Όταν είμαστε μικρά παιδιά οι γονείς μας, μας έλεγαν «θα το καταλάβεις, όταν μεγαλώσεις», γεγονός που ήταν σωστό. Ο κάθε ένας από εμάς έχει βιώσει διάφορες εμπειρίες στη ζωή του, αυτό και μόνο διαπιστώνει κάνεις ότι η ωρίμανση δεν έχει να κάνει με την ηλικία του κάθε ενός. Όμως η ζωή έχει πολλές δύσκολες στιγμές και για να αντέξεις και να βγεις δυνατός από αυτές είναι σημαντικό να μην έχει χαθεί η τρέλα και ο αυθορμητισμός. Τρέλα για να έχεις το κουράγιο να διεκδικήσεις τα θέλω σου και τις ανάγκες σου, τρέλα για να έχεις το κουράγιο και την πυγμή να μην συμβιβαστείς σε σχέσεις χωρίς αμοιβαιότητα ή σε καταστάσεις που σε καταπιέζουν.

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε όμως ότι έχετε πλέον ωριμάσει και μπορείτε να πάτε πάρα κάτω;

1. Αναγνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στην αγάπη, το πάθος και τη συναισθηματική εξάρτηση

Ξέρετε τον εαυτό σας και τι σας κάνει χαρούμενους. Είστε σε θέση να αναγνωρίσετε ποιος σας κάνει να αισθάνεστε ότι τον χρειάζεστε απεγνωσμένα και ποιος σας ενδυναμώνει και έχει καλές προθέσεις για σας. Είστε ικανός να κρίνετε αντικειμενικά την ερωτική σας σχέση, αλλά και όλες τις υπόλοιπες σχέσεις σας. Ξέρετε πως να αγαπάτε (οικογένεια, φίλους, ζώα κ.α.) χωρίς όρους και εκτιμάτε τον εαυτό σας αρκετά ώστε να δέχεστε την αγάπη των άλλων. Δεν συμβιβάζεστε με τα λίγα, γιατί ξέρετε πως αξίζετε πολλά.

2. Δεν ξεγελιέστε από ψευδείς κολακείες

Είσαστε έμπειροι. Έχετε γνωρίσει αρκετούς τύπους ανθρώπων. Αναγνωρίζετε τους χειραγωγικούς, τους κόλακες και τους φίλους-εχθρούς. Έχετε μάθει να διακρίνετε τη διαφορά ανάμεσα στις ψευδείς και στις αληθινές φιλοφρονήσεις και δεν έχετε πλέον ένα «εγώ» που ζητά συνεχώς επιβεβαίωση. Αυτές οι φιλοφρονήσεις έχουν περισσότερη σημασία για εσάς όταν προέρχονται από κάποιον που αγαπάτε.

3. Δεν τα παρατάτε εύκολα, αλλά ξέρετε πότε να παραιτηθείτε

Ναι, έχετε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να τα καταφέρετε στη ζωή και γνωρίζετε ότι θέλει προσπάθεια, ειδικά όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, για να τα καταφέρετε. Ωστόσο, καταλαβαίνετε όταν κάτι δεν πάει άλλο ή όταν τα μειονεκτήματα είναι περισσότερα από τα πλεονεκτήματα. Είστε αρκετά έξυπνοι ούτως ώστε να μην ξοδεύεται περισσότερο χρόνο για κάτι που δεν τον αξίζει. Στην ουσία γνωρίζετε ότι με το να παρατήστε από κάτι που είναι λάθος, ανοίγετε χώρο για να κυνηγήσετε κάτι καλύτερο στο μέλλον. Δεν τα παρατάτε, εύκολα αλλά γνωρίζετε πότε πρέπει να παραιτηθείτε.

4. Είστε ταπεινός

Οι αποτυχίες σας, σας έχουν δείξει ότι δεν είστε τέλειοι και το έχετε αποδεχτεί. Έχετε μάθει από τα λάθη σας τι δεν πρέπει να κάνετε. Έχετε μάθει ότι το να ζητήσετε βοήθεια, δεν είναι μόνο απαραίτητο, αλλά είναι και σημάδι δύναμης, όχι αδυναμίας. Δεν δειλιάζετε να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου που ξέρετε ότι είναι καλύτερος από εσάς.Μέσα από αυτά τα πράγματα έχετε διδαχθεί την ταπεινότητα. Αν και νομίζατε ότι γνωρίζατε τα πάντα στην ηλικία των 18, τώρα καταλαβαίνετε πόσο λίγα ξέρατε. Πλέον, είστε προσγειωμένοι.

5. Είστε υπομονετικοί για την επίτευξη των ονείρων σας

Μπορεί να είστε ένα ανυπόμονο άτομο, αλλά έχετε μάθει ότι κάποια πράγματα θέλουν τον χρόνο τους. Η επιτυχία έρχεται όταν αφιερώνετε χρόνο, ασχολείστε ενεργά και αρπάζετε τις ευκαιρίες που έρχονται. Αυτή η μέθοδος σας κάνει υπομονετικούς, γιατί ξέρετε ότι θα πετύχετε τους στόχους σας και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Έχετε πετύχει πράγματα που έμοιαζαν απίστευτα κάποτε και έχετε μάθει ότι με την υπομονή και τον χρόνο μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα.

6. Δεν είστε ευκολόπιστοι

Δεν είστε κυνικοί αλλά ούτε και αφελής. Διερευνάτε τις καταστάσεις και ψάχνετε για αποδείξεις και στοιχεία όταν πρόκειται να υπογράψετε κάτι, να δώσετε χρήματα ή να κλείσετε μια συμφωνία. Μπορείτε να εκτιμήσετε καταστάσεις και να φερθείτε ανάλογα έτσι ώστε να μην βρεθείτε εκτεθειμένοι.

7. Δίνετε συμβουλές

Εννοώντας συχνά. Οι δύσκολες εμπειρίες που έχετε περάσει, σας κάνουν να θέλετε να βοηθήσετε ανθρώπους που περνούν ανάλογες δυσκολίες και να τους συμβουλέψετε. Αυτό μερικές φορές μπορεί να ενοχλεί κάποιους και να τους κάνει να αισθάνονται σαν να προσπαθείτε να τους ελέγξετε και να τους κουμαντάρετε, αυτοί που σας ξέρουν όμως, θα καταλάβουν ότι έχετε καλές προθέσεις και νοιάζεστε για αυτούς.

8. Γνωρίζετε με βεβαιότητα τι ΔΕ θέλετε

Ξέρετε να ζυγίζετε τα πράγματα και να αποφεύγετε άσχημες καταστάσεις. Έχετε μάθει μέσα από τα λάθη σας πως να αντιμετωπίζετε ανθρώπους που προσπαθούν να σας εκμεταλλευτούν και πως να τους χειρίζεστε.

9. Δεν έχετε ένα λεπτομερές «πενταετές σχέδιο» ή ένα απόλυτο πλάνο ζωής

Γνωρίζετε τι θέλετε και τους στόχους σας. Ωστόσο, είστε αρκετά έξυπνοι ώστε να γνωρίζετε ότι τα πράγματα αλλάζουν με τον καιρό. Επιπροσθέτως, το να έχετε ένα απόλυτο πλάνο μπορεί να σας εμποδίσει να πετύχετε και να πραγματώσετε τα όνειρά σας αρπάζοντας νέες ευκαιρίες. Το πιο πιθανό είναι, ότι έπειτα από τις εμπειρίες επιτυχίας και αποτυχίας, τύχης και εμποδίων, καλές και κακές σχέσεις έχετε συνειδητοποιήσει πως δεν έχει σημασία «πόσα τικ βάζετε στη λίστα», αλλά πως αντιμετωπίζετε τις δεδομένες καταστάσεις κάνοντας αυτό που είναι σωστό για εσάς στη σωστή στιγμή.

10. Είστε πρόθυμοι να ρισκάρετε

Αυτό δεν αναφέρεται τόσο σε οικονομικά ή επαγγελματικά ρίσκα αλλά κυρίως σε αισθηματικά. Το ρίσκο μπορεί να είναι κάτι τρομακτικό, ιδιαίτερα για αυτούς που δεν έχουν μάθει να βασίζονται πάνω σε κάτι ή σε κάποιον. Η αληθινή αγάπη όμως, βρίσκετε κάπου εκεί έξω. Και γνωρίζετε από εμπειρία πως η αγάπη είναι ένα πράγμα για το οποίο αξίζει να ρισκάρεις και για το οποίο θα μετανιώσεις αν δεν το κάνεις.

