Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήNEWSQΑΤARGATE: Κατεπείγουσα διαδικασία για την άρση ασυλίας δύο ευρωβουλευτών από την Ρομπέρτα...

QΑΤARGATE: Κατεπείγουσα διαδικασία για την άρση ασυλίας δύο ευρωβουλευτών από την Ρομπέρτα Μέτσολα

-

- Advertisement -

Στο κάδρο της δικαιοσύνης για το σκάνδαλο Qatargate έχουν μπει άλλοι δύο ευρωβουλευτές.Κατεπείγουσα διαδικασία για την άρση της ασυλίας δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει κινήσει η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα, μετά από αίτημα των βελγικών δικαστικών αρχών, που ερευνά το σκάνδαλο Qatargate.

Έχουν γίνει τα πρώτα διαδικαστικά βήματα και η πρόεδρος του ΕΚ θα ανακοινώσει το αίτημα στην Ολομέλεια με την πρώτη δυνατή ευκαιρία, στις 16 Iανουαρίου. Στη συνέχεια, το αίτημα θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) για πρόταση απόφασης.

«Από την πρώτη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει στις έρευνες και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Οι υπεύθυνοι θα βρουν αυτό το κοινοβούλιο στο πλευρό του νόμου. Η διαφθορά δεν μπορεί να ανταμειφθεί και θα κάνουμε τα πάντα για να την καταπολεμήσουμε», σημείωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου θα εκφράσει επίσης τις προθέσεις της για μεταρρυθμίσεις τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των ισχυόντων κανόνων και της βελτίωσης των εσωτερικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής. Όπως αναφέρεται στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), τα αιτήματα για άρση της ασυλίας ανακοινώνονται από την πρόεδρο στην Ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπονται στην αρμόδια Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI).

Σύμφωνα με πρωτοχρονιάτικο άρθρο της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica πρόκειται για τους ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπελά, «ο οποίος ανήκε, με άμεσο τρόπο, στο δίκτυο Παντσέρι», όπως σημειώνει, και Αντρέα Κοτσολίνο. Προς το παρόν, σε ό,τι αφορά την Βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρία Αρενά, οι έρευνες δεν φαίνεται να περνούν σε νέα φάση, με αίτημα άρσης της ασυλίας της. Η ιταλική εφημερίδα προσθέτει ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν πως «τουλάχιστον ένας Ιταλός ευρωβουλευτής, ο Αντρέα Κοτσολίνο, φέρεται να παρενέβη στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προαγωγή των συμφερόντων του Μαρόκου».

Υπενθυμίζεται ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν βοηθός του Κοτσολίνο. Ο τελευταίος, όμως, σε δηλώσεις του, έχει τονίσει ότι «δεν πήρε ποτέ ούτε ένα ευρώ για να δράσει με τρόπο που να αντιβαίνει στις υποχρεώσεις του». Σύμφωνα με την La Repubblica, όμως, ο Τζόρτζι φέρεται να κατέθεσε ότι «υποθέτει» πως ο Παντσέρι μπορεί να έδωσε χρήματα στον Κοτσολίνο.

- Advertisement -
- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: