Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήNEWSΛΕΜΕΣΟΣ: Νεαρός σε αναπηρικό καροτσάκι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα μετά από...

ΛΕΜΕΣΟΣ: Νεαρός σε αναπηρικό καροτσάκι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα μετά από παρέμβαση τρίτων- Οι αρμόδιοι δεν υπολόγισαν ότι υπάρχουν και ΑμεΑ επιλέγοντας ένα χώρο μη προσβάσιμο- (Φώτο)

-

- Advertisement -

Ένα απαράδεκτο περιστατικό συνέβη σήμερα σε ένα από τα εκλογικά κέντρα της Λεμεσού, όπου νεαρός ΑμεΑ μετέβη για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα αντιμετωπίζοντας όμως δυσκολίες αφού οι αρμόδιοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να σκεφτούν ότι ο χώρος που επέλεξαν δεν ήταν φιλικά προς τα άτομα ΑμεΑ.

Με λύπη, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο  Ανδρέας Χατζηαντώνης, ο οποίος ήταν και μάρτυρας του περιστατικού, του προκάλεσε συναισθήματα λύπης και θυμού.

«Σήμερα σε ένα από τα εκλογικά κέντρα διαδραματίστηκε κάτι που μου προκάλεσε ταυτόχρονα λύπη και θυμό. Ένας νεαρός σε αναπηρικό καροτσάκι ήλθε για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, μα δυστυχώς το κέντρο που είχε καθοριστεί για να ψηφίσει, ήταν στον πρώτο όροφο και χωρίς ανελκυστήρα στο κτίριο. Οι υπεύθυνοι μετά από συνομιλία με τον ανώτερο τους, του έδωσαν δύο επιλογές. Είτε θα έβρισκε κάποιους να τον ανεβάσουν από τις σκάλες, είτε δεν θα μπορούσε να ψηφίσει. Ναι αγαπητοί μου, όπως το ακούτε. Αυτές ήταν οι επιλογές ενός νέου ανθρώπου που για κακή του τύχη είναι τετραπληγικός και ζει στην Κύπρο.

Δεν μπορούσε με τίποτα να βρεθεί μια πιο απλή λύση ώστε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Δεν μπορούσε με συνοδεία υπευθύνων να ψήφιζε στο ισόγειο σε άλλη αίθουσα εκλογών και απλά να έπαιρναν την ψήφο του στον όροφο. Δεν μπορούσαν να γίνουν τόσα άλλα… Είτε θα έπρεπε να υποστεί ταλαιπωρία και εξευτελισμό, είτε θα έφευγε άπρακτος ως άνθρωπος δεύτερης κατηγορίας. Με πρωτοβουλία ιερέα που βρισκόταν εκεί και με την βοήθεια αρκετών ατόμων, κατάφεραν τελικά να τον ανεβάσουν στον όροφο για να ψηφίσει και ακολούθως με ακόμη περισσότερη δυσκολία τον κατέβασαν πίσω στο ισόγειο. Μετά πληροφορήθηκα ότι κατά την μεταφορά, το αναπηρικό του καροτσάκι έπαθε ζημιά. Δεν ξέρω την έκβαση της υπόθεσης γιατί έπρεπε να φύγω. Μια από τις κυρίες στο εκλογικό κέντρο, ήρθε κοντά στον νεαρό και ζήτησε συγνώμη που δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο πέραν των οδηγιών που είχε. Αυτό όμως δεν μπόρεσε να μετριάσει την απογοήτευση του.

Ζούμε στο 2022, μα δυστυχώς ακόμη δεν καταφέραμε ως κράτος και ως άνθρωποι να σεβόμαστε τα άτομα με αναπηρία. Δεν καταφέραμε ως λαός να βρίσκουμε λύσεις εφικτές, παρά μόνο να ακολουθούμε κανόνες και οδηγίες που γράφτηκαν πριν χρόνια, όταν πράγματι τα άτομα με αναπηρίες δεν είχαν θέση στην κοινωνία. Θα’ θελα να γράψω περισσότερες λεπτομέρειες αλλά θα παραμείνω σε όσα έχω παραθέσει πιο πάνω.

Εύχομαι και ελπίζω το σημερινό περιστατικό να ωθήσει κάποιους αρμόδιους να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε στις προεδρικές εκλογές που πλησιάζουν, τα άτομα με αναπηρία να σημειωθούν στους καταλόγους και να καθοριστεί να ψηφίσουν σε εκλογικά κέντρα φιλικά προς τους ΑΜΕΑ, ώστε να μπορούν εύκολα να ασκήσουν το δικαίωμα τους. Αμήν. Όποιος θέλει ας το προωθήσει εκεί που πρέπει, μπας και γίνει επιτέλους κάτι»

- Advertisement -
- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: