ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ: Αγαπήστε την… καρδιά σας-Είναι ο «κινητήρας» του ανθρώπινου σώματος και ο πιο δυνατός μυς του

321

Για να λειτουργεί όμως σωστά πρέπει να την προσέχουμε και να την διατηρούμε υγιή. Ο λόγος για την καρδιά, που σήμερα 29 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρας Καρδιάς.

 Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα -συμπεριλαμβανομένων του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου- τα οποία ευθύνονται για το ήμισυ των θανάτων από μη μεταδοτικά νοσήματα.

6 συμβουλές για υγιή καρδιά :

Τι πρέπει όμως να κάνουμε για να κρατάμε την καρδιά μας υγιή; Η σωστή διατροφή είναι το «α» και το «ω» για μια γερή καρδιά, καθώς της δίνει ένα «καθαρό καύσιμο» για να λειτουργήσει. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει:Να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς είναι συνήθως πλούσια σε λιπαρά. Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης συμβάλλουν στην εμφάνιση αθηρωμάτωσης στα στεφανιαία αγγεία.

Να τρώμε φρούτα και λαχανικά κάθε ημέρα.

Να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καθώς και το κάπνισμα. Μέσα σε 5 χρόνια από τη διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος καρδιαγγειακού συμβάματος εξισώνεται με αυτόν του μη καπνιστή.

Να αποφεύγουμε τα γλυκά, τα ποτά με ζάχαρη και τους έτοιμους χυμούς. Η εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ αποτελεί ισχυρό ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου στεφανιαίας νόσου.

Να αποφεύγουμε το αλάτι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης.

Η σωματική άσκηση μπορεί να γίνει πολύτιμο εργαλείο στην τόνωση της καρδιάς, αποτρέποντας την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά και της πίεσης. Συνιστώνται τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, 5 φορές την εβδομάδα. Είναι ενδεικτικό πως ο κίνδυνος εμφάνισης μιας καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να μειωθεί κατά 20-25%, αν κάποιος ακολουθεί με συνέπεια τη μεσογειακή διατροφή, ενώ η μείωση του βάρους κατά 5% μπορεί να οδηγήσει σε 30% περιορισμό του ενδοκοιλιακού λίπους, που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Μαζί με τη σωστή διατροφή και την άσκηση καλό είναι να βάλουμε στη ζωή μας και τον τακτικό έλεγχο βασικών παραμέτρων που καθορίζουν την καρδιαγγειακή μας υγεία, όπως τα επίπεδα σακχάρου, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, αλλά και ο δείκτης μάζας σώματος. Έτσι ο ιατρός μας θα είναι σε θέση να μας συμβουλεύσει εξατομικευμένα, ώστε να αναλάβουμε δράση, να προσέξουμε τη διατροφής μας και να κάνουμε θετικά βήματα για την υγεία της καρδιάς μας.