Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Σκληρές  συνθήκες στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης στην Κύπρο-Σύμφωνα...

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Σκληρές  συνθήκες στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης στην Κύπρο-Σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

-

- Advertisement -
my office

Σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο το 2022 περιελάμβαναν αξιόπιστες αναφορές για σκληρές συνθήκες στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης, ιδιαίτερα για τους αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο για το 2022.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιελάμβαναν αξιόπιστες αναφορές για σκληρές συνθήκες στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης, ιδιαίτερα για τους αιτούντες άσυλο, ουσιαστική παρέμβαση στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι των μη κυβερνητικών οργανώσεων, επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο, καθώς και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας που στοχεύουν μέλη εθνικών ή εθνοτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών αιτούντων άσυλο.

Η κυβέρνηση, αναφέρεται, έλαβε ορισμένα μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πράξεις διαφθοράς, αν και υπήρχαν περιορισμένες περιπτώσεις ατιμωρησίας. Όσον αφορά στα κατεχόμενα, η έκθεση σημειώνει ως σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αξιόπιστες αναφορές για σοβαρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης.

Σχετικά με τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη, ταπεινωτική μεταχείριση, η έκθεση για την Κύπρο αναφέρει ότι «η αστυνομία και οι τοπικές αρχές στη Χλώρακα στόχευσαν και κακομεταχειρίστηκαν αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που ο αξιωματούχος της επαρχίας Πάφου κήρυξε ακατάλληλο για κατοικία, επειδή η παροχή πόσιμου νερού ήταν ακατάλληλη για κατανάλωση”. Μια ΜΚΟ ανέφερε ότι η αστυνομία μπήκε σε μερικά από τα διαμερίσματα χωρίς δικαστικά εντάλματα και εκφόβισε τους ένοικους που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ αναφέρεται επίσης ότι ο υπερπληθυσμός παραμένει πρόβλημα στο Τμήμα Φυλακών Κύπρου. Η χωρητικότητα είναι 543 και ο μέγιστος αριθμός κρατουμένων κατά τη διάρκεια του έτους ήταν 998. Γίνεται αναφορά επίσης στον θάνατο του Τουρκοκύπριου κρατούμενου Tansu Cidan στο κελί του. Έντεκα κρατούμενοι συνελήφθησαν σε σχέση με τη δολοφονία και έξι δεσμοφύλακες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα εν αναμονή του αποτελέσματος της έρευνας.

Σχετικά με το Πουρνάρα, σημειώνει ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες περιέγραψε το κέντρο υποδοχής μεταναστών, που σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί έως και 1.000 νεοαφιχθέντες για 72 ώρες πριν από τη μετεγκατάσταση σε πιο μόνιμη στέγαση, ως «de facto κέντρο κράτησης» για αιτούντες άσυλο. Το κέντρο στέγασε περισσότερους από 3.000 αιτούντες άσυλο τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με αναφορές ΜΚΟ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο πληθυσμός του κέντρου περιελάμβανε περίπου 270 ασυνόδευτους ανηλίκους ηλικίας 15 έως 18 ετών, με έως και 15 ασυνόδευτους ανηλίκους να φιλοξενούνται σε κάθε δωμάτιο. Όσον αφορά την πρόσβαση στο άσυλο, η έκθεση αναφέρει ότι λόγω της σημαντικής αύξησης των αιτημάτων ασύλου κατά τη διάρκεια του έτους και των μεγάλων καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτήσεων, εκκρεμούσαν 29.715 αιτήσεις ασύλου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, 10.907 περισσότερες από τον αριθμό στο τέλος του 2021.

Αναφορά γίνεται και στην σύσταση του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας για την εξέταση των προσφυγών για άσυλο, ωστόσο, παρά την αύξηση του αριθμού των δικαστών παρέμεινε μια συσσώρευση 8.013 προσφυγών που εκκρεμούσαν στο τέλος του έτους. Κάνει αναφορά σε καταγγελίες ΜΚΟ και ΜΜΕ ότι το προσωπικό στο κέντρο υποδοχής Πουρνάρα, και η αστυνομία υπέβαλαν αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες σε σωματική και λεκτική κακοποίηση. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι οι μετανάστες συνέχισαν να αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην εξασφάλιση στέγασης ενώ βρίσκονταν στο Πουρνάρα.

Σχετικά με τη διαφθορά, η έκθεση σημειώνει ότι υπήρξαν πολλές αναφορές κρατικής διαφθοράς κατά τη διάρκεια του έτους. Υπενθυμίζει ότι στις 14 Ιουλίου, η κυβέρνηση απήγγειλε κατηγορίες σχετικά με διαφθορά εναντίον του πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη, του πρώην μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Χριστάκη Τζιοβάνη και δύο άλλων ατόμων που εμφανίστηκαν στο ρεπορτάζ του Al-Jazeera τον Οκτώβρη του 2020.

Εξάλλου, η έκθεση σημειώνει ότι από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο, η αστυνομία διερεύνησε 45 περιπτώσεις βιασμού και 165 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Την ίδια περίοδο, η αστυνομία έλαβε 2.104 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία. Η αστυνομία ερεύνησε 840 από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν και κατέθεσε 496 υποθέσεις στο δικαστήριο. Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο, η αστυνομία ερεύνησε 44 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και μέχρι τον Νοέμβριο είχε ασκήσει δίωξη σε 23 από αυτές τις υποθέσεις.

Επιπλέον, αναφέρει ότι άτομα LGBTQI+ αντιμετώπισαν σημαντικές κοινωνικές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής βίας, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές. Όσον αφορά την καταναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία, η έκθεση αναφέρει ότι η κοινότητα των Ρομά και οι αιτούντες άσυλο είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην εκμετάλλευση, την καταναγκαστική εργασία, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Επιπλέον, σημειώνει η έκθεση, παρά το νομικό πλαίσιο, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν εφάρμοσε αποτελεσματικά τη νομοθεσία που διέπει τα εργασιακά και εργασιακά θέματα όσον αφορά τις γυναίκες. Ο νόμος απαιτεί ίση αμοιβή για ίση εργασία, αλλά αυτό συχνά δεν μεταφράζεται στην πράξη. Οι γυναίκες υπέστησαν διακρίσεις σε τομείς όπως η πρόσληψη, η επαγγελματική εξέλιξη, οι συνθήκες απασχόλησης και οι αμοιβές. Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι η μέση διαφορά αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν 9% το 2020, αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρντμεντ.

Πηγή:KΥΠΕ

- Advertisement -
- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: