ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΟΛΥΝΕΙΚΗ: «Κύκλος ζωής» μέσα από μια μελωδική φωνή –«Προσδοκούμε να υπάρξει στην Κύπρο μια μουσική σκηνή και να ιδρυθεί επιτέλους Εθνική Όπερα»

638

Με το τραγούδι «Ciclo de La vita» επανέρχεται η Κύπρια σοπράνο Γεωργία Πολυνείκη εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο για άλλη μια φορά την αγάπη της προς το χώρο της μουσικής. Μητέρα, εργαζόμενη αλλά και ταλαντούχα σόλιστ εξασφάλισε ακόμη πέντε αστέρια και τιμητική διάκριση στο επίσημο διαγωνισμό UK International Song Con κάνοντας περήφανους τους συμπατριώτες της.

Η δοκιμασία ζωής που πέρασε πριν από λίγους μήνες όταν για οκτώ ώρες ήταν κάτω από το χειρουργικό μαχαίρι λόγω σοβαρού προβλήματος στην μέση την ώθησε να αφιερώσει το νέο τραγούδι στο ξάδελφο της Δρ. Ανδρέα Κουγιάλη. Μάλιστα οι στίχοι του «Ciclo de La vita» είναι του πατέρα της, Ανδρέα Πολυνείκη, ο οποίος την ενθαρρύνει και είναι δίπλα της σε όποια απόφαση και να πάρει. Μητέρα ενός παιδιού η Γεωργία Πολυνείκη κατάφερε σιγά –σιγά να υλοποιήσει το όνειρό της έχοντας ως έναυσμα την συμμετοχή της στην Φιλαρμονική της Αστυνομίας η οποία της δίνει το κίνητρο να έχει απασχόληση στο τομέα που λατρεύει και να βρίσκεται μέσα σε ένα χώρο όπου οι συμμετέχοντες είναι παθιασμένοι με την μουσική. Εξάλλου, πριν λίγες ημέρες, η συμπατριώτισσα μας έλαβε μέρος σε ένα παγκόσμιο διαγωνισμό όπου λαμβάνουν μέρος όλες οι χώρες και αφορούν όλα τα όργανα μουσικής και φωνής με κατηγορίες χωρισμένες σε ηλικίες. Η ίδια συμμετέχει στην κατηγορία για επαγγελματίες τραγουδιστές της όπερας. Όποιος, θέλει μπορεί να ψηφίσει στο link του διαγωνισμού στο https://youtu.be/_SSwD8exQas ώστε η νεαρή ταλαντούχα συμπατριώτισσα μας συμπεριλάβει ακόμη ένα βραβείο στην συλλογή της.

Ποια ήταν η αφορμή να γράψεις ένα καινούργιο τραγούδι;

Για να γραφτεί ένα τραγούδι χρειάζεται πολλές φορές να περάσει μια ιδέα, μια πρόκληση μέσα στη σκέψη, η οποία θα σε κεντρίζει διαρκώς να το μετουσιώσεις σε μια μουσική φαντασία την οποία θα μεταφέρεις από τους στίχους στη φανταστικό κόσμο της μουσικής. Έτσι ξεκινώ ένα τραγούδι το οποίο πολλές φορές θα μου πάρει αρκετό χρόνο για να το ολοκληρώσω.

Υπάρχει κάποιο πρόσωπο το οποίο θέλεις να αφιερώσεις το τραγούδι σου;

Αυτό το τραγούδι το αφιερώνω στο ξάδελφό μου Δρ. Ανδρέα Κουγιάλη που για 8 ώρες με χειρουργούσε στους σπονδύλους και με απάλλαξε από φοβερούς πόνους. Αλλά και στην ανθρώπινη προσέγγιση καθ’ όλη τη διάρκεια της αρρώστιας μου. Επίσης που αλλού θα μπορούσα να το αφιερώσω εκτός από το σύζυγο και τον υιό μου που με ανέχονται να παίζω πιάνω ότι ώρα αποφασίσω.

Με τον αγαπημένο της. Δημήτρη Αντωνιάδη με τον οποίο σε λίγο καιρό θα ανεβούν τα σκαλιά της εκκλησίας

Σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη πώς καταφέρνεις να τα φέρνεις όλα σε βόλτα;

Στη σημερινή ζωή όπου η γυναίκα πρέπει να εργάζεται, να είναι και μητέρα και νοικοκυρά υπάρχουν δυσκολίες να τα φέρεις βόλτα. Ευτυχώς έχω ένα σύζυγο ο οποίος με καταλαβαίνει και δίνει στήριγμα και βοήθεια ειδικά να αφιερώνεται στο παιδί μας τις ώρες που εγώ πρέπει να ασχολούμαι με κάτι άλλο.

Μέχρι που μπορεί να φτάσει η αγάπη σου για το τραγούδι;

Η αγάπη μου για το κλασσικό τραγούδι δεν έχει όρια. Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησα να μαθαίνω κλασσικό τραγούδι, συνέχισα στο γυμνάσιο και Λύκειο να  πηγαίνω  ωδείο και φωνητικά  και αργότερα σπούδασα όπερα στην Μουσική Ακαδημία της Σόφιας και συνέχισα μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Μετά το Πανεπιστήμιο έμεινα στη Σόφια και συνέχισα τη σπουδές μου και ασκήσεις στα φωνητικά με διάφορους καθηγητές εγνωσμένης αξίας, μέχρι που η φωνή μου πήρε την οριστική της ανάπτυξη. Ακόμη και σήμερα συνεχίζω να κάνω από καιρού εις καιρόν ασκήσεις φωνητικών με ειδική πιανίστρια.

«Το να κάνεις καριέρα εκτός Κύπρου σημαίνει ότι πρέπει να ζήσεις εκτός Κύπρου»

Ένα από τα όνειρά σου ήταν να ασχοληθείς επαγγελματικά με το τραγούδι;

Το να ασχοληθείς επαγγελματικά με το τραγούδι σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορείς και να εξασφαλίζεις τα προς το ζην από το τραγούδι. Στη Κύπρο δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί είμαστε πολύ μικρός τόπος για να το πετύχουμε. Το να κάνεις καριέρα εκτός Κύπρου σημαίνει ότι πρέπει να ζήσεις εκτός Κύπρου. Εγώ προσωπικά δεν μου είναι εύκολο να αφήσω την Κύπρο.

Τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι η συμμετοχή σου στη Φιλαρμονική της Αστυνομίας μπορεί να σε βοηθήσει να υλοποιήσεις τα όνειρά σου;

Η Φιλαρμονική της Αστυνομίας μου δίνει το κίνητρο να έχω πρώτα απασχόληση στον τομέα της μουσικής. Μπορεί να μην ικανοποιεί πλήρως τις μουσικές μου σπουδές και αναζητήσεις αλλά είναι ένα σύνολο συναδέλφων που ασχολούνται με τη μουσική. Τουλάχιστο είμαστε  μέσα στον δικό μας κόσμο. Υπάρχουν  αρκετές ευκαιρίες να παρουσιάσουμε καλή μουσική σε  πολλά μέρη της Κύπρου. Στο Αστυνομικό Σώμα μαθαίνεις την υπακοή, τη συνέπεια, την πειθαρχία.

Εκτός από το κλασικό τραγούδι ποιο άλλο είδος μουσικής έχει κερδίσει την καρδιά σου;

Είναι φανερό ότι το είδος  της μουσικής  που έχει κερδίσει την καρδιά μου είναι το κλασσικό τραγούδι. Από αυτό ξεχωρίζω το crossover classical το οποίο γίνεται πιο προσιτό στο κοινό και πιστεύω ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα οδηγείται σιγά σιγά το κλασικό τραγούδι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δε μου αρέσουν τα ελληνικά ποιοτικά τραγούδια όπως και οι μπαλάντες.

Πρόσφατα έχεις διακριθεί σε ακόμη ένα διαγωνισμό…

Το τελευταίο μου τραγούδι Ciclo de la vita, σε στίχους του πατέρα μου Ανδρέα Πολυνείκη έλαβε μέρος σε επίσημο διαγωνισμό UK INTERNATIONAL SONG CONTEST και βραβεύτηκε με πέντε αστέρια και τιμητική διάκριση.

Τι θεωρείς ότι λείπει από την Κύπρο όσον αφορά την κλασική μουσική;

Εκείνο που θα ήθελα, είναι η αισιοδοξία που δημιουργήθηκε με την ίδρυση υφυπουργείου πολιτισμού στο οποίο προσδοκούμε να υπάρξει στην Κύπρο μια μουσική σκηνή και να ιδρυθεί επιτέλους Εθνική Όπερα, για να έχουν τις ευκαιρίες τους τα νέα ταλέντα να λειτουργούν μέσα σε κατάλληλες και αξιοπρεπείς συνθήκες.

Ποια είναι τα άμεσα σου σχέδια και τι άλλο να περιμένουμε από εσένα;

Τον Οκτώβρη θα έχω εμφανίσεις σε εκδηλώσεις  για τον Άγιο Αμβρόσιο σε τέσσερεις πόλεις, όπου θα τραγουδήσω δύο καινούργια τραγούδια το «Ciclo dela vita»  και το τραγούδι «Άγιος Αμβρόσιος και ένα Αγγελούδι». Eπίσης, τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου η συναυλία «Πολιτισμός Κύπρος 2022» με διοργανωτή τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Χορωδιών και  τη συμμετοχή διακεκριμένων σολίστ. Σ’ αυτήν την εκδήλωση θα έχω την τιμή να είμαι μια από τους κύριους σολίστ. Το  όλον έργο είναι υπό τη διεύθυνση του  Νικόλαου  Θεράποντος προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Χορωδιών.