Ο αυθορμητισμός μπορεί να υπάρχει σε οποιανδήποτε ηλικία και αυτό δεν έχει να κάνει εάν είσαι σοβαρός ή όχι. Το χειρότερο άλλωστε είναι να είσαι σοβαροφανείς και να είσαι κλεισμένος σε “κουτιά” και να μην μπορείς να εκφραστείς γιατί πιστεύεις ότι θα σε παρεξηγήσουν…

1. Αφήνουμε τον εαυτό μας να εκφραστεί.
Όλη μας η κοινωνικοποίηση, έχει χτιστεί πάνω στο να προσέχουμε τι λέμε και τι κάνουμε. Αυτό έχει και τα καλά του. Δεν μπορούμε παντού να αφήνουμε τα ένστικτά μας να μιλάνε. Όμως υπάρχει και το άλλο άκρο, το οποίο είναι επίσης επικίνδυνο. Να είμαστε συνεχώς μια ιδιότητα, ένας ρόλος και όχι ο εαυτός μας. Το πρώτο βήμα που θα χρειαστεί για να αποκτήσουμε αυθορμητισμό, είναι να αφήσουμε τον εαυτό μας να εκφράσει αυτό που θέλει. Αν έχουμε άποψη και συνεχώς την κρατάμε μέσα μας, τότε κάποια στιγμή ο εαυτός μας θα μας τιμωρήσει με τη σειρά του καθώς και εμείς τον τιμωρούμε όταν δεν τον αφήνουμε να εκφραστεί. Η ελεύθερη έκφραση είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε τον αυθορμητισμό μέσα μας και να νιώθουμε τη χαρά της αφθονίας των επιλογών. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε όσο γίνεται πιο ελεύθεροι.

2. Ελευθερώνουμε πάλι τις δημιουργικές μας συνήθειες.
Χάνουμε την ομορφιά της ζωής από την καθημερινότητά μας, γιατί δεν αφιερώνουμε παραγωγικό χρόνο στον εαυτό μας. Έχουμε ανάγκη τη δημιουργικότητα, αφού αυτή και μόνο αυτή μάς φέρνει χαρά στη ζωή. Ό,τι αγαπάμε, προσπαθούμε να το βάλουμε στην καθημερινότητά μας. Άλλος λατρεύει τη μουσική, άλλος τη ζωγραφική. Οι δραστηριότητες που είναι γεμάτες δημιουργία και μας βοηθούν να εκφραστούμε ελεύθερα είναι πάρα πολλές. Ας το ονομάσουμε όπως θέλουμε, “χόμπι”, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου κτλ. Το μόνο σίγουρο είναι πως έτσι θα ξαναφέρουμε τον αυθορμητισμό! Άλλωστε, αυτό που επιθυμούμε είναι να επιστρέψει στη ζωή μας η δημιουργικότητα, η φαντασία και η περιπέτεια. Όταν αυτές επιστρέψουν, θα μπορούμε να κάνουμε όχι απλώς βήματα, αλλά άλματα.

3. Να θυμηθούμε την παιδική μας ηλικία.
Τα παιδιά είναι αυθόρμητα και δεν έχουν την ικανότητα να πουν τίποτε λιγότερο ή περισσότερο, από την αλήθεια. Σε αυτό το ζήτημα, είναι σημαντικό να ξαναζήσουμε την παιδική μας ηλικία και να φέρουμε πίσω τον αυθορμητισμό μας, ο οποίος θα δώσει ώθηση στη δημιουργικότητά μας και στην ισορροπία μας. Βεβαίως, δε γίνεται να είμαστε το ίδιο ανέμελοι όπως ήμασταν στην παιδική μας ηλικία. Μπορούμε όμως να εκφραζόμαστε όσο γίνεται πιο άμεσα και να μην κρατάμε μέσα μας πράγματα, να μην καταπιέζουμε τις απόψεις μας, τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας.

4. Εμπιστοσύνη στο ένστικτό μας.
Οι καθημερινές μας υποθέσεις απαιτούν υπολογισμό, ψυχραιμία, διορατικότητα και σίγουρα, πολλή σκέψη. Σαν άνθρωποι όμως, δεν έχουμε μόνο το μυαλό μας. Δεν έχουμε μόνο υπολογιστικές ικανότητες. Η λογική μας είναι απαραίτητη, όμως όλα θέλουν το μέτρο τους, ακόμη και η ίδια η λογική. Η φαντασία που δίνει την ομορφιά στη ζωή μας, υπακούει περισσότερο στο ένστικτο και όχι σε περίσκεψη και υπολογισμούς. Πολλές φορές, μάς έχει τύχει να λέμε πως μάς πρόδωσε η λογική μας και ότι το ένστικτό μας  πάνω σε κάτι, ήταν εύστοχο. Αυτό που έχουμε ανάγκη στην πραγματικότητα, είναι μια ισορροπία μεταξύ λογικής σκέψης και ενστίκτου. Το ένστικτο θα μας χαρίσει τη φαντασία και αυτή με τη σειρά της, θα μας χαρίσει αυθορμητισμό και μεγάλη τόλμη για να κάνουμε πράγματα τα οποία βρίσκονται έξω από το κουτί.

Πηγή: Citypatras.gr, tsemperlidou.gr