σημειώνεται ότι η 21χρονη μητέρα είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Λάρνακας για την Ελλάδα, μόλις τέσσερις ώρες πριν από τον θάνατο του παιδιού, αφήνοντας την επιμέλεια στον 23χρονο πατέρα. Η ίδια ανέφερε στις Αρχές πως πήγε στη Θεσσαλονίκη για να αναζητήσει εργασία, ενώ η φροντίδα του παιδιού έμεινε εξ ολοκλήρου στον πατέρα, ο οποίος όμως φαίνεται να μην ανταποκρίθηκε στις ανάγκες του. Τα σημάδια στο κεφάλι και στα άκρα του παιδιού, που εκτιμάται ότι προέρχονταν από δαγκώματα εντόμων, καταδεικνύουν σοβαρή παραμέληση και κακή φροντίδα.

Κατά την επιστροφή της στην Κύπρο, η μητέρα εξετάστηκε από κυβερνητικό ψυχίατρο, χωρίς να προκύψουν ενδείξεις για ψυχιατρικό νόσημα. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και για τον πατέρα. Οι Αρχές έχουν λάβει μαρτυρίες από κατοίκους του οροφοδιαμερίσματος στη Λακατάμια, όπου ζούσαν οι γονείς με το βρέφος. Από αυτές τις μαρτυρίες προκύπτει πως η φροντίδα του παιδιού γινόταν κυρίως από τον πατέρα, ενώ η κατάσταση στο διαμέρισμα ήταν εξαιρετικά ακατάλληλη για τη διαβίωση ενός βρέφους. Οι έρευνες στο δωμάτιο αποκάλυψαν ελλείψεις σε βασικά είδη φροντίδας, όπως πάνες και τρόφιμα, και υποτυπώδη υγιεινή.

Η νεκροψία που διενεργήθηκε από τους ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξο Ορθοδόξου έδειξε σημάδια σοβαρής παραμέλησης και κακής φροντίδας του παιδιού, με εμφανή σημάδια δαγκωμάτων από έντομα στο κεφάλι και στα άκρα του. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διάταγμα πενθήμερης προσωποκράτησης για τον πατέρα, ενώ και οι δύο γονείς αναμένεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία, εκτός εάν η Νομική Υπηρεσία αποφασίσει διαφορετικά.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: