Η φωτογραφία και ένα συγκινητικό κείμενο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες που δείχνουν ένα γλυκύτατο  παιδάκι, το οποίο στερείται το δικαίωμα της φοίτησης στο Δημοτικό Σχολείο, λόγω του ότι οι αρμόδιοι δεν μπορούν να του εξασφαλίσουν προσωπική συνοδό. Παρόλο που το θέμα έγινε ευρέως γνωστό, εντούτοις το αρχικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκινεί.

Ο μικρός εφτάχρονος Κωνσταντίνος Κόντου από τη Λεμεσό, ο οποίος έχει διαγνωστεί  με σφαιρική ψυχοκινητική καθυστέρηση εάν και έπρεπε να πάει στο Α’ Δημόσιο Νηπιαγωγείο Κολασσίου εντούτοις αυτό δεν θα γίνει λόγω του ότι η προσωπική σχολική σύνοδο του για φέτος κόπηκε λόγω οικονομικής δυσχέρειας από τη Σχολική Εφορεία Κολοσσίου.

«Την πρώτη ημέρα τα μέσα διαδικτυακής δικτύωσης πλημμύρισε με φωτογραφίες παιδιών από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς και οι περήφανοι γονείς μοιράστηκαν τη χαρά τους, οι γονείς του μικρού Κωνσταντίνου δεν έπραξαν το ίδιο. Ο μικρούλης είναι ένα καταπληκτικό παιδάκι όπως λέγεται και μέσα από το ποστ που έχουν αναρτήσει αυτοί που τον γνωρίζουν από κοντά όμως παρά το βλέμμα που είναι διαπεραστικό, εντούτοις βλέπει ελάχιστα.

Αυτό σημαίνει ότι είναι διαφορετικός από τ´άλλα παιδάκια. Είναι το ίδιο τέλειος, αλλά πιο αργός, δεν βλέπει καλά, δεν μιλάει, φοράει πάνες. Χρειάζεται την κατάλληλη στήριξη για να εξελιχθεί. Ο μικρούλης μας, έχει την τύχη να έχει δύο εξαίρετους γονείς, την Ζωή και τον Απόστολο. Έχει ωστόσο κ την ατυχία να ζει σε ένα ανάλγητο Κράτος. Στην Κύπρο, όπου το Υπουργείο της Παιδείας και του Πολιτισμού, εντελώς αυθαίρετα και αψυχολόγητα, χωρίς καμία παιδεία και πολιτισμό αφαιρεί συνοδούς από παιδιά με αναπηρίες. Αυθαίρετα, γιατί δεν έχει προηγηθεί πολυθεματική που να δικαιολογεί την μη ύπαρξη είτε παύση αποκλειστικού συνοδού, αψυχολόγητα γιατί ένα ιδιαίτερο παιδάκι που έχει συνδεθεί με το συνοδό του κι από τη μια μέρα στην άλλη τον χάνει, μπερδεύεται, πληγώνεται, κλείνεται. Για τον Κωνσταντίνο μας, λοιπόν, δεν ξεκίνησε ακόμη η σχολική χρονιά. Το Υπουργείο της Παιδείας και του Πολιτισμού αποφάσισε τη μείωση των σχολικών συνοδών κι η Σχολική Εφορεία ως Πόντιος Πιλάτος, δια της εις άτοπου απαγωγής αφαίρεσε την τελευταία συνοδό που προσελήφθει, η οποία έλαχε να είναι εκείνη του Κωνσταντίνου.

Ο Κωνσταντίνος λοιπόν παραμένει σπίτι του, γιατί στην Κύπρο του 2022, αφαιρούνται συνοδοί από τα παιδιά με αναπηρίες για να σωθούν τα οικονομικά του Κράτους κι όχι βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Η μαμά του Κωνσταντίνου, η Ζωή, μου έστειλε ένα βίντεο πριν λίγες ημέρες. Το αγόρι της, είχε πει την πρώτη του λέξη, “Σ´αγαπώ”! Τον βοήθησε να κάνει άλματα η συνοδός του, η συνοδός που το Υπουργείο της Παιδείας του αφαίρεσε, αγνοώντας προκλητικά την Σύμβαση των ΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, θέλοντας να κάνει οικονομία!